oynak bir melodi ile bestelenmiş olan ordu madem marşı..
bu arada, ben genç osman'ın yaşadığına inanmıyorum. aşağıda açıklayacağım sebeplerden dolayı...
1638 bağdat seferi biraz sıkıntılı başlamıştır. hemşerim olan sadrazam bayram paşa, yolda hayatını kaybeder. yerine, hemşerim olmakla gurur duyduğum tayyar mehmet paşa sadrazam olur ve sefer başlar. kalenin fethi biraz uzayınca dördünce murat, mehmet paşa'yı yarı ikaz, yarı tehdit eder ve paşa, o yaşından sonra askeri motive etmek için elinde kılıç, harbe girer.. biraz kahramanlık gösterdikten sonra da şehit edilir. ordu afallar.. asker kökenli, çok sevilen sadrazam şehit olmuştur ve üstelik, ondan önceki sadrazam da sefer yolunda şehittir. sadrazamın savaş meydanında şehit olmasıyla ordu gaza gelir, bağdat alınır ama orduda ufak bir hareketlenme başlamıştır. padişah mevzuya çabuk uyanır, hemen "tayyar 100 tane bağdat'a bedeldi" falan der ama, pek işe yaramaz.. sanıyorum alenen sultanı hedef almamak için kurucu baba osman üzerinden bir türkü yakılır ve olaya karşı tepki belli edilir.
dizelere bakarsak, geyik kısımları siliyorum,
Of offff
..........................
......................
Askerin içinde birinci uşak
.........................
Of offff
Bağdat'ın kapısın ........... açtı
..............
Kelle koltuğunda üç gün savaştı
.......................
Of offff
Bağdat'ın içine girilmez yastan
Her ana doğurmaz böyle bir arslan of of
Kelle koltuğunda geliyor .......
....................
birinci uşak düz bir nefer değil, orduyu kim idare ediyorsa odur. ordu yas tutmaktadır, sultan istediği halde bağdat'a girmekte nazlanmaktadır. çünkü sadrazam resmen 2-3 günlük harp sürecinden sonra boşu boşuna ölmüştür. türkünün yarısı zaten ah'lar, of'lar..
gelelim şehit sadrazama... tayyar mehmet paşa'nın babası olan tayyar mustafa paşa da, başka bir savaşta, yine bağdat'ta şehit olmuştur ve mehmet paşa babasının yanına, imam-ı azam türbesi'ne defnedilir. hazin bir biçimde baba-oğul bağdat'ta, kabirde kavuşurlar.