amalgam dolgu

entry12 galeri0
    1.
  1. son günlerde hakkında girişilen karalama kampanyasına türk dişhekimleri birliğinden gelen yanıtla destek bulan dolgu çeşiti.
    gerçekten zararı var mı acaba diye vesveseye düşenler için o açıklama;

    BASIN AÇIKLAMASI

    "AMALGAM" BÜTÜN DÜNYADA KABUL GÖREN VE GÜVENLE KULLANILAN BiR RESTORASYON MATERYALiDiR


    Son günlerde ÜLKE TV adlı medya kuruluşunda dişhekimliğinde kullanılan "Amalgam" restorasyon materyali ile ilgili yanlı ve haksız bir tartışma yürütülmektedir. Amalgam restorasyonların insan sağlığına zararlı olduğu konusunda ısrarla dile getirilen bu görüşlere cevaben, Dünya Dişhekimleri Birliği (FDI) ve Amerikan Dişhekimleri Birliği'nin (ADA) son bilimsel raporlarını kamuoyunun dikkatine sunuyoruz.

    Dünya Dişhekimleri Birliği (FDI) 2011 Bildirisi ve Amerikan Dişhekimleri Birliği'nin (ADA) Aralık 2010 Raporu'nun Ortak Sonuçları

    •Dental amalgam, güvenilir ve efektif (etkili, işe yarar) bir restoratif materyaldir.
    •Mekanik direnci yüksek, kenar adaptasyonu ve uzun süreli kalıcılığı ile geniş okluzal diş yüzeylerinin restorasyonu için çok uygundur.
    •6 yaş ve daha büyüklerde, dental amalgam ile sağlık açısından oluşan yan etkiler arasında nedensel bir ilişki kurulamamıştır. Ayrıca 2 araştırmada, 6 yaş ve daha büyüklerde, amalgamın kullanımı ile ilişkili olarak herhangi bir nörolojik ve böbrek sorunu bulunamamıştır.
    •Amerikan Gıda ve ilaç idaresi (FDA), bilimsel araştırmalara dayanarak dental amalgamdan açığa çıkan civa buharının 6 yaş ve daha yaşlı bireylerde civa ile ilişkilendirilebilecek yan etkiye neden olmadığına karar vermiştir.
    •Dental amalgam ile 6 yaş altı çocuklarda oluşan civa günlük dozu, günlük tahmini oluşan dozdan daha düşüktür.
    •Dental amalgamdan oluşan annenin sütündeki civa buharının bebek için bir risk oluşturmadığına karar vermiştir.
    •Bilimsel kanıta dayalı çalışmalar Dental amalgamın sağlık için güvenli olduğunu oraya koymaktadır.
    Amalgam konusunda dile getirilen olumsuz görüşler, toplumun ağız ve diş sağlığı sorunlarını çözmeye yardımcı olmadığı gibi bilakis toplumun çeşitli kesimlerinden gelen tepkilerden anlaşıldığı üzere tedirginlik yaratmakta ve soru işaretlerine neden olmaktadır.

    Birliğimize ulaşan haklı tepkilere tercüman olmak ve kamuoyunun aydınlatılmasını sağlamak üzere; yukarıda adı geçen yayın kuruluşunda yayınlanacak bir programa konuk olma yönündeki talebimiz, maalesef program yetkilileri tarafından dikkate alınmamıştır. Bu durum objektif yayın ilkeleriyle bağdaşmamaktadır. Bu talebe duyarsız kalınması ve olumsuz eleştiriler, Türk Dişhekimleri Birliği ve Dişhekimleri Odaları adına üzüntü vericidir. Türk Dişhekimleri Birliği konunun hukuki boyutta takipçisi olacaktır.

    Bir kez daha vurgulamak isteriz ki; "Amalgam" bütün dünyada kabul gören bir restorasyon materyalidir. Dünyada ve ülkemizde de meslektaşlarımız tarafından hasta tedavisinde güvenle kullanılmaktadır. Günümüzde dental amalgamın yerine kullanılabilecek alternatif bir restorasyon materyali yoktur.

    Kamuoyunun dikkatine sunarız.




    Saygılarımla,
    Prof.Dr.Taner YÜCEL
    Türk Dişhekimleri Birliği
    Genel Başkanı

    edit:bunu eksileyen heralde elinde kompozit stokları patlayan toptancı
    3 ...
  2. 2.
  3. hakkında kimisi "onlarca hastalığa sebebiyet veriyor" diyor, kimisi "hiç bir zararı yok" diyor.

    valla arada kaldım. daha bugün 3 tane yaptırdım. insan ister istemez kıl oluyor lan. bir de yaptırmadan önce doktor bana "kalp, şeker, sarılık, tansiyon, asdadas, qwweqeqeqw, afjghhgj vb. hastalıkların var mı?" diye sordu. daha da kıl oldum amk...
    2 ...
  4. 3.
  5. amalgam gümüş ve cıva ihtiva eden bir restoratif materyaldir. amalgam ile yapılan dolgu diş yüzeyine fiziksel (mekanik) tutunur. dolayısıyla tutunma bir kenetlenme şeklinde olmak zorundadır. bu yüzden amalgam dolguda çürük kavitesinin şekli de önem arz eder. bu şekil belli prensiplere dayanarak verilir. g. v. Black in 1800 lü yıllarda yaptığı sınıflandırma ile bu prensipleri uygulamıştır. "kutu" prensibi bu prensiplerin temelini oluşturur.

    öte yandan: (bkz: black kavite prensipleri)
    2 ...
  6. 4.
  7. beceremediğimden ciddi ciddi 1 yılıma mâl olacak zımbırtı.
    Genelde posterior bölgelerde daha endike olup ömür boyu kullanabileceğin dayanıklılığa sahip( hatta üstünden zaman geçtikçe daha sağlam bir forma girer) amma velakin leş bir görüntüye sahip tedavi çeşidi.

    1 yıl ya 1 yıl 1 yıl
    2 ...
  8. 5.
  9. 6.
  10. Amalgamın içindeki kurşun nedeniyle Zamanla zehirleyen dolgu.
    2 ...
  11. 7.
  12. Gelişmiş ülkelerin kullanımını bıraktığı lakin Türkiye de hala devlet hastanelerinde kullanılan insan vücuduna içerdiği civadan dolayı zararlı dolgu çeşidi .
    2 ...
  13. 8.
  14. Sol üst 1.azı dişimde bulunan dolgu tipi. Çürük temizlemesi yapılan bu dişe önce bildiğimiz beyaz dolgu kondu, lakin işlem üstünden 2 ay geçmesine rağmen sıcak soğuk hassasiyeti devam etti, bende gidip başka dişçide dolguyu değiştirttim. Kızın demesi, sinire çok yakın işlem yapıldığından kompozit dolgu bu hassasiyete neden olmakta, amalgam bu işi kökten çözmekteymiş.
    1 ...
  15. 9.
  16. Parasi yuzunden devletteki disciye bile gitmeyen var. o yuzden zehirli mehirli yapcak bir sey yok. Normal dolgudan kat kat ucuzdur.
    6 ...
  17. 10.
  18. bu sabah güngören hastanesinde saat 10 civarı yaptırdığım diş dolgusu türü.
    0 ...
  19. 11.
  20. gümüş ve kalay bileşimi olan diş dolgusu türü. hazırlandığı esnada yumuşak yapıdadır. işlenmesi basit olduğundan dişçi, dolguyu hastanın yanında hazırlar. yumuşak olan dolgu, dişe yerleştirildiği andan itibaren hızla sertleşmeye başlar.
    1 ...
  21. 12.
  22. smart protokolü uygulayan bir klinik bulup söktürdüğüm dolgu. içeriğindeki cıvadan dolayı zararlı olduğu ve yakında ab ülkelerinde kullanımı yasaklanacağı söyleniyor.
    0 ...
© 2025 uludağ sözlük