hastalığın son aşamasında alzheimer olan kişi nasıl yemek yiyeceğini ve nasıl nefes alacağını unutabilmektedir.
ünlü aktris rita hayworth ta bu hastalıktan ölmüştür.
türklerin bir türlü doğru telaffuz edemediği hastalık ismi.. alzehimmer, alzaymar, alzeymer gibi varyasyonları olmakla birlikte dogru telaffuzu sanıyorum ki alshaymır şeklindedir ve orijini almancadır.
Alzheimer tipi bunamanın nedeni tam olarak bilinmemektedir; beyinde amiloid denen maddenin birikimine, genetik altyapıya bağlı olduğu öne sürülmektedir. Tüm bunamaların %50-60'ı Alzheimer tipidir. Yavaş başlayan bir bunamadır. Sıklıkla 65 yaş civarında başlar.
Hasta yeni bilgileri öğrenmede ve önceden öğrenilmiş bilgileri anımsamada zorlanır. Erken evrede telefon numaralarını unutmayla başlarken, ilerledikçe isimleri unutur. Nesneleri adlandırmada zorlanır veya tanımlayamaz. Konuşma bozulur; anlatım güçlüğü, belirsiz ve ayrıntılı konuşma, tekrarlayıcı tarzda konuşma olur. Alışveriş, ev işleri, kişisel bakım gibi günlük görevler sırasında yorulma, karmaşık görevleri başaramama, sorunları çözememe ortaya çıkar; devamlı gözetim ve yardıma gereksinim duyabilir. Hastanın bulunduğu yeri, zamanı hatırlaması da bozulur; sokakta kaybolma, ev içerisinde odaları karıştırma, bulamama olabilir. Kişilik yapısında değişmeler olabilir; şüpheci, aşırı tutumlu, küfürbaz, sinirli, saldırganlık gösteren, uygunsuz şakalar yapan biri haline gelebilir. Mesleki ve toplumsal alanda belirgin bir bozulma ve kişisel performansında düşüş vardır. Bu bulguların bir kısmı depresyonda da olabileceğinden kimi zaman iki hastalık birbirine karıştırılabilir.
Alzheimer tipi bunama aşama aşama başlar ve sürekli ilerler, 8-10 yıllık sürede kötüleşmeye gider. Alzheimer tipi bunama denmesi için diğer tüm bunama tipleri incelenir ve bunlara bağlı olmadığı netleştiğinde, Alzheimer tipi olarak adlandırılır. Hastalığı yavaşlatmaya yönelik ilaçlar ve hasta ve ailesini desteklemeye yönelik tedaviler kullanılır.
novartis firmasının exelon isimli ilacının, kendisi için kullanılan ilaçlar arasında en etkilisi olduğunu öğrendiğim hastalık. ayrıca okunusuda alshaymır dır plug in baby nin dediği gibi..
Alzheimer hastalığının etiyolojisinde alüminyum, çinko ve kalsiyum gibi esansiyel elementlerin rolü üzerinde durulmaktadır. Alüminyumun nörofibriler dejenerasyona yol açtığı bilinmektedir.hatta alzheimer hastalarının ölümünden sonra yapılan otopsilerde çoğunun beyninde alüminyumun birikmesinin oldukça fazla olduğu görülmüştür.
Bu güne kadar alzheimer ın genetik etiyolojisinde yer aldığı düşünülen dört lokus tanımlanmıştır. Bunlar 21. kromozomdaki amiloid prekürsör protein, 14. kromozomdaki presenilin 1 (PS1) geni, 1. kromozomdaki presenilin 2 (PS2) ve 19. kromozomdaki APO E lokusudur. Bu dört lokus (APP, PS1, PS2, APO E) Alzheimer hastalığının total genetik etiyolojisinin yarısını oluşturur.
Son genetik çalışmalar alzheimer nöropatogenezinde APO E geninin önemli rol oynadığını ortaya koymuştur. 19. kromozom üzerindeki APO E’nin kalıtımının geç başlangıçlı AD ile birlikte olduğu ve APO E 4’ü pozitif hastaların negatiflere oranla artmış amiloid depolanmalarına maruz kaldığı gösterilmiştir.
kronik beyin hastalığıdır. demans (bkz: bunama)ın alt çeşidi olan rahatsızlık. 85 yaşını geçen 3kişiden birinde görülür. ülkemizde 20 bin civarı alzheimer hastası vardır. bu sayı dünyada 15milyon civarındadır.
unutkanlıkla başlar. ileri safhalarda ailesini bile tanıyamama,altına kaçırma, solunum ve yeme güçlüğü görülür. kesin tedavisi yoktur. şöyleki nörötransmitter eksikliğide etken olduğu için asetil kolin birikmesini sağlayan achesteraz inhibitörleri kullanılabilir. ancak bu hastalığı durdurmaz veya ortadan kaldırmaz. sadece ilerlemesini yavaşlatabilir. su an tedavide kullanılan ilaçlar ebixaariceptexelon gibi pahalı ilaçlardır. kalıtsalda olabilmektedir. *
asıl tedavi ailenin veya bakıcının ona nasıl baktığı, nasıl ilgilendiğidir. zor bir hastalıktır. elden birşey gelmez. seviğiniz gözünüzün önünde zamanla eriyip gider. kendisi başlıca bir ölüm sebebi değildir. ancak yetersiz beslenme, uyku düzensizliği gibi etkenler sonu hazırlar. en buyuk tedavi ailenin sabrıdır. allah yardımcı olsundur..
Genellikle yanlış telaffuz edilir. Doğru okunuşu alzaymer dir.
Alzheimer en sık karşılaşılan demans türüdür. Patolojisinde giruslarda küçülme,sulcuslarda genişleme,ventrikül genişlemesi,amigdala ve hipokampüste küçülme ve beyin atrofisi görülmektedir.
Basit anlatımıyla; bazı hatalı kromozomlar nedeniyle hücre içerisinde bozuk üretilen bazı proteinler yüzünden hücrenin çevresiyle gerekli iletişimi sağlayamaması ve hücre içinde ve dışında yumakların ve plakların oluşmasıyla ortaya çıkan bir patolojidir. Erken teşhis çok ama çok önemlidir. En ufak bir şüphede doktora başvurulmalı ve gerekli testler yapılmalıdır.
Hasta yakınlarının büyük bir kısmı zamanla depresyona girmektedir. Özellikle Alzheimer derneğine başvurmalarında ve yardım istemelerinde büyük fayda vardır. istanbul, izmir ve Ankara'da derneğin şubeleri vardır.
Tadavisi yoktur. Şu anda piyasada olan ilaçların tümü hastalığın gidişatını yavaşlatmakta ve hastanın ölümünü geciktirmektedir ki bu da hiç azımsanacak bir şey değildir.
kimse bu hastalığı yaşamasın ya da sevdiklerinin yaşadığını görmesin inşallah.
çok zor gerçekten.
çok yıkıyor çünkü sevdiğin birini bu halde görmek. bir bebek nasıl her gün adım adım öğrenip, büyürse; bu hastalıkta olan insanlar adım adım günden güne geriye gidiyorlar ve sonunda bir bebek gibi bakmak zorunda kalıyorsunuz onlara. farkında oluyorlar çoğu zaman kendilerine yetemediklerine ve bu yüzden daha da hırçınlaşıyorlar ister istemez. bir süre sonra ne söylediklerini kafanıza takıyorsunuz ne de başka birşey kalıyor hafızanızda çünkü o küçük bir çocuk ve yardıma ihtyacı var kocaman bedeninin içinde...
nöron kaybı ile karakterize beyinde kortekste atrofi * yapan bir demans çeşididir. genelde 60 yaş ve üstü kişilerde görülse de bazı durumlarda çok daha erken yaşta ortaya çıkabilmektedir. hastaların ilk başlarda hafif dalgınlıkları giderek karmaşık ve hayatı zorlaştırır hale getirir.
once karsi karsiya oldugunuz gercegi anliyorsunuz ve kisinin her yaptigini hos gormeye basliyorsunuz. sonra artik bunun yasam biciminiz olmasi gerektigini anliyorsunuz ve gercegi kabul ederken hayatinizi degistirmek zorunda kaliyorsunuz. bu sirada da yasaminiz, sinir sisteminiz alt ust olup cikiyor.
bir de kisinin cektikleri var ki, dusundukce iciniz icinizi kemiriyor.
a- doktor bey bende unutkanlık başladı.
d- ne zamandan beri?
h- ne ne zamandan beri?
....devam:
d-unutkanlık.
h-ne unutkanlığı?
d-alzheimer oldunuz sanırım.
h-yapmayın doktor bey ühüü!
d-malesef.
h-ne malesefi?
d-alzheimer.
h-o ne, kim, nasıl?
d-siz, şu anda.
h-ben şu anda ne?
d-hemşireee!
h-ne yaptım ben?
...
hala tam anlamıyla bir çözüm yolu yoktur. herhangi bir insanın yaşamaması gereken bir hastalık. resmen beyin kaydetmeyi durduruyor...
çağımızda kanserden, kırım kongo kanamalı ateşinden, şeker hastalıgından daha çok korkulan bir hastalıktır. ölümcüldür.
adamı unuttura unuttura süründürür. geçmişe götüre götüre süründürür. ölen insanların bile hala yaşadıgını zannedersiniz...sonunda öldürürü. zaten her geçmişe gidip gelişte insan ölmektedir. bir de sonunda öldürür utanmadan.işte böyle hayin ve aldatmacalı bir hastalıktır. böyle şerefsizdir kendileri.
yakalandıktan sonra birtakım başka hastalıklarınızdan (örneğin yüksek tansiyon, ülser gibi sinirsel durumun tetiklediği bozukluklar) kurtulursunuz. böyle enteresan bir sonucu da olan bir hastalıktır.
Unutkanlık, herkesin yaşayabileceği sık rastlanan bir sorundur. Hepimiz zaman zaman tanıdıklarımızın isimlerini, eşyalarımızı nereye koyduğumuzu, hangi ayda olduğumuzu unuturuz. Bunlar basit unutkanlıklardır ve unuttuğumuz şeyleri çoğu kez kısa süre içinde hatırlarız. Yorgunluk, stres, yoğun çalışma gibi etkenler bu unutkanlıkların artmasına neden olabilir, ama bunlar günlük yaşantımızı etkileyecek boyutta değildir. Unutkanlık, günlük hayatı etkilediğinde ve basit gündelik işlerin yapılmasını aksattığında hastalık habercisi olabilir.
Alzheimer hastalığı nedir?
Alzheimer (alzaymer okunur) hastalığı, zihinsel işlevlerde bozulmaya yol açan, ilerleyici bir beyin hastalığıdır. Bu hastalıkta hafıza, konuşma, yön bulma, insanları tanıma gibi konularda sorunlar yaşanır, günlük işler yerine getirilemez ve davranış bozuklukları görülebilir. Alzheimer hastalığı, halk arasında genel olarak "bunama" diye adlandırılan durumun en sık rastlanan nedenidir.
Alzheimer hastalığı kimlerde ve neden oluşur?
Alzheimer hastalığına, genellikle ileri yaşlarda rastlanır. 40 ve 50'li yaşlarda da görülmekle birlikte, 60 yaşın üzerindeki kişilerde daha fazla ortaya çıkar.Kadınlarda biraz daha fazla rastlanılmasının yanında, her iki cinsiyette de görülebilir. Hastalığın nedeni henüz tam olarak bilinmemekle beraber araştırmalarda ailesinde Alzheimer hastalığı bulunanlarda hastalık oluşma riskinin biraz daha yüksek olduğu saptanmıştır. Ancak bu; ailesinde Alzheimer hastası bulunan herkesin Alzheimer hastası olacağı anlamına gelmez. Alzheimer hastalığı bulaşıcı değildir.
"alzheimeristan yabancı bir ülke. burda zaman aynı şekilde işlemiyor;takvimler karmakarışık, aylar ve günler iskanbil destesindeki kağıtlar gibi birbirine girmiş. zemin de farklı; yer sallanıp duruyor, işaret levhaları sürekli değişiyor. çamurun ya da kumun, mayınların ya da tuzakların arkasından yürüyorsunuz. burada insanlarla konuşmak, dillerini anlamak da çok zor; benim büyüdüğüm yerlere hiç benzemiyor burası.
Bir odaya girip de oraya neden girdiğinizi unuttuğunuz oldu mu hiç? " unutkanlığa giriş" derdim ben buna. yoksa bunu söyleyen eşim miydi? her neyse... eskiden buna gülerdik, ama artık hiç de komik gelmiyor, çünkü biz alzheimerliler uyanık olduğumuz saatleri orada geçiriyoruz." *
"alzheimer eski sistemden metrik sisteme geçtiğimiz zamanı yaşamaya benziyor." *
(bkz: sinestezya)
basta hafiza kaybi ile basliyan sonra nefes almayi unutturacak kadar ilerleyen hastalik. sarap, nikotinin ve sakiz cignemenin hafizaya iyi geldigi söylenir.