(#1334829) entrye bakınca bayır mı ne bayırı dediğim daha sonradan gerçekten sağa sola bakarken gerçekten anlaşılmadığını ve orda bi bayır olduğunu farkettiğim bursanın hayat damarı olan cadde. **
rıhtım pastanesi,balıkçı reşat,arap şükrü,çiçek pasajı,yazıcıoğlu cinedrome ve koray spor gibi bursa için marka mekanları barındırdığı gibi çekirge ve stadyum caddelerini heykel yönüne bağlayan bursa'nın güzide bir caddesi.
yazın caddenin başından heykele doğru, ordan da setbaşı köprüsünün sonuna kadar yürümek insanı rahatlatır.özellikle geceleri tabi.sonra da setbaşında ki kafelerden birinde oturup soğuk bişeyler içerseniz.daha başka birşey istemeye gerek bile dumazsınız.
hani izmir alsancak'ta bornova sokağı vardır. dar apartmanlarla ve sokaklarla kuşatılmış, ailelerin ama aynı zamanda travestilerin çok olduğu sokak.
işte altıparmak bursa'nın bornova sokağıdır.
altıparmak artık bursa'ya yakışmayan caddedir, semttir, muhittir. dünya kadar trafiğin aktığı daracık bir cadde, üzerinde eski apartmanlar, bilinmeyen markalara ait tonlarca dükkan, apartmanlarda bulunan onlarca muayenehaneler (genellikle kadın doğum) ve caddenin alt tarafındaki eski bursa'nın merkezi, yeni getto çarşamba.
altıparmak'ın yeniden şekillendirilmeye acilen ihtiyacı var. böyle bir proje olduğunu duymuştum umarım en kısa zamanda belediye bu işe el atar ve altıparmak ve bursa'nın diğer merkezi semtlerini yeni bir görünüme kavuşturur zira bu hali pek hoş durmuyor.
ayrıca bursa gibi büyük şehirlerin büyük şehir gibi görünmesi gerekliliği de gözden kaçmamalı.
altıparmak bursa'nın merkezinde, en güzel ve en eski mahallelerinden biridir. kozmopolit bir yapısı vardır. arap şükrü'nün, yahudi sokağı'nın ve sinagogun yer aldığı mahalledir. ismini Hoca Mehmet Altıparmak'tan alır. mahallenin tam ortasında 1474 yılında Hoca Mehmet Altıparmak tarafından yapılan altıparmak camisi yer alır. Hoca Mehmet Altıparmak türbesi de aynı camii'nin bahçesinde yer alır. öyle travesti mekanı falan olduğu da yoktur. özellikle gündüzleri tepkilerden dolayı hiç görünmezler. altıparmak bursa eğlence hayatının merkezi olduğu için travestilere arada bir rastlarsınız. o da belki.
altıparmak caddesi'nin atatürk stadı ile kesiştiği noktasında eskiden bir anıt vardı. üzerinde cumhuriyet dönemini simgeleyen çeşitli kabartmalar ile yanlarında 6 tane sütun bulunmaktaydı. bu sütunlar da cumhuriyet'in 6 temel ilkesini simgelemekte olup(6 ok) bu sütunların ortasındaki ana kabartma sütunu ise sanki 6 tane parmağı olan bir elin avuç kısmında duruyormuşcasına konulduğu için o yanlardaki 6 tane sütun parmağa benzetilmiş ve o bölgeye halk arasında "altıparmak" denilmiştir...
ssk binasının yıkılmasıyla yeni bir meydana kavuştuğu için sevindiğim ama bir süre sonra ucube gibi duran o heykeli görünce üzüldüğüm cadde. uzun süreli orada kalmayacağını umuyorum.
(#17740988)
tramvay bahanesiyle yolu daha da daralan ve eski sgk binası yıkıldıktan sonra yerine yeşil alan yapılması yerine beton bina şeklinde kafe alanı yaratılan, betonarme binaların ve dar yolların hakim olduğu eskisine nazaran sevimsiz olan cadde.
ayrıca altıparmak caddesi insan tiplemeleri açısından tam bir sosyoloji labaratuvarı gibidir. gündüzün emocu, gitarcı gençler, yaşlı baş örtülü teyzeler ve amcalar, el ele kol kola yürüyen sevgililerden tutun da sakallı hacı amcalara, kokoş teyzelere, geceleyin taverna taverna gezen playboylara, alemlere akan travestilere, sarhoşlara, ayyaşlara kadar çok geniş bir skaladan insan malzemesi sunar. hepi topu 1 km bile etmeyen bir caddedir ama sağlı sollu dükkanlar, müzik evleri, kafeler, pizzacılar ve daha nice diğerleri bu caddeye çeker insanları.