Ayçiçeğinin merkezinden dışarıya doğru sağdan sola ve soldan sağa doğru tane sayılarının birbirine oranı altın oranı verir. Papatyada da ayçiçeğinde olduğu gibi bir altın oran mevcuttur.
evrenin matematik sistemi olarak adlandırabileceğimiz yapı “altın oran” olarak isimlendirilir. Altın oran, matematikte 1,618′e eşit olan sabit sayıya verilen addır ve ifade edilmesi için kullanılan sembol “Fi” yani Φ'dir.
Altın Oran'ın latince karşılığını ilk kullanan da muhtemelen leonardo da vinci'dir. Luca pacioli isimli italyan rahip ve matematikçinin 1509'da yayınlanan De divina proportione – ilahi Oran isimli kitabında ilk defa bu oranın ilahi'liğinden bahsedilmiştir.
“Biz, her şeyi bir ölçüye göre takdir edip yarattık.” Kamer, 54/49
1,618... devam eden sayıya eşittir . Rönasans sanatçıları tablolarında ve heykellerinde denge ve güzelliği elde etmek amacıyla kullanılmıştır . Keops pramidinde ,yunanlıların antik dönem heykellerinde de rastlanılmıştır kendisine . Dünya var oldugundan beri altın oran vardır. Ancak insanların bunu ne zaman keşfettiğine dair net bir bilgi yoktur .
düzgün beşgende bir köşegen uzunluğunun bir kenar uzunluğuna bölümü olan oran veya sayı. (kenarları 1 kabul ederseniz her ikisi birden aynı olur, kenarları 1'den büyük kabul ederseniz sadeleştirilmiş orana denk gelir.)
1+kök5 / 2 dir. evrende bir çok yerde görmek mümkün. araştırmalara göre yüz bölgesinde altın oranı olan kişiler diğer insanlara güzel geliyormuş, ben demiyorum isviçreli bilim adamları söylüyor bunu. o zaman doğrudur.
Altın oranın karşılık geldiği 1,618 sayısının matematikteki en şaşırtıcı yanı, tersinin bir eksiğine; karesinin ise bir fazlasına eşit olmasıdır. Bu yönüyle altın oran (Φ) evrende eşi benzeri olmayan, bu özelliğe sahip tek sayıdır. Bu kuralı biraz açarsak, şunları söyleyebiliriz: Bir sayının tersi, o sayının 1’e bölünmesi ile elde edilen sonuçtur. Örneğin 2‘nin tersi 1/2=0,5‘tir. Altın oranın tersi ise, 1 / 1,618 = 0,618‘dir. Yani altın oranın tersi, kendisinin 1 eksiğine eşittir. Aynı şekilde altın oranın karesi (1,618)2 = 2,618‘e, yani kendisinin bir fazlasına eşittir. Bu, şaşkınlık verecek bir durumdur ve bu özellikte de başka bir sayı yoktur!
eğer yüzünüzün boyunun enine oranı 1.5 ve çok yakınında bir sayı ise sizin de sahip olduğunuz orandır. altın oran, biz farkında olmadan beynimiz tarafından algılanan güzellik kavramının matematiksel bir tanımı gibidir. aslında hepimiz gördüğümüz bir kadını veya erkeği güzel veya yakışıklı diye adlandırırken farkında olmadan bu orandan faydalanıyoruz. bu kararı karşıdaki kişinin gözleri, ağzı, burnunun şekli, kaşlarının inceliği gibi etmenlere dayandırarak verdiğimizi sanıyoruz ancak bu etmenler işin daha sonraki kısmında yer alıyor.
eski mısırlılar ve yunanlar tarafından keşfedilmiş olup matematik ve sanatta görülen geometrik ve sayısal oran bağıntısıdır. bu oranın en ideal boyutlarda olduğu düşünülmektedir. altın oran irrasyonel sayı olup ondalık sistemde yazılışı : 1,618033988749894...'dir. bu oranın kısaca gösterimi ( 1+ √5 ) / 2 şeklindedir. ayrıca fibonacci sayı dizisi ile altın oran arasında da ilginç bir ilişki vardır. fibonacci sayıları 1, 1, 2, 3, 5, 8, 13, 21, 34, 55, 89, 144, 233, 377, 610, 987, 1597, 2584, 4181, 6765 ... şeklinde devam eder. fibonacci sayı dizisindeki ardışık iki sayının birbirine oranı sayılar büyüdükçe altın orana yani 1,618'e yaklaşır.
altın oranın kullandığı pek çok yer vardır. tıp, mimari, estetik, cerrahi, sanat, bilim ve teknik gibi pek çok alanda bu geometrik ve sayısal değerden faydalanılmıştır. örneğin leonardo da vinci'nin mona lisa adlı tablosu, salyangoz kabuğu, çam kozalağı, ay çiçeği, mısır'daki piramitler ve parmaklarımızda görülür. ayrıca apple logosu oluşturulurken bu orandan faydalanılmıştır.