altın elbiseli adam

entry73 galeri20 video1
    50.
  1. kazakistanda bulunan kısık kurganında bulunmuştur.
    2 ...
  2. 51.
  3. 52.
  4. 53.
  5. motor kullanmaya sayesinde heveslenip motor almama sebep olan espirili üstad .çok bilgili dalında efsane adam . mekanın cennet olsun inşallah . Unutmak imkansız.
    1 ...
  6. 54.
  7. Kırgızistan'daki esik kurganı içerisinden çıkarılan onlarca buluntudan en önemlisi. Bulunan şey adamın kendisi değil zırhı tabii ki. Mö 5. Yüzyıla ait olduğu düşünülmektedir. Kemal akişev tarafından bulunmuştur. Şu anda rusya'daki ermitaj müzesi'nde sergilenmektedir.
    5 ...
  8. 55.
  9. 2500 yaşındaki türk tegini.

    ve sürpriz.

    altın elbiseli adam türkiye'de.
    https://galeri.uludagsozluk.com/r/1903260/+

    türk kültürünün en önemli miraslarından biri olan altın elbiseli adam, 12 ekim 2019 tarihine kadar ankara'daki anadolu medeniyetleri müzesinde sergilenecek.(halihazırda sergilenmeye başladı).
    13 ...
  10. 56.
  11. 57.
  12. " + ama bu imkânsız, bu zırh kırılmıştı!

     - ama geri yapıldı, tanrı dağı'nın eteklerinde dövülerek!" *

    (bkz: narsil)
    0 ...
  13. 58.
  14. ergenlik dönemimi motorsikletlere saplantılı olarka geçirmemi sağlayan, çok özlediğimiz kabile şefimiz, babuşumuz.

    O gökyüzünde demir atını sürüyor.
    3 ...
  15. 59.
  16. 60.
  17. Değerine değer katmıştır.
    0 ...
  18. 61.
  19. on numara kıyafet yaptırmış kendine. devrinin şekil elemanlarından biriymiş belli ki.
    0 ...
  20. 62.
  21. https://galeri.uludagsozluk.com/r/2099179/+
    https://galeri.uludagsozluk.com/r/2099180/+
    https://galeri.uludagsozluk.com/r/2099181/+
    https://galeri.uludagsozluk.com/r/2099182/+
    https://galeri.uludagsozluk.com/r/2099183/+
    https://galeri.uludagsozluk.com/r/2099184/+
    https://galeri.uludagsozluk.com/r/2099185/+
    https://galeri.uludagsozluk.com/r/2099186/+

    ALTın ELBiSELi ADAM ...

    Literatüre "Altın Elbiseli Adam" ismiyle giren bu eşsiz buluntu, Kazakistan'ın Issık Göl yakınlarındaki Esik (Issık) Kurgan'da 1969-1970 yıllarında gerçekleştirilen kazılarda ortaya çıkarılmıştır. Esik Kurgan, 45 büyük kurgandan oluşmakta olup 3 km'lik bir alana yayılmaktaydı. Kazılar sırasında Esik Kurgan alanının merkezindeki mezarın yağmalandığı görülmüş ancak merkezdeki mezarın güneydoğusundaki mezar odasında ise Altın Elbiseli Adam buluntularının korunabildiği tespit edilmiştir. Karaçam kütüklerinden oluşturulan mezar, 3 m. uzunluğa, 2 m. genişliğe ve 1.20 cm derinliğe sahiptir. Mezar odasının kuzeyinde gözleri kamaştıracak kadar ışıltılı, dört bine yakın altın parçadan yapılmış bir elbise ile tahta zemin üzerinde yatan tigine ulaşılmış, radyo karbon analizlerinde tiginin 17-18 yaşındayken öldüğü, kurganın ise MÖ. 5. veya 4. yüzyılda inşa edildiği anlaşılmıştır.

    Tiginin üzerindeki zırh, ince bir işçiliğe sahip altın plakalarla kaplanmıştır. Başında sivri uçlu, alt tarafı bağlanabilir özellikte üçgen bir tolga göze çarparken sol kulağında firuze bir küpe asılıdır. Üzerindeki kırmızı renkli deri kaftan/ceket üçgen formlu altın plakalarla süslenmiştir. Kaftan, onaltı adet hayvansal motifle süslü bir kemerle kuşatılmıştır. Kemerin solunda kırmızı kınlı bir kılıç, sağda ise kabzası hayvansal üslupta bir hançer yer almaktadır. Sağ elinde ise bir kırbaç tutmaktadır. Alt tarafta yün bir pantolon, ayağında ise koncu figürlü altın plakalarla süslü deri çizme giymiştir. Sivil kullanıma uygun olmayan bu süslü elbise sadece resmi törenlerde ve bayramlarda giyilirdi.

    Yalnızca konar-göçer küçük bir topluluktan ibaret olduğu düşünülen Türkler hakkında (Proto Türkler) Esik Kurgan'da ortaya çıkarılan sanatsal kimliği üst düzeydeki buluntular ile yanlışlıklar ortadan kalkmıştır. Hem sanatsal hem de yazılı belge niteliğindeki buluntuların Esik Kurgan'da gün ışığına çıkarılması geleneksel görüşlerin ve teorilerin çürümesini sağlamıştır.

    Aynı kurgandan çıkarılan ve üzerinde Ön-Türk Alfabesi ile “Khan Uya üç otuzı (da) yok boldı. Utugsi tozıltı” (Tigin, 23’ünde öldü. Esik halkının başı sağ olsun) yazısı bulunan gümüş kap, MÖ. 5.-4. yüzyıllara tarihlenmekte olup aynı zamanda bu yazı örneği, Göktürk alfabesi ile yazılan Orhun Abideleri'nden bin yıl daha eskidir. Gümüş kap üzerindeki yazı, iskitlerde ve eski Türk boylarında yazının oldukça gelişmiş olduğunu ortaya koymaktadır.

    https://www.facebook.com/...3/posts/1613259972395381/
    0 ...
  22. 63.
  23. Sadece elbisesi değil kalbide altından olan adam bir neslin abisi şefi.
    1 ...
  24. 65.
  25. Şimdi ve burada olmayı unutmuşum ya.
    0 ...
  26. 66.
  27. (bkz: kazakistan)ın eski başkenti Alma-Ata(almatı)'da bir kurgandan çıkarılmış, ilk Türk topluluğu olan (bkz: iskitler)e/sakalar ait altın işlemeli bir zırh. Bu altın zırhta; zamanında evcilleştirilen atlara daha rahat binebilmek için icat edilmiş, bugünün modern kıyafetleri olan bozkır kökenli çizme, pantolon, ceket, gömlek, tunik şapka, kemer gibi giyim ürünleri bulunmuştur. Altın Elbiseli Adam, (bkz: türk) uygarlığının önemli sembollerinden birisidir.
    https://galeri.uludagsozluk.com/r/2323006/+
    https://galeri.uludagsozluk.com/r/2323007/+
    2 ...
  28. 67.
  29. Boşuna demiyoruz türkler dünyaya en çok iz bırakan milletlerden biridir diye
    Kavimler göçü öncesi Avrupa'ya bakın
    Neredeyse hepsi kız gibi giyiniyorlardı.
    2 ...
  30. 68.
  31. Daha doğrusu Batı tarihinde Antik Yunan ve Romalılar, kısa etekli elbise giyerlerdi. Batı'daki diğer Hint-Avrupa kavimleri olan Germenler, Keltler ve Slavlar; Doğu'daki Hint-Avrupa kavimler olan Persler, Ermeniler ve Hintliler de pantolon giyerlerdi. Mesela Romalılar, pantolon giyen bütün milletlere barbar demiştir. Biz Türkler, Kavimler Göçü'nde Avrupalılara insan gibi giyinmesini öğrettik.
    1 ...
  32. 69.
  33. Motor camiasının biricik apaçi liğderi sevgili Barkın abidir. Bir nesle motor aşkı aşılamış ve elinden geldiğince doğru olanı dile getirmeye çalışmış bir insandır. Mekanı cennet olsun.
    3 ...
  34. 70.
  35. Mini elbise tayt kombini.
    Beğendim, eski türkler bağzı şeyleri aşmış.
    2 ...
  36. 71.
  37. Büyük olasılıkla sibirya çıkışlı asya türkçesi konuşan iskit-saka topluluğuna ait olduğu sanılan mö.5.yüzyıldan kalma bir insan giysisi.

    bulunduğu kurgan sonradan gördüğümüz türk höyüklerine uygun.
    sıkı durun ,kendine türkçe deyip kurt kültünü türk'e mal etmeye çalışan sığır takımı ,bilhassa ülkücü kekolar.
    hani ulan kurt zort mort nerede. allah'ın devşirmeleri .

    Altın Elbiseli Adam" olarak anılan zırhta leopar, pars, kartal koç, geyik, dağ keçisi, at ve kuş motifleri işlenmiş 3 bini aşkın altın üçgen plaka var .

    burada esas tema elbisenin bir tegin'e ait olması genç18-21 yaş arası.

    tegin nedir ,tegin mö. 3000-1000 yılları arasında ön türk atalar tarafından kutsal bilinen bir yırtıcı,kedigillerden. pars-leopar benzeri.(ben Türklerin mö.3000'de sibirya'dan çıkışlarını aldım tabi ki bu hayvan daha önce de vardı,nesli tükenmiş.)

    daha sıkı durun sığır devşirme takımı. hani gök bayrağı kurt ve ay-yıldız figürü ile bozan kekolar. gök türk bayrağındaki leopar-pars figürü işte bu tegindir.
    gök bayrağımızın üstünde ki diğer figürü de keçi'dir.

    höyükte ki gibi ötüken ve çevresinde ki açılan höyüklerde(kurgan) ve dikili balbal taşlarında tek bir kurt figürü yoktur.

    epey önce murat bardakçı'nın da açılmasında hazır bulunduğu bazı kurgan*-höyüklerde yine kurt ile ilgili bir kalıntı yoktur.

    maalesef kendi tarihine yabancı ,1900'de anadolu'da kendini roma-germen kültürüne kaptırmış kökeni de rum-sırp -hırvat veya ortodoks olan devşirmelere kapak olsun.

    başta kürt ziya'ya.
    hadi şimdi hamama.
    0 ...
  38. 72.
  39. 73.
  40. Kadın çıkmış diye dinlemiştim Mehmet Celal Hocadan. Çok da güzel bir kadın.
    Bir kpss şeysi işte.
    1 ...
© 2025 uludağ sözlük