Eğitimde çok çok çokça kullanılması gereken tekniktir. Zira, farklı bakış açılarına, düşüncelere, yaşam biçimlerine saygı boyutunda; ezberci sistemin kısır döngüsünden kurtulmamızda hiç şüphesiz büyük önemi vardır bu tekniğin.
edward de bono tarafında ortaya atılmış kuramdır. bono ya göre birey kendini başkalarının yerine koyabilmeli ve olaylara başkalarının bakış açıları ile bakabilmelidir. bu tekniğin kullanırken konu ile ilgili ne düşünülüyor ise o şapka takılır ve düşünce ortaya konmuş olur. bono bu altı şapka ve altı ayrı düşünceyi altı renkle ifade etmiştir
beyaz şapka
kırmızı şapka
siyah şapka
sarı şapka
yeşil şapka
mavi şapka
1- beyaz şapka: bu şapka objektif ve tarafsız bir bakış açısını ifade eder.
2- kırmızı şapka: duygusal bakış açısını yansıtan şapkadır.
3- siyah şapka: olayalra karşı karamsar ve olumsuz bakıldığı bu şapka ile ifade edilir.
4- sarı şapka: bu şapka siyah şapkanın aksine olumlu ve iyimser bir bakış açını yansıtır.
5- yeşil şapka: bu şapka yaratıcı düşünce ile ilgili düşünceleri ifade eder.
6- mavi şapka: mavi şapka olaylara karşı olan soğukkanlılığı ve düşünme sürecinin kontrolü ile ilgilidir.
Yaratıcı düşünme becerilerini geliştirmede kullanılan grup tartışması bir tekniktir. Düşünme öğretiminde kullanılır. Eleştirel ve çok yönlü düşünmeyi sağlar. Öğrenci bir olay ya da olgunun tek yönünün değil birçok yönünün olduğunu anlar. Öğrencinin bir olayın tek bir özelliğine takılıp kalmasını önleyen bir tekniktir. Bu teknikte altı değişik renklerde şapkalar ve anlamlarını temsil eden düşünceler bulunmaktadır. Öğrenciler sırası ile kartondan yapılan bütün şapkaları takarak, görüşlerini belirtir. Böylece olaylara farklı yönlerden yaklaşmayı öğrenirler. (bkz: E.Bono)