bugün

Hani bilen bilir lisede arkadaşlarla yazı tura eşliğinde kağıt üzerinde yer almaca oyunu oynardık ya. Her yeri alacağız derken kendi alanımızın bütün yerlerini yazı turada kaybederdik. işte öyle bir savaştı.
Arapların tarih boyunca kendi kendilerine kazandığı bir savaş zaten yoktur. 60 lı yılların şartlarında abd desteği ile rahatça yenmiştir israil. israil olmasa başka devlet olsa yine yenerdi bunları çünkü araplarda birlik savaş zekası cesaret vb öğeler yok.
Arapların zorla kaşınıp neticede kafasını aldığı savaştır. Bu savaşı araplar çıkarmış neticede israil golan tepelerine sahip olmuştur.
ürdünün israilin yanında olması diğer arap devletlerinin içine sızan ajanların anlık ve süreklilik olarak genel askeri bilgiler vermeleri sonucu israil uçakları erken kaldırıp alayını vurmuşlardı. mısır lübnan arabistanı diğer arap devletlerini israil yendi ama o zamanki şartlarda ajanların vasıtasıyla yendiler günümüzde olaylar değişti şuanda araplar istesin orada israil denen 350 km uzunluğundaki çakma devlet 1 saat içinde yok olur.
israil devletinin ortadoğu da egemenliğini pekiştiren savaştır.
minyeli abdullah'ın şehit olduğu savaş.
israil'in arapları duman ettiği, topraklarını neredeyse 3 katına çıkardığı savaş.

firavunlardan bu yana yabancılar tarafından yönetilen mısır'ın ilah gibi taptığı cemal abdülnasır çöle gömülmüş, ürdün ve mısır uçakları kalkış bile yapamadan pistte duman edilmiş, apar topar kalkış yapan pilotları da havada kuş gibi vurulmuştur.

arapların sovyet bloğuna daha da yakınlaşmasını önlemek isteyen abd araya girmese israil çok daha fazlasını elde ederdi muhtemelen.

hani ameriga israyili destekliyor diyen çomarlar var ya heh işte bu savaşı biraz araştırıp okusun da öğrensin o ameriga arapların götünü kaç kez kurtarmış.

neyse;

hala tartışılan o meşhur golan tepeleri de bu savaşla israil'in eline geçmiştir.

süveyş savaşından abd yardımı ile kurtulan nasır(-ki bence vizyonlu bir adamdır) bu savaşta büyük çuvallamış, birkaç sene sonra da ölmüştür.
Niceliğin değil niteliğin önemli olduğunu kanıtlayan savaş.
(bkz: Altın günü savaşları)
hakkında film önerisi:

the angel.
Küçücük israil in arapların eline verdiği savaş. Mısır bütün uçaklarını kaybetmiş bu savaşta. Halktan bile gizlemişler yenildiklerini. Biz ise hala bu rezil millete özenip dilimizi, örfümüzü adetimizi onlara benzetmeye çalışıyoruz.

Onların dinine inanmayı bırak onların dilinden okuyoruz kitabı anlamadan. Onların dili ile ibadet ediyoruz anlamadan. Artık türküm bile diyemiyor insanlar Müslümanım diyor.

Oysa yüz ölçümü Türkiye nin 1 ili bile etmeyen israil hepsinin eline vermiş zamanında.

Çölde tarım yapan israil, dünyaya ilaç satan israil, halkından çoğunun kanser olmadığı israil ama biz ayaklarının altındakilere kardeş diyoruz.
Ulan tekrar iyi kötü çirkini izleyecem mutlu musun ulu tengri!!!
görsel
araplarin malliklarina doyamadiklari savas.
--spoiler--
yani kısacası israilliler tam bir kahpedir. yüz yüze savaşamayacaklarını anlayıp sürpriz saldırıyla karşı tarafı etkisiz hale getirmiştir.
-spoiler--
insanın beynini kullanması artık kahpelik mi oluyor?
Beceriksiz disiplinsiz arapların kaybettiği savaştır.
amerikanın ve israilin alenen uçak gemileriyle mısır askeri hava limanlarını vurduğu böylece hava üstünlüğünü kaybeden arapların kaybettiği savaş. saftirikler hala israilin tek başına arapları yendiğini falan zannediyorlar. okumadan, araştırmadan, bilgi sahibi olmadan yorum yapmak cahilliktir.

bizzat ürdün kralı radarda ingiliz savaş uçaklarını görmüş siz neden bahsediyorsunuz?

savaştan sonra suudi arabistan, amerika ve ingiltereye, israile olan yardımlarından dolayı petrol ambargosu koydu. amerikalılar fişle benzin almaya gidecek kadar komik duruma düştüler. sonrasında ise suudi arabistan kralı yeğeni tarafından öldürüldü.

iran şahı, amerikanın köpeğiydi, islam devrimi geldi amerikanın köpekleri devrildi akabinde türkiyede darbe oldu irana cephe alınması açısından.

o zamanlar tek bir vücut olmuş araplar şimdi sünni-şii kavgası veriyorlar.
Haziran 1967'de başlayan ve 6 gün sürdüğü için tarihe 6 Gün Savaşı olarak geçen Arap-israil savaşı, Orta Doğu'da bir dönüm noktasıydı. israil'in topraklarını genişletmesine yol açan 40 yıl önceki savaşa dair önemli tarihlerse şöyle sıralanabilir:

MAYIS 1967 10 Mayıs: israil, BM'yi Suriye tarafından kışkırtılan Arap akınları karşısında 'eli kolu bağlı kalamayacağı' konusunda bilgilendirdi. Nisan başında israil ordusu, israil-Suriye sınırında Mısır'a ait 6 Mig'i düşürmüştü.

16 Mayıs: Mısır Devlet Beşkanı Cemal Abdül Nasır, Ekim 1956'daki savaştan beri Sina Yarımadasında konuşlandırılan Mavi Berelilerin gitmesini istedi.

21 Mayıs: Mısır ordusu, liman üssü Şarm El Şeyh'i geri aldı. 22 Mayıs: Nasır, Tiran Boğazı'nın israil gemilerine kapatıldığını ardından da Akabe Körfezi'nin kapatıldığını ilan etti. 30 Mayıs: Ürdün Kralı Hüseyin ile Nasır bir savunma anlaşması imzaladı. 4 haziranda Ürdün-Mısır paktına Irak da katıldı. HAZiRAN 1967 5 Haziran: israil uçakları, Mısır'daki havaalanlarını yerle bir etti, savaşın ilk gününde 410 uçak tahrip edildi. Böylece ilk saldıran olan israil ordusu, Sina Yarımadasında ilerledi. Suriye, Irak, Ürdün, Cezayir, Yemen, Sudan, Kuveyt ve Suudi Arabistan israil'e savaş açtı. ABD tarafsızlığını ilan etti. 6 Haziran: israil ordusu Gazze'yi kuşattı ve sonra da Ürdün cephesinden Gazze'ye girdi. ABD ile SSCB'nin uzun süren baş başa görüşmesini takiben BM Güvenlik Konseyi, acil ateşkes isteyen bir karar tasarısını oy birliğiyle kabul etti. 7 Haziran: israil ordusu Süveyş Kanalı'nın doğu kıyısını işgal ederken, Sina Yarımadası zırhlıların savaşına tanıklık etti. israil donanması Şarm El Şeyh'i kuşattı ve Akabe Körfezi'ni açtı. Batı Şeria ve Doğu Kudüs'ü kaybeden Ürdün ateşkesi kabul etti. 8 Haziran: israil-Suriye sınırında top atışı. Aynı gün Kahire de ateşkesi kabul etti. 9 Haziran: israilliler Golan Tepeleri'ne girdi. Nasır sokaktan gelen baskılar üzerine istifa etti, ama kararından vazgeçti. 10 Haziran: SSCB israil ile diplomatik ilişkilerini kesti. Şam'a 40 kilometre uzaktaki Kuneitra'nın düşmesi üzerine Suriye de ateşkesi kabul etti ve çatışmalara son verdi. 28 Haziran. israil parlamentosu (Knesset), Doğu Kudüs'ün ilhakını kabul etti. 1 Eylül: Hartum'daki zirvede Arap ülkeleri israil'i tanımamaya ve müzakere etmemeye karar verdi. 22 Kasım: BM Güvenlik Konseyi, 242 sayılı kararı kabul etti. Karar, israil'in işgal ettiği toprak ya da topraklardan çekilmesi öngörüyordu.

17 bin insan öldü

6 gün süren savaşta 10 bini Mısırlı, 6 binden fazlası Ürdünlü ve 700 kadarı israilli olmak üzere 17 bine yakın insan öldü. Savaş, israil'in Doğu Kudüs'ü ilhak etmesine, Golan Tepelerini, Sina Yarımadasını, Gazze Şeridi ve Batı Şeria'yı da işgal etmesine olanak vermiş oldu.
israil'in arapları duman ettiği savaş.

firavunlardan bu yana yabancılar tarafından yönetilen mısır'ın ilah gibi taptığı cemal abdülnasır çöle gömülmüş, ürdün uçakları kalkış bile yapamadan pistte duman edilmiştir.

israil bu savaşla topraklarını 3 katına çıkarmıştı yanılmıyorsam.

arapların sovyet bloğuna daha da yakınlaşmasını önlemek isteyen abd araya girmese israil çok daha fazlasını elde ederdi muhtemelen.

meşhur golan tepeleri de bu savaşla israil'in eline geçmiştir.

süveyş savaşından abd yardımı ile kurtulan nasır(-ki bence vizyonlu bir adamdır) bu savaşta çuvallamış, birkaç sene sonra da ölmüştür.
göklerden inen karar, amaan, füze.
yüzlere kez cover'ı yapılmış 6 days şarkısı bu savaşın hikayesini anlatır. en çok da biz severiz.

https://www.youtube.com/watch?v=1W5BA0lDVLM
5 Haziran 1967de sabah saat 07:30

Birinci Gün

ilk saldırı 5 Haziran günü 07:30'dan itibaren israil’den geldi. israil savaş uçakları Mısır,Suriye ve Ürdün havaalanlarını bombalamaya başladılar. israil uçakları, Mısır radarlarına yakalanmamak için Akdeniz üzerinde çok alçaktan uçarak, Mısır'ın Batı sınırlarına ulaştılar. 5 Haziran günü akşamı olduğunda 16 Mısır havaalanı yerle bir edildi. 280 Mısır uçağı,52 Suriye uçağı, 20 Ürdün uçağı ve bir çok da Irak uçağı henüz yerdeyken tahrip edildi. israil bu ani baskınla Arap ülkelerinin bütün hava kuvvetlerini neredeyse yok etmiş oldu. Suriye, Irak, Ürdün, Cezayir, Yemen, Sudan, Kuveyt ve Suudi Arabistan israil´e savaş açtı. ABD tarafsızlığını ilan etti.

ikinci Gün :

israil ordusu Gazze’yi kuşattı ve sonra da Ürdün cephesinden Gazze’ye girdi. ABD ile SSCB’nin uzun süren baş başa görüşmesinin ardından BM Güvenlik Konseyi, acil ateşkes isteyen bir karar tasarısını oy birliğiyle kabul etti.

Üçüncü Gün :

israil ordusu Süveyş Kanalı’nın doğu kıyısını ve Sina Yarımadasını işgal etti. israil donanması Şarm El Şeyh´i kuşattı ve Akabe Körfezi’ni açtı. Batı Şeria ve Doğu Kudüs´ü kaybeden Ürdün ateşkesi kabul etti.

Dördüncü Gün:

israil-Suriye sınırında top atışları yaşandı. Aynı gün Kahire de ateşkesi kabul etti.

Beşinci Gün:

israil ordusu Golan Tepeleri´ne girdi. Nasır sokaktan gelen baskılar üzerine istifa etti, ama kararından vazgeçti.

Altıncı Gün:

SSCB israil ile diplomatik ilişkilerini kesti. Şam´a 40 kilometre uzaktaki Kuneitra’nın düşmesi üzerine Suriye de ateşkesi kabul etti ve çatışmalara son verdi.
israil'in console açıp "god mode" da bitirdiği savaştır.
Savaş sonrasında toplanan BM Güvenlik Konseyi'nde Türkiye arabulucu olarak davet edilmiş ve konseyde israil'i destekleyen bir tutum sergilemiştir. Ayrıca Türkiye, Fas'ta toplanan islam Konferansı Örgütü'nde alınan israil ile diplomatik ilişkilerin kesilmesi kararını veto etmiştir.

görsel
Yakında gene olacak savaşlardır. Benim tırstığım bu savaş nükleere dönmesin. Olursa eğer domino gibi devam eder.