akıllardaki sorular cevap bulmadığı sürece düşünülmesi gereken şüphe dolu soru cümlesi.
kullanıcıların verdiği teklifleri yazılım ekibi görüyor olamazmı? verilen teklifler ihale sonuçlanmadan önce kullanıcıların kendisi tarafından görüntülendiği gibi veri tabanına ulaşabilen herhangi birisi tarafından da görüntülenebiliyor olabilir, ihale sonuçlandığında verilen teklifleri görebildiğinize göre ihale sonuçlanmadan da görebilirsiniz... yada yazılım ekibinizin eşi dostu bugüne kadar verilen hediyeleri yazılımcılardan birisine ihalenin bitişine dakikalar kaldığında "verilmemiş en yüksek benzersiz bi fiyat söyle ben o teklifi vereyim" diyerek istediği ihaleyi tek teklifle yada 3-5 teklifle almış olamazmı...
aşağıdaki linkte yer alan tamamlanmış laptop ihalesi incelendiğinde "ocizar" isimli kullanıcının tek teklif vererek ihaleyi kazanması akıllardaki şüpheleri boşa çıkarmıyor.
daha önce teklif sayısına ulaşılmadığı durumda ihale iptal ediliyordu. ihalenin yeterli teklif sayısına ulaşmadığı durumlarda bile (yani 2000 kişinin katılımını bekleyen bir ihale süre nedeniyle kapanmak üzere iken, altivi el altından kendisi teklif vererek malın değerinin çok altında kendisini zarar ettirecek bir miktar üzerinden satılmasını engelleyebilir, özetle malın ucuza gitmesini engellemek için malı kendisinin satın alması) ürünün satış garantisi vermesi bu soruyu yeniden akla getiriyor.
belki altivi.com böyle şeyler yapmıyor, ufak tefek kullanıcının parasını iç etmiyor, ucuz fiyatlı ürünleri yem olarak kullanmıyor, ancak şüpheler olduğu sürece bu konular muallakta olduğu sürece bu soru akla gelecektir.
aşağıdaki Suzuki Burgman 400 teklif listesi incelendiğinde ihaleyi kazanan "toredus"un teklif sayısı 10 bilemedin 15 tane, diğer 300'er teklif veren iki kullanıcı(toplam 600 teklif) "sipsi" ve "tostos" ihaleyi kazanamazken, onların kaldığı yerden 10 teklif vererek malı götüren birileri olabiliyor... ihaleye girmek dibi görünmeyen kuyuya girmek gibi birşey. *
en yakın arkadasım mini cooper'ı bizzat gözümün önünde aldığından saçma bir şüphedir. bunun harici 2-3 cep telefonu, plazma ve beyaz eşya da aldı bu arada. kardeşim ise i pod aldı...yani
efendim beyhude bir şüphedir bu. yok eğer böyle şüpheleriniz varsa zaten girdiğiniz her sitede herkes bir hinlik peşinde diye düşünerek internette bile dolaşamaz hale gelirsiniz. ayrıca etrafımdaki birçok insanın gerek tek gerek toplu tekliflerle irili ufaklı malı götürdüğünü gördükten sonra inanamamak için bir neden göremiyorum... üstelik bir de bu adamlar tüm türkiyenin gözü önünde olan insanlar, iş adamlar vs itibarlarını bir site için riske atarlar mı....
45.000 liralık auris dizel'in altivi tavan fiyatının 13.000 lira olduğunu görünce akla düşen soru. teklif kayıt bedeli diye bişey dikkatimi çekti, bedel 10 lira. acaba ihale için kasten yüksek katılımcı sayısı isteyip, " salt çoğunluk sağlanamadı, ürün bizde kaldı" şeklinde ihaleye son verip, kalan tekliflerden kazandığı 10'ar ytl'yi cebe indiriyor olabilir mi?
bir nevi bahis oyunu veya aldatmaca olmayan dünyada unique bid auction sistemi ile tanınan sistemin türkiye'ye uyarlanmasıdır. dolayısı ile dolandırıcılıkla vs alakası yoktur, kaldı ki zaten kim neyi almış neyi almamış sitede yeterince açık bir şekilde bellidir, türkiye'de 69 ilden bilmem kaç bin kişi herhalde bu sitenin adamı değildir *.
Bugün okuduğum ve aşağıya kopyaladığım haberle doğruluğu konusunda biraz daha netleştiğim şüphe.
Haber:
Mehmet Germiyanlıgil, Fatih Aksoy, Alinur Velidedeoğlu ve Emre Ergani'nin kurucusu olduğu altivi şirketinin 35 çalışanı çete suçlamasıyla gözaltına alındı..
Türkiye'nin internet üzerinden kapalı zarfla ihale yöntemiyle satış yapan ilk sanal sitesi olarak geçtiğimiz yıl kurulan ve kurucuları arasında sosyetenin tanınmış simalarından işadamı Mehmet Germiyanlıgil, reklamcı Alinur Velidedeoğlu, işletmeci Emre Ergani ile yapımcı Fatih Aksoy'un bulunduğu altivi.com şirketine dün sabah saatlerinde istanbul Bilişim Suçlarla Mücadele ekiplerince baskın düzenlendi. Üç aydır yakın takibe alınan merkezi Beşiktaş'ta bulunan şirketin, ihaleye çıkardığı ürünlere kurduğu şebekeyle en yüksek fiyatı verdirip, ürünü tekrar şirkette bıraktırdığı ve bu yolla ihale katılımcılarından topladığı ihale katılım ücretleriyle 2 yıl gibi bir süre içerisinde milyonlarca liralık vurgun gerçekleştirdiği iddia edildi. Operasyonda şirketin genel müdürü ve finans müdürünün de aralarında bulunduğu 35 şirket personelinin gözaltına alındığı öğrenildi. Şebekenin ihale dolandırıcılığı olayını şöyle gerçekleştirdiği tespit edildi:
şüpheden ileriye gitmiş olan durum. siteye girdiğiniz anda "teknik çalışmalardan dolayı sitemiz bir süre hizmet veremeyecektir. Mevcut ihaleler iptal edilmiş olup, teklif kayıt bedelleri, üyelerin Altivi hesaplarına geri yüklenmiştir." ifadesiyle karşılaşmaktasınız.
altivi, görünen o ki bmw 3 serisi, mini'ler, hundai'ler, gidi, sattıkları diğer arabalara göre nispeten ucuz modelleri dağıtırken, bmw 7 gibi, x5 gibi modelleri listeleyip sonra kendine satmaktadır. bunu devamlı yapması söz konusu değil ama zaten sistem öyle işliyor ki 2 kere yapsalar deli gibi para kırarlar.