tibüşonun ve beraberinde mantarında kırılması sonucu olaya çatalla müdahele edilerek mantarın içeri atılması..atılırken şarabın fışkırması..ortamda bulunan surat (hadi kendimi geçtim),mutfak dolabı, beyaz tavan sıvası vb. annenin zarar gelse seni öldüreceği alet ve edevatların şaraba bulanması..
keskin büyük bir bıçakla şişenin mantarin bittiği yerine vurulan ani bir darbeyle açılma yöntemi vardır ki bizzat gördüm, işi biliyorsan mükemmel sonuç veriyor...
şarapla işi gücü olmayan yazar taifesinin aklını muhtemelen zerre maşgul etmeyecek durum.sonra neme lazım canım faydasız bilgi di mi ama ne demişler allah faydasız bilgiden korusun.
bugüne kadar denediğim herşeyle açmış biri olarak - açmaktan kasıt içilebilir hale getirmek tabi, mantarın içerde ya da dışarda olması problem değil - çatal, kaşık, bıçak olmazsa olmazlardandır. silindir biçimde olan herhangi bir şeyi mantarın içine yeterince soktuğunuzda kerpeten, pense, karagaburun gibi aletler yordamıyla silindiri yukarı çekerseniz de kesin sonuç alırsınız.
ama yine de uyarayım, bu denemeler esnasında en az üç materyal kullanan ben, içinde mantar parçacıkları olan çok şarap içtim.
evde varsa büyük bir vida alınır ve tornavida yardımı ile mantara düzgünce geçirilir. akabinde pense ile yavaş yavaş yukarı doğru çekilir.
veya direkt tornavida ile olaya girilir. tornavida mümkünse mantarın dibine kadar indirilir ve şişe kenarına değmeyecek şekilde yana bastırılıp aynı zamanda yukarı doğru çekilir. bu yöntemi denerken öncelikle ve mutlaka dikkat edilmesi gereken nokta, tornavidanın baskısıyla mantarın şişeye girmesine izin vermemektir. aksi durumda şişedeki şarabın yarısı üzerinize ve etrafa saçılır.
"tehlikeli işlerin adamıyım" triplerinde iseniz mantarı tornavida yardımıyla şişenin dibine yavaşça, kontrollü bir şekilde itebilirsiniz. bu teknikte dikkat edilmesi gereken nokta ise mantarın aşağı inmesiyle beraber yukarı çıkmak isteyen havayı almaktır. aksi taktirde (bkz: yukarıdaki istenmeyen sonuç). bir süre sonra mantar aşağı inmeye başlayacak ve mantarın üzerine mantarın hacmiyle eş değerde şarap çıkacaktır. * şarabı ziyan etmeme adına söz konusu taşan şarap bir bardağa aktarılıp işlem itinayla devam ettirilir.
bir yöntem daha var ki onu kanımca bir tek "forrest gump" filmindeki "kıçıyla çivi söken teyze" yapabilir.
velhasıl, şişeden sorunsuzca çıkarılan mantar, işlemi mal gibi izleyen ortağa uzatılarak şarap servisine başlanır. afiyet olsun...
şişenin ucunda plastik tıkaç varsa (bkz: dişlemek)
bir de mantarı ev anahtarlarıyla parçalayarak, kalan en ufak parçayı aşağı doğru ittirip şişenin içine atmak vardır tabii.
1- ayakkabı bağıcığı
2- 102 gram soğuk su
3- 2 kişi
a)- şişe masaya dik olarak konulur ve ikinci kişi iki eli ile şişeyi alt kısımdan sıkıca tutar.
b)- birinci kişi ayakkabı bağıcığını (ip) şişenin mantar bitimine iki tur dolar. ipin iki ucunu iki farklı elinde tutar. bir eliyle çeker önce. sonrada diğer eliyle (twist). yani olay; ipin şişe yüzeyinde ve olduğu eksende 15 - 20sn. ileri geri hareket ettirmektir. ipin şişeye sürtünmesi sonucu cam isinacaktır.
c)- ısınan bölgeye soğuk su dökülür.... ve " çat !" diye bir ses duyulur, şişe tam da ısıtığımız yerden çatlamıştır. içindeki mantarla beraber şişenin "ucu" alınır... gerisi de malum. afiyetle içilesidir.
şarap açmak maksadıyla çıkan zorluklara karşı geliştirilen yöntemlerdir.
başlıca yöntemler; kalemle, çatalla ve en önemlisi olan şişenin dibine vurarak basınç uygulanması suretiyle mantarı çıkarmaktır.
Bizzat 10 dk önce uygulayıp 5 dk da zor da olsa mantarı dışarı çıkartmamı sağlayan yöntemdir. Gerekli malzemeler vida+tornavida+pense veya yankeski v.b., tek vida parçalayınca iki vidad birden takıp çektim mantar ortadan kırıldı geldi, kalanı da tekrar aynı yöntemle çektim ve halleluyah.