also sprach zarathustra

entry146 galeri2 video1
    146.
  1. böyle buyurdu Zerdüştün orjinal adı.
    Ölmeden önce okunması gereken eserlerden biridir. Kendi deyimiyle, Kitap herkese göre yada hiç kimseye göre değilir. ironik ve egzistansiyalizm yüklüdür. Zaten nietzsche yazılarını bilmece, okuyucularını da bu Bilmeceleri çözen kişiler olarak görür.

    - Tanrı öldü. Onu biz öldürdük. Sen, ben, biz hepimiz onun katilleriyiz. Ama bunu nasıl yapabildik?
    1 ...
  2. 145.
  3. nietzsche'nin "böyle buyurdu zerdüşt" isimli kitabının orijinal adı. siz bunu böyle tanırsınız ama aynı isimle bir beste de var. Richard Strauss tarafından bestelenmiş. üstelik bu da çok ünlü bir eser. kitap gibi sayfalarla dolu zenginliği olmasa da o da çok şey anlatıyor.

    hatta bilim-kurgu türünün efsanelerinden 2001: bir uzay destanı filminin de müziği.

    https://www.youtube.com/watch?v=vWF1glZWQa8
    1 ...
  4. 144.
  5. Kutsal kitabım. Şimdi ahlak sadece din kitaplarında deyin sizi ateist görünümlü sapkınlar. Sizden ateistlerin agababalari korkuyordu be. Sizi yeni şeyler yaratamayan okuyan ama düşünmeyen iblisler.
    0 ...
  6. 143.
  7. --spoiler--
    umutsuz birini gören herkes cesaretlenir. umutsuzun birine cesaret vermek, - herkes kendini bu işi başaracak kadar güçlü sanır.

    her şeyi gören tanrı, insanı dahi gören: mecburdu bu tanrı ölmeye! insan böylesi bir şahidin yaşamasına katlanamaz.

    en iyi de bile hala tiksinilecek bir şey vardır; en iyi bile aşılması gereken bir şeydir! ey kardeşlerim, dünyada çok pislik olmasında, çok bilgelik vardır!

    ah! yeryüzüne ilişkin olana katlanmayı mı öğütlüyorsunuz? ey küfürbazlar, bu yeryüzüne ilişkin olanın kendisidir size pek fazla katlanan.

    vaktinde öl: işte bunu öğretir zerdüşt. fakat hiçbir zaman vaktinde yaşamayan, nasıl ölsün vaktinde? keşke hiç doğmasaydı! gereksiz kişilere bunu tavsiye ederim.

    ne mutlu gözünden uyku akanlara; çünkü neredeyse dalacaklar uykuya. böyle buyurdu zerdüşt!
    --spoiler--
    1 ...
  8. 142.
  9. Bu kitabın en başında fazlasıyla muazzam bir ifade vardır: "Herkes için ve hiç kimse için olan kitap" bu kitap yazarın en şiirsel kitabıdır, zaten yazar da "sadece deli, sadece şair" ifadesini kullanır. bu kitabın yazılma amacı yazarın ruhunun söylediği şarkıyı dinlemek değil kendi ruhunuzun dinlediği şarkıyı duymaktır. iyinin ve kötünün ötesinde, ahlakın soykütüğü üzerine, tarih üzerine gibi kitapları oldukça didaktik bir anlatıma sahiptir ve okuyup yorumlaması daha zor olan kitaplardır mesela. bu yazarın kitapları, onun ilimsel gelişimini takip açısından yazım sırasına göre okunsa daha iyidir. Kitap, içindeki aforizmalar yüzünden diğerlerinden daha fazla parlamıştır,doğrudur ama çoğu kitap için değer düşürücü bir faktör olsa da benim için bu kitabın değeri asla düşmez. çünkü dikkat ettiyseniz çoğu filozof kendi kitabında kendi ispatlarına mürit arar. oysa bu kitapta yazar kendisini dayanak almamalarını ve onu aşmalarını, geçip gitmelerini salık verir. kitabı senede bir kere okuyorum, ruhumun temizlendiğini düşünüyorum. çeviri olarak da Mustafa Tüzel'i tavsiye ediyorum. kitabın özellikle "Gecenin Şarkısı/gece türküsü" bölümünü aslına en uygun olarak o çevirmiştir. Çoğu çeviride "fıskiye" gibi korkunç bir ifade kullanılmıştır o bunun yerine kelimenin "pınar" anlamını kullanarak anlam bütünlüğünü ve şiiirselliğini bozmamıştır.
    0 ...
  10. 141.
  11. Böyle buyurdu zerdüşt ün orijinal adı. Nietzsche kitabı. iş bankası yayınlarında var. Ayrıetten bestelenip a space odyssey filminde kullanılmıştır. Beste richard strauss a ait. Başlayışı çok meşhurdur. 1saate yakın sürer. O kadar ağırlaşır ki daha görkemli bir bitiriş beklerken bir anda yavaşça bitiverir. Timpani vuruşlarıyla gaza getirir. Bakır üflemeliler de enerjiyi korur. Yaylılar başında geri planda kalır. Zamanınız olurSa dinleyin en olmadı sıkılırsanız sonra dinlersiniz. Lakin o başlayış mutlaka duyulmalı.
    3 ...
  12. 140.
  13. bir insanın inanç ve dine dair kafasında oluşan sorulara yeni sorular ekleyebilecek olan, friedrich wilhelm nietzsche' nin başyapıtı. ubermensch ve diğerlerinin hikayesidir.
    1 ...
  14. 139.
  15. 1. dünya savaşı'nda her alman askerinin sırt çantasında demirbaş olarak bulunduğu rivayet edilen (kimine göre kutsal) kitap.
    0 ...
  16. 138.
  17. mevlananın mesnevi kitabıyla birlikte başucumdan ayırmadığım 2 kitaptan biri. edebiyat ve felsefeyi harika birleştirmiş nietzsche denen üstat. galiba 9 kez bitirmişliğim var bu kitabı.
    0 ...
  18. 137.
  19. insanı değiştirebilecek bir etkiye sahip olan friedrich nietzsche kitabıdır efenim, nerden mi biliyorum? nietzsche'nin adını bile doğru yazmayı öğretti o derece etkili *
    0 ...
  20. 136.
  21. nickimin hikayesine sahip olan kitap. öylece okuyun diyemem açık söyleyim. böyle sindire sindire gidin. okudukça bunları bilerek yaşanmaz amk diyeceksiniz. o yüzden depresyondayken gömülün kitaba. zaten yaşam enerjiniz sıfır sömürülecek bişeyiniz yok demektir. sevgilinizle buluşmaya gitmeden önce, hele ilk buluşmalardan önce okunmasın. sıkıntılı gecelerin, uyku tuturmayan varoluş sorunlarının kitabı.
    0 ...
  22. 135.
  23. okuduktan sonra aydınlanma yaşayacağınız kitaptır.
    0 ...
  24. 134.
  25. Korkuyu bilen, ama onu yenende vardır yürek; uçurumu gören, ama gururla bakanda.
    Uçurumu gören, ama kartal gözleriyle bakanda, uçurumu kartal pençeleriyle kavrayanda vardır yürek.
    1 ...
  26. 133.
  27. ahmet cemal çevirisi gayet iyi olan kitap. tabi bu tip kült eserlerde en güzeli ana dilinde okumaktır şayet biliniyorsa.
    -kabalcı yayınları-
    diğer bir fena olmayan çevirisi de murat batmankaya tarafından yapılmıştır.
    -say yayınları-
    0 ...
  28. 132.
  29. Kitabın bazı yerlerinde oldukça zorlanıyorum. Anlaması gerçekten güç ayrıca çeviri konusunda da çok sıkıntılarının oldugu söylenen kitaptır.
    0 ...
  30. 131.
  31. yazarın yunan mitolojisinden arakladıklarıyla süslenmiş kitap.
    0 ...
  32. 130.
  33. Okurken biraz kasmak gereken ama bitince iyi ki okumuşum dedirten bir friedrich wilhelm nietzsche eseri.
    0 ...
  34. 129.
  35. harika bir eserdir. 'yok artık lebron james' dedirir. şöyle bir cümleyi de bünyesinde barındırmaktadır;

    "tanrı kendinden uzağa bakmak istedi ve dünyayı yarattı."
    1 ...
  36. 128.
  37. gerçekten farkındalık yaratan ' şeyler ' varsa şüphesiz ki bu kitap başında gelir.
    1 ...
  38. 127.
  39. doğrusu (bkz: böyle söyledi zerdüşt) olan friedrich nietzsce kitabıdır. en güzel çevirisi için, iş bankası kültür yayınları tarafından yayımlanan hasan ali yücel klasikler dizisi tavsiye edilir.
    0 ...
  40. 126.
  41. ”Öyle kolay sanat değildir uyumak,
    onun uğruna bütün gün uyanık durmak gerek..”

    friedrich nietzsche - böyle buyurdu zerdüşt
    1 ...
  42. 125.
  43. niçe her ne kadar din düşmanı olsa da kitabın üslubu peygamber vaazlarından taklittir, hitap biçimleri ve durmak bilmeyen öğütler bunun örnekleridir. bunun haricinde batı tarihindeki yazılmış en iyi 10 kitaptan birisidir, ilk 5 e giremez.
    0 ...
  44. 124.
  45. Hele şu adamlara bakın: gözlerinden okunuyor, dünyada kadınla yatmaktan daha iyi bir şey bildikleri pek yok.
    Çamur var gönüllerinin ta dibinde; ne yazık! Ruh da varsa çamurlarında!
    Keşke yetkin olsaydınız, hayvan olarak hiç değilse! Fakat hayvanlara vergidir suçsuzluk.
    1 ...
  46. 123.
  47. kavram tabanlı algılama idrak düzeyi yüksek olmayan cahil insanlar tarafından ''dili çok ağır, her bir sayfayı 4 defa okuyun yok bilmem ne gibisinden'' yorumlar yapıldığı için kitabı ilk defa okuyanlar üzerine farkettirmeden olumsuz etki yapıyor,

    dili çok ağır herkes anlayamaz falan demişler halbuki alakası yok, klasik göz korkutma taktiği kullanılarak eser sahibini üstün gösterme çabası taktiğinden başka bişey değildir bu,

    durum böyle olunca haliyle kitabı eline ilk alanlarda en ufak cümlelerin altında bile başka anlamlar aramak zorunda kalıyor, şayet kullanılan üslup ağırdır ki bir eserin iyi olup olmadığına bakılacak olunursa bu ölçüt kesinlikle üslup değil bi kere bunu bilin,

    maalesef bizde eserin muhtevasından çok karşı tarafa aktarılış biçimini önemli bir şeymiş gibi okuyucuya sunmak bir hastalık haline gelmiş, bu hastalık yüzünden asıl okunması gerekenler okunmamış,

    akli ve edebi değeri yüksek olmayan eserler katmanlı üslupları sebebiyle hit olmuşlardır , örnek 1 (bkz: friedrich wilhelm nietzsche)

    hele ki hep tip, hem eser sahibinin yaşadığı dönem, çektiği acılar, hayat tecrübeleri ve bunlara bağlı olarak savunduğu tezler bizim saf siyasi görüşlerimizle bağdaşıyorsa bu adamların belirli coğrafyalarda ün kazanmaması mümkün değildir.

    fikir olarak toplumun temel otoritelerinin desteğini alarak iyi zannedilen bu eser sahipleri insanların kendini entellektüel sanıp güya sorgulama yönünde adımlar attıklarını sanmaları hususunda önemli bir yere sahiptirler,

    olay şu: bize iyi ve zor diye tanıtılıyorlar, ardından okuyucu merakı ve farkındalık sahibi olmak uğurunda esere bulaşma bu 1. adım

    ardından eser sahibinin görüşlerinin görüşlerimizle uyuşması yada bizim öyle zannetmemiz bu 2. adım

    son olarak 3. ve en tehlikeli adım; sözde sorgulayan, doğru bildiğini zanneden, kendini güç bir iş başarmış sanan, fakat gerçek hayatta sağlam bir vasfı olmayıp hiç bir sike yaramayan bireyler.

    avrupalıların saf beyinleri bulandırma konusunda çok da ileri de olmalarını söyleyemesek te bu konuda bizim üzerimizde baya etkililer bunu göremeyecek kadar kör olmamak lazım,

    neden ilim seviyesi çok ileri düzeyde olan goethe ve tolstoy bizlere olumsuz bir karakter gibi gösterilmeye çalışılmış sonradan anlıyor insan.

    adamlar akıllı arkadaş çözmüşler işi ,

    elindeki orta düzey malzemeyi çok iyi diye kuyula yabancıya (yani bize),

    depomda çok iyi mal varsa onuda defolu diye yuttururum çok zor değil nasılsa mal insanlar yaşıyor oralarda(buralarda).

    tüm bunlardan sonra geriye söylenecek tek söz insan yeterki mal olmasın ama nerde.
    0 ...
  48. 122.
© 2025 uludağ sözlük