ikinci dünya harbi esnasında alsas ve loren bölgelerinde yaşayan insanlar naziler lehinde davranmış ve fransa'nın işgaline yardımcı olmuşlardır. bu sebepten dolayı alsaslı ve lorenlilerle geri kalan fransız halkı arasında işgal sona erdikten sonra bir müddet gerginlik yaşanmıştır.
savaşın neticesinde burada uygulanan politikalarla bölge insanının alman kültürel rengi genel olarak silinmiştir.
bugün iki bölge bütünüyle fransa'ya aittir. genel olarak bakarsak bu almanya'ya karşı bir haksızlıktır.
1871 prusya-almanya harbinde almanyanin eline gecirmis oldugu ve birinci dunya savasinin sonucunda fransaya geri verilen su anda fransada sınırlarinda olan bölge.
(bkz: strasburg)
Bir memleket adı gibi kullanılan bu deyim, gerçekte gerek tarih, gerekse coğrafya bakımından birbirinden ayrı iki bölgeyi göstermektedir.
Lorraine, derebeylik zamanlarında itibaren Fransız asilzadelerinin idaresi altında bulunmuş ve 1766 tarihinde, öze imtiyazlarla Fransa'ya katılmıştır. Alsace ise, 1273 tarihinden itibaren Avusturya'nın elinde bulunmuş ve 1648 Vestfalya antlaşması ile Fransızların eline geçmiştir. 1870-71 Alman-Fransız savaşından sonra imzalanan Frankfurt Barış Antlaşması (10 Mayıs 1871) ile Almanyaya'ya kalmıştır. Almanların elinde uzun yıllar bulunan bu bölge Almanlar için daimi bir kargaşalık bölgesi olmuş, 1911 yılında imparatorluk Birlik Meclisinde üç oy kullanabilme hakkını almıştır. Birinci Dünya Kavasında, Almanya'nın yenilmesi üzenine, halkın oyuna başvurulmadan Versallles antlaşması ile Fransa'ya geçmiştir.
ikinci Dünya Savaşı'nda, Fransa'nın muvakkaten yenilmesi sırasında Almanlar, bu bölgeyi tekrar kendi topraklarına katmışlardır, Fakat yenilgiye uğramalarından sonra bu bölge, tekrar Fransız Cumhuriyeti'ne geçmiştir.
burada yaşayan halkın büyük çoğunluğu alman kökenlidir ama kutsal roma imparatorlugu'na kadar giden paylaşım sorunları sonucu sürekli sorunlu olması hasebiyle çıkan savaşlar sonucunda fransa'da kalmıştır.
biz dünya savaşlarının çıkma nedenleri olarak sırp bir gencin veliaht öldürmesini ya da kişisel hırsları irdelerken kaçırdığımız stratejik noktadır.
maden yatakları ve konumu ile miras kavgasının yüzyıllar ve savaşlar boyu sürmesine neden olmuş, tarihte kendine büyük bir yer edinmiştir.
sanayi devrimi yıllarında, sahip olduğu kömür yataklarıyla avrupa'nın stratejik öneme sahip ve fransa krallığına bağlı özerk bir bölgesiyken, eylül-1870'de fransa ve prusya arasında gerçekleşen 'sedan muharebesi' sonucu prusya krallığının egemenliği altına girmiş ve bir eyalet haline getirilmiştir.
ı.dünya savaşı'ndan sonra bir süreliğine bağımsız bir devlet olsa da versay antlaşması ile tekrar fransa'ya bağlanmıştır. ıı.dünya savaşında alman ordularının işgali ile tekrar alman egemenliğine giren bölge nihayet, almanların savaşı kaybetmesi ile birlikte yeniden fransız egemenliği altına girmiştir.
özellikle, ıı.dünya savaşı sonrası fransız yönetimince, bölge halkına uygulanan yoğun techir sonucu, halkın aidiyet duyguları zayıflatılmış ve günümüzde tam anlamıyla bir fransız kenti görünümünü almıştır.
dünyanın kaderini değiştiren, 5 kıtayı birden savaşa sokma özelliğine sahip, * sanayi devriminden sonra ihtiyaç duyulan kömüre fazlasıyla sahip olan küçük bir bölge.
Prusya, Frankfurt Anlaşması'yla Fransa'yı, Alsas-Loren'i Alman imparatorluğu'na bırakmaya zorlamıştır. II. Dünya Savaşı'ndaki Fransız yenilgisi ardından tekrar Almanya'ya geçen bölge, Almanların teslim olmasıyla tekrar Fransız yönetiminin eline bırakıldı. Bugün bölge Fransız yönetimi altındadır.