edebiyattaki tecahül-i arif yani bilmezden gelme sanatıyla yorumlanırsa insanı duygulandıran sagudur. ağıdı yazan "alp er tunga öldü mü?" derken alp er tunga'nın ölümüne inanamadığını yansıtıyor, bir şok içerisinde gibi. şokta değilse bile duru bir şekilde yazılmamış bir sagudur, hep bir mesaj veriyor. sagunun anlaşılması için kendinizi yazanın yerine koyun.
durun aklımda kalmış ben de yazıcam bakın şimdi bakın;
--spoiler--
kurvı çuvaç kuruldu
otağ tikip uruldu
--spoiler--
valla unutmamışım.ne mutlu bana yıllardır bu anı bekliyodum. teşekkürler sözlük. ayrıca sav-sagu- koşuk -destan diye bağırmak istiyorum.
Alp Er Tonga'nın hile ile öldürülmesi Türk halkı arasında çok büyük üzüntü yaratmış; yoğ töreninde yiğitler kurt gibi uluyup atlarını yoruncaya dek sürmüşler; yakalarını yırtıp benizleri sararııncaya dek feryat etmişler; feleğin işine kahretmişler ve Türk ozanları Alp Er Tonga için yürek parçalayan ağıtlar söylemişlerdir.Araştırıcılar tarafından ''alp er tonga sagusu''adı verilen ağıtın dokuz dörtlüğü 11.yy ın ikinci yarısında kaşgarlı mahmut tarafından tespit edilmiştir. Divanü lügati't-türk'ün farklı yerlerinde bulunan dörtlükler birleştirilince bu sagu ortaya çıkmaktadır.
(ahmet bican ercilasun'un türk dili tarihi kitabından alıntıdır.)
edebiyat dersinde bolca analizini yaptığımız sagu.
edebiyat hocamız, alp er tunga sanki eski sevgilisiymiş gibi üzülerek,hüzünlenerek bu ağıtı okurdu. *