alp er tunga destanı

    1.
  1. Sakalar dönemine âit Alp Er Tunga ve şu olmak üzere iki destan tesbit edilmiştir.

    Alp Er Tunga, M.Ö. 7. yüzyılda yaşamış kahraman ve çok sevilen bir Saka hükümdarıdır.

    Alp Er Tunga Orta Asya'daki bütün Türk boylarını birleştirerek hâkimiyeti altına almış daha sonra Kafkasları aşarak Anadolu Suriye ve Mısır'ı fethetmiş ve Saka devletini kurmuştur.

    Alp Er Tunga'nın hayatı savaşlarla geçmiştir. Uzun süre mücadele ettiği iranlı Medlerin hükümdarı Keyhusrev 'in davetinde hile ile öldürülmüştür.

    Alp Er Tunga ile iranlı Med hükümdarları arasındaki bu mücadelelerin hatıraları uzun asırlar hem Türkler hem iranlılar arasında yaşatılmıştır.

    Alp Er Tunga, Asur kaynaklarında Maduva, Heredot'ta Madyes, iran ve islâm kaynaklarında Efrasyab adlarıyla anılmaktadır. Orhun Yazıtlarında "Dokuz Oğuzlar" arasında "Er Tunga" adına yapılan "yuğ" merasiminden söz edilmektedir. Turfan şehrinin batısında bulunan "Bezegelik" mabedinin duvarında da Alp Er Tunga'nın kanlı resmi bulunmaktadır. "Divan ü Lügat-it Türk" ün yazarı Kaşgarlı Mahmud'a ve " Kutadgu Bilig" yazarı Yusuf Has Hacip'e göre "Alp Er Tunga" iran destanı "şehname" deki büyük ve efsanevî Turan hükümdarı "Efrasiyab"dır.

    Divan ü Lûgat-it Türk'de Turan hükümdarlığının merkezi olarak "Kaşgar" şehri gösterilmektedir. islâmiyeti kabul etmiş olan Karahanlı devleti hükümdarları da kendilerinin "Efrasyap" sülalesinden geldiklerine inanmışlar ve bunu ifade etmişlerdir. Moğol tarihçisi Cüveyni de Uygur devletinin hükümdarlarının da Efrasyap soyundan olduğunu yazmaktadır.

    Şecere-i Terakime'ye göre Selçuklu Sultanları kendilerini Efrasyab soyundan kabul ederlerdi. Rusların Yakut adını verdiği Türk gurup aslında kendilerine Saka dediklerini söylemişlerdir. Tarih içinde kaybolduğunu düşündüğümüz Saka Türklerinin az da olsa bir bölümünün bugün hayatiyetlerini sürdürmeleri pek çok meselenin yeniden araştırılarak doğruların ortaya çıkmasına yardımcı olabilecektir. Tarihçi Mesudî de M.S.7. yüzyılın başındaki Köktürk hakanının "Efrasyab" soyundan olduğunu yazmaktadır.

    Bütün bu bilgilerden hareketle "Tunga Alp" le ilgili efsanelerin Kök Türklerden önce doğu ve orta Tiyanşan alanında yaşayan Türkler arasında meydana geldiğini ve bu destanın daha sonraları Kök Türk ve Uygurlar arasında yaşayarak devam ettiğini göstermektedir.

    Alp Er Tunga destanının metni bu güne ulaşamamıştır. Bir kısmından yukarıda bahsettiğimiz kaynaklarda bu değerli Saka hükümdarı ve kahramanı hakkında bilgiler ve bir de sagu (ağıt) tesbit edilmiştir:

    Alp Er Tunga Öldü mü
    Dünya sahipsiz kaldı mı
    Korkak öcünü aldı mı
    Şimdi yürek yırtılır

    Felek yarar gözetti
    Gizli tuzak uzattı
    Beylerbeyini kaptı
    Kaçsa nasıl kurtulur
    Erler kurt gibi uludular
    Hıçkırıp yaka yırttılar
    Acı seslerle bağırdılar
    Ağlamaktan gözleri kapandı

    Beğler atlarını yordular
    Kaygı onları durdurdu
    Benizleri yüzleri sarardı
    Safran sürülmüş gibi oldular

    Kutadgu Bilig'de "Alp Er Tunga" hakkında şu bilgi verilmektedir: Eğer dikkat edersen görürsün ki dünya beyleri arasında en iyileri Türk beyleridir. Bu Türk beyleri arasında adı meşhur ikbali açık olanı Tonga Alp Er idi. O yüksek bilgiye ve çok faziletlere sahip idi. Ne seçkin, ne yüksek, ne yiğit adam idi ; zaten âlemde ferasetli insan bu dünyaya hâkim olur.

    iranlılar ona Efrasiyap derler; bu Efrasiyap akınlar hazırlayıp ülkeler zaptetmiştir. Dünyaya hâkim olmak ve onu idare etmek için pek çok fazilet, akıl ve bilgi lâzımdır. iranlılar bunu kitaba geçirmişlerdir. Kitapta olmasa onu kim tanırdı." Bugünkü bilgilerimize göre Alp Er Tunga ile ilgili en geniş bilgi iran destanı şehname'de tesbit edilmiştir.

    Şehnamenin başlıca konularından biri iran -Turan savaşlarıdır. Bu destana göre en büyük Turan kahramanı önce şehzade sonra hükümdar olan Efrasyap'tır. şehname'deki Alp Er Tunga ile ilgili bilgiler şöyle özetlenebilir: "Turan şehzadesi Efrasyap babasının isteği üzerine iran'a harp açtı. iki ordu Dihistan'da karşılaştılar. Boyu servi, göğsü ve kolları arslan gibi ve fil kadar kuvvetli olan Efrasyap, iranlı'ları yendi. iran padişahı Efrasyap'a esir düştü. iran'ın ilk intikamını o zaman iran'a bağlı olan Kabil Padişahı Zal aldı. Zal başarılı olmasına rağmen iran şahının öldürülmesini engelleyemedi.

    Efrasyab iran'ı ele geçirmek için yeni bir savaş açtı. iran'ın yetiştirdiği en büyük kahramanlardan Zal oğlu Rüstem Efrasyab'ın üzerine yürüdü.. Efrasyab ile Zal oğlu Rüstem arasında bitmez tükenmez savaşlar yapıldı. iran tahtında bulunan Keykâvus, hem oğlu Siyavuş'u hem de Zal oğlu Rüstem'i darılttı. Siyavuş Efrasyap'a sığındı . Siyavuş'un Turan'da bulunduğu sırada evlendiği Türk beyi Piran'ın kızından bir oğlu oldu. Siyavuş oğluna babası Keyhusrev'in adını verdi.

    Efrasyab uzun yıllar Turan'da hükümdarlık etti. iranlılalar Siyavuş'un oğlu Keyhusrev'i kaçırarark iran tahtına oturttular. Keyhusrev Zaloğlu Rüstem'le işbirliği yaptı ve Turan ordularını yendi. Keyhusrev ile Efrasyap defalarca savaştılar. Sonunda ordusuz kalan Efrasyap Keyhusrev'in adamları tarafından öldürüldü.

    Şehnamede Efrasyap adıyla anılan Turan hükümdarı Alp Er Tunga'nın iran hükümdarlarına sık sık yenildiği anlatılmaktadır. Ancak iran Turan savaşlarında iran hükümdarları sürekli değişmiş 140 yıl yaşadığı rivayet edilen Alp Er Tunga ise mücadeleye devam etmiştir. Bu durum Efrasyap'ın başarısız olmadığını gösterir. Gerçek destan metni bulunduğu takdirde bu destanla ilgili daha sağlıklı değerlendirmeler yapılabilir.
    2 ...
  2. 2.
  3. Alp Er Tunga adlı bir Türk hakanının kişiliği çevresinde oluşmuş destan. Kaşgarlı Mahmut' un " Divan - ı Lügati' t Türk " te yer yer örnek parçalar aldığı Alp Er Tunga ile ilgili bir sagu ( ağıt ) ve Yusuf Has Hacib' in " Kutadgu Bilig " de, bu kahramana ilişkin beyitleri, destanın ne zaman oluştuğu konusunda bilgi vermemektedir. Her iki yazar da Alp Er Tunga' nın efsanevi Türk kahramanı Efrasyab olduğunu söylemektedirler. Kesin olan Alp Er Tunga' nın çok eski zamanlarda yaşamış bir Türk kahramanı olduğu, bu kahramanın çevresinde oluşan destanların Türkler arasında yüzyıllarca yaşadığıdır.
    2 ...
  4. 3.
  5. Doğal destan olup, alp er tunga'nın kahramanlıklarını anlatan bir sagu örneğidir.
    2 ...
  6. 4.
  7. bir bölümü şöyledir;

    --spoiler--
    Alp Er Tunga geliyor,
    Yüz bin asker takip ediyor.
    Yüz bir yay geriliyor.
    Çok kalabalık bir orduydu.
    Tanrı severek yaratan,
    Dünyayı kendisine baktıran,
    Azabını yağıya(düşmana) yönelten
    Gök Tanrı’nın oğlu idi
    --spoiler--

    kazakistan'da kazak türk çocuklarımıza tarihimiz çizgi filmlerle, kısa izletilerle öğretiliyor.

    https://www.youtube.com/watch?v=Q3N_4NileZ0
    1 ...
  8. 5.
  9. Ismimi borçlu olduğum destan.

    Teşekkürler baba. Bu kutlu ismi bana koyduğun için.
    1 ...
  10. 6.
  11. Saka Türkçesi

    Alp Er Tunga öldi mü?
    Isız ajun kaldı mu?
    Ödlek öçin aldı mu?
    Emdi yürek yırtılur.

    Ödlek yırag közetti.
    Oğrun tuzağ uzattı.
    Begler begin azıttı.
    Kaçsa kah kurtulur?

    Begler atın urgurup.
    Kadgu anı turgurup.
    Mengzi yüzi sargarup.
    Korkum angar türtülür.

    Uluşıp eren börleyü.
    Yırtıp yaka urlayu.
    Sıkrıp üni yırlayu.
    Sığtap közi örtülür.

    Könglüm için ötedi.
    Yitmiş yaşıg kartadı.
    Kiçmiş ödig irtedi.
    Tün kün kiçip irtelür.

    Günümüz Türkçesi

    Alp Er Tunga öldü mü?
    Dünya ıssız kaldı mı?
    Felek öcünü aldı mı?
    Şimdi yürek yırtılır.

    Felek yarar gözetti.
    Gizli tuzak uzattı.
    Beylerbeyini kaptı.
    Kaçsa nasıl kurtulur?

    Beğler atlarını yordular.
    Kaygı onları durdurdu.
    Benizleri yüzleri sarardı.
    Safran sürülmüş gibi oldular.

    Erler kurt gibi uludular.
    Hıçkırıp yaka yırttılar.
    Kısık seslerle haykırdılar.
    Ağlamaktan gözleri kapandı.

    Gönlüm içten yandı.
    Yetmiş yaş yaşlandı.
    Geçmiş zaman arandı.
    Tüm günler geçse de,
    Yine de aranır.
    0 ...
  12. 7.
  13. iranlı yazar firdevsinin eseri şehnamede ismi Efrasiyab olarak geçen saka türkü kahraman..

    --spoiler--

    Alp Er Tunga Destanı

    Bu destanda Saka hakanı Alp Er Tunga’nın iranlılarla yaptığı savaşlar anlatılır. Bu konudaki bilgiler, Firdevsi’nin Şehnamesine dayanmaktadır. Yusuf Has Hacip’in Kutadgu Bilig adlı yapıtında bu kahramanla ilgili beyitler bulunmaktadır. Kaşgarlı Mahmut‘un Divan-ı Lügatit Türk adlı yapıtında da kahramanla ilgili sagu vardır. Alp Er Tunga Destanı’nın tümü elimiz­de yoktur.

    Alp Er Tunga’nın hayatı savaşlarla geçmiştir. Uzun süre mücadele ettiği iranlı Medlerin hükümdarı Keyhusrev ‘in davetinde hile ile öldürülmüştür.

    Alp Er Tonga; Asur kaynaklarında Maduva, Heredot’ta Madyes, iran ve islâm kaynaklarında Efrasiyab adlarıyla anılmaktadır.

    Orhun Yazıtlarında “Dokuz Oğuzlar” arasında “Er Tunga” adına yapılan “yuğ” merasiminden söz edilmektedir. Turfan şehrinin batısında bulunan “Bezegelik” mabedinin duvarında da Alp Er Tunga’nın kanlı resmi bulunmaktadır. “Divan ü Lügat-it Türk” ün yazarı Kaşgarlı Mahmud’a ve ” Kutadgu Bilig” yazarı Yusuf Has Hacip’e göre “Alp Er Tunga” iran destanı “şehname” deki büyük ve efsanevî Turan hükümdarı “Efrasiyab”dır.

    Firdevsî’nin Şehnamesi’nde uzunca bir yer verilen Afrâsyâb’ın aslında Alp Er Tunga olduğunu, Kutadgu Bilig’in şu mısralarından anlıyoruz:

    Bu Türk beğlerinde adı belgülüg
    Tunga Al Er irdi kutı belgülüg
    Bedük bilgi birle öküş erdemi
    Biliglig ukuşlug budun ködremi
    Tajikler ayur ânı Afrâsyâb
    Bu Afrâsyâb tutdı iller talab
    Tajikler bitimiş bitigde mum
    Bitigde yok erse kim ukgay ânı?

    (Bu Türk beğleri içinde adı belli, kut’u belli Alp Er Tunga, büyük ve erdemli bir hükümdardır. Çok bilgili, meziyetli bir büyüktür. Tajikler (iranlılar) ona Afrâsyâb diyorlar. Bu Afrâsyâb, baskın ve yağmalarla illeri (dünyayı) tuttu. Tajikler bunu kitapta yazmışlar. Kitapta yok olsaydı bunu kim anlardı?)

    Şecere-i Terakime’ye göre Selçuklu Sultanları kendilerini Efrasyab soyundan kabul ederlerdi. Rusların Yakut adını verdiği Türk gurup aslında kendilerine Saka dediklerini söylemişlerdir. Tarih içinde kaybolduğunu düşündüğümüz Saka Türklerinin az da olsa bir bölümünün bugün hayatiyetlerini sürdürmeleri pek çok meselenin yeniden araştırılarak doğruların ortaya çıkmasına yardımcı olabilecektir. Tarihçi Mesudî de M.S.7. yüzyılın başındaki Köktürk hakanının “Efrasyab” soyundan olduğunu yazmaktadır.

    Alp Er Tunga destanının metni bugüne ulaşamamıştır. Bir kısmından yukarıda bahsettiğimiz kaynaklarda bu değerli Saka hükümdarı ve kahramanı hakkında bilgiler ve bir de Alp Er Tunga sagusu (ağıtı) tespit edilmiştir:

    Alp Er Tunga öldi mü?
    Isız ajun kaldı mu?
    Ödlek öçin aldı mu?
    Emdi yürek yırtılur.

    (Günümüz Türkçesi)

    Alp Er Tunga Öldü mü
    Dünya sahipsiz kaldı mı
    Korkak öcünü aldı mı
    Şimdi yürek yırtılır

    Ödlek yarağı içine aldun mi?
    Oğrun tuzağ uzattı
    Begler begin azıttı
    Kaçsa kah kurtulur?

    Begler atın urgurup
    Kadgu anı turgurup
    Mengzi yüzi sargarup.
    Korkum angar türtülür.

    Uluşıp eren börleyü’
    Yırtıp yaka urlayu
    Sıkrıp üni yırlayu
    Sığtap közi örtülür.

    Könglüm için ötedi.
    Yitmiş yaşıg kartadı
    Kiçmiş ödig irtedi
    Tün kün kiçip irtelür

    Felek yarar gözetti
    Gizli tuzak uzattı
    Beylerbeyini kaptı
    Kaçsa nasıl kurtulur

    Erler kurt gibi uludular
    Hıçkırıp yaka yırttılar
    Acı seslerle bağırdılar
    Ağlamaktan gözleri kapandı

    Beğler atlarını yordular
    Kaygı onları durdurdu
    Benizleri yüzleri sarardı
    Safran sürülmüş gibi oldular

    Kutadgu Bilig’de “Alp Er Tunga” hakkında şu bilgi verilir: “Eğer dikkat edersen görürsün ki dünya beyleri arasında en iyileri Türk beyleridir. Bu Türk beyleri arasında adı meşhur ikbali açık olanı Tonga Alp Er idi. O yüksek bilgiye ve çok faziletlere sahip idi. Ne seçkin, ne yüksek, ne yiğit adam idi ; zaten âlemde ferasetli insan bu dünyaya hâkim olur”.

    iranlılar ona Efrasiyap diyorlar; bu Efrasiyap akınlar hazırlayıp ülkeler zaptetmiştir. Dünyaya hâkim olmak ve onu idare etmek için pek çok fazilet, akıl ve bilgi gerekir. iranlılar bunu kitaba geçirmişlerdir. Kitapta olmasa onu kim tanırdı.” Bugünkü bilgilerimize göre Alp Er Tunga ile ilgili en geniş bilgi iran destanı şehname’de tespit edilmiştir..

    https://www.turkedebiyati.org/alp-er-tunga-destani/

    --spoiler--

    https://galeri.uludagsozluk.com/r/2375110/+
    0 ...
© 2025 uludağ sözlük