Almanya'da yaşayan binlerce Türk aile aynı feryatta birleşiyor: Gençlik Dairesi el koyduğun evladımı geri ver!..
Alman makamlarının giderek "keyfi" görüntü veren kararlarıyla binlerce Türk çocuğuna el koymaları, bu çocukların, Türk kültürü, ahlak ve din anlayışı ile hiç ilişkisi olmayan aileler tarafından yetiştirilmesi "haklı tepkilerin" doğmasına neden oluyor...
"Devlet", kişinin en doğal hakkı olan "aile kurma" ve "ailesini kendi kültürü içinde geliştirme" hakkına ne oranda müdahale edebilir?
Günümüzde bu sorunun yanıtını araştırırken "devlet müdahalesi" sonucunda yaşanılan "aile dramlarının" izlerini çok iyi takip etmek zorundayız.
Devletin, bir ailede yaşanılan şiddet veya ailenin bireylerinin sağlıklı yaşama olanağını ellerinden alan aşırı fakirlik karşısında devreye girmesi doğal karşılanabilir. Aslında bu tür bir "koruyucu müdahale" devletin "sosyal kimliğinin" de uzantısıdır. Fakat bu müdahalenin mutlaka "herkes tarafından kabul edilebilir" kriterlere sahip olması zorunludur.
Özellikle "kültürel çatışmanın" yaşandığı toplumlarda belirli ve egemen kültürü temsil eden devletin, "azınlık statüsündeki" kültüre bağlı ailelere müdahalesinde mutlaka bu kriterlerin çok önceden ve taraflar arasında uzlaşma ile belirlenmiş olması, uygulamanın "azınlık tarafın" mağduriyeti ile sonlanmaması için azami gayretin gösterilmesi gerekmektedir.