almanya vs türkiye

entry33 galeri7
    1.
  1. almanyanın çok kötü koyduğu versus.

    onların hitleri var peki ya bizim...
    1 ...
  2. 2.
  3. 1.dünya savaşı sonucu almanlar yenilince bizde yenilmiş sayıldık şeklinde eğitim sistemimize dahil olmuş ülkedir.hayır o yaşta çocuk demez mi:"ya arkadaş nasıl bi kan bağımız var ki adamlar yenilince bizide yenik saydılar.hayır kazansalar bizi de galip sayacaklar mıydı ?"
    2 ...
  4. 3.
  5. 4.
  6. 5.
  7. dünya savaşları bitiminde bir türk vatandaşının geliri 8 alman vatandaşına eşittir. şimdi ise bir almanın yıllık geliri 5 türk vatandaşına eşit olan versustur. ekonomik toparlanmada cikmişlerdir. *
    5 ...
  8. 6.
  9. 7.
  10. 8.
  11. bir tarafta sürekli yıkılan, her yıkıldığında tekrar ayağa kalkan bir ülke. siyasi birliğini zaten geç sağlamış, daha 50 sene geçmeden bir dünya savaşı yaşamış. taş üstünde taş kalmamış. ikinci dünya savaşı'na kadar hitler'in yaptıkları zaten ortada. ikinci dünya savaşı bittiğinde yine yerle bir. daha 25 sene önce iki farklı devletti. bugün sahip olduğu konum ortada.

    diğer tarafta ise 1923'den bu yana bir türlü dünya'nın dinamiklerine ayak uyduramamış, sürekli etnik çatışmaların olduğu, siyasi kavgaların yaşandığı, üretmekten uzak, gittikçe muhafazakarlaşan, dış dünyada siklenmeyen bir ülke.

    saçma versus. neyi karşılaştırıyoruz?
    2 ...
  12. 9.
  13. Geçmişlere bakarsak Türkiye tabiki katkat iyi fakat günümüz döneminde almanyanın üstün olduğu ap açık belli.
    0 ...
  14. 10.
  15. Almanya kaybetse bile Küllerinden doğar rövanşı alır gerçekler.
    2 ...
  16. 11.
  17. SONRA VAY EFENDiM NEDEN ALMANYA GiBi OLAMIYORMUŞUZ.

    Bayern Münih’in yönetim kurulu başkanı, efsane futbolcu Rummenigge, 2013’te, kulüpler birliği toplantısı için Katar’a gider. Dönüşte, Münih havalimanına iner.
    “Gümrüğe beyan edeceğiniz mal var mı?” diye sorarlar.
    “Yok” der.
    Bizim havalimanındaki polisler gibi sırıta sırıta hatıra selfie’si çektirelim diyeceklerine, “bavulu aç” derler. Çünkü orası Almanya... Vay efendim ben Rummenigge’yim, efsaneyim filan, istersen cumhurbaşkanı ol, hikaye...
    “Bavulu aç” derler.
    iki tane Rolex çıkar.
    50’şer bin eurodan iki Rolex.
    Kaçakçılıktan gözaltına alınır!
    “içişleri bakanını arayayım da, gelsin benim önüme yatsın” diyemez.
    Demeye kalksa, biliyor ki tutuklanır.
    Augsburg gümrük dairesinin başvurusuyla, Landshut mahkemesinde yargılanır.
    “Adalet bakanını arayayım da, şu savcıya telefon etsin, baskı yapsın, beni kurtarsın” diyemez. Demeye kalksa, biliyor ki, bakanı da tutuklarlar!
    Deliller incelenir.
    140 gün hapis cezası verilir.
    istersen paraya çevir...
    istersen gir içeri yat denir.
    “Parasını ödeyeyim” der.
    Hay hay derler, “kaç para maaş alıyorsun, günlük gelirin kaç paraya denk geliyor?” diye sorarlar. Günlük gelirini 1785 euro olarak beyan eder. 1785 euroyu 140’la çarparlar, 249 bin 990 euroyu geçirirler Rummenigge’ye!

    *

    Saatler 100 bin euro.
    Ceza, 250 bin euro.

    *

    (Gelirin ne kadar yüksekse, cezan da o kadar yüksek oluyor. Hırsız zenginse, fakir hırsıza nazaran daha ağır bedel ödüyor. Alman sistemi, yolsuzlukta bile sosyal adaleti sağlıyor. Kaçırılan malın değeriyle ilgilenmiyor, kaçıranın malının mülkünün değerine göre ceza kesiyor. Mesela, günlük geliri iki katı olsaydı, aynı miktarda kaçakçılık için, 250 değil 500 bin euro geçireceklerdi Rummenigge’ye.)

    *

    Neyse, 250’yi öder.
    “Artık gidebilir miyim” diye izin ister.
    “Dur hele bakalım” derler, “sen bu saatleri kaç paraya satın aldın?” diye sorarlar.
    Faturayı göstermesini isterler.
    E, fatura yok.
    “Hediye edildi” der.

    *

    Hani, bizim bakana “nedir bu sana gelen kutular?” diye sormuşlar, bizim bakan da “hediye çikolata geldi, hediye Türk geleneğidir” demiş ya... Rummenigge de öyle demiş yani... “Hediye Arap geleneğidir, şeyh cebime sokuşturdu” demiş.

    *

    Gel gör ki, Almanya’da da bi gelenek var.
    20 bin eurodan pahalı hediyeye yüzde 30 vergi ödemek zorundasın.
    Dolasıyla, bi 30 bin euro da burdan geçirirler Rummenigge’ye!

    *

    “Artık gidebilir miyim” diye izin ister.
    “Dur hele bakalım” derler.
    Almanya’da 90 günden fazla hapis cezası alırsan “sabıkalı” oluyorsun. Paraya çevirdim filan, nafile... istersen Rıza Sarraf gibi altına çevir, gene olmuyor.
    Sabıkanı “sıfırla”yamıyorsun.

    *

    Sicil kaydına sabıkası işlenir.
    Saatler kendisine teslim edilir.
    “Buyrun, artık güle güle takın, iyi günlerde olsun” denir.

    *

    Patek Philippe, Yozgatlıdır.
    Franck Muller, Kastamonuludur.
    Vacheron Constantin, Rizelidir.
    Ulysse Nardin, aslen Mardin’lidir, isviçre’ye gidince soyadını değiştirmiştir.
    Biz çok zekiyizdir.
    Almanlar kerizdir.(Y.OZDiL)
    7 ...
  18. 12.
  19. türkiye zaten türktür, almanya sonradan türkleşmiştir.
    0 ...
  20. 13.
  21. Birinde türkçe resmi dildir, diğerinde bizden bir kesimin konuştuğu dil.
    0 ...
  22. 14.
  23. şimdi gerçekçi olalım, almanya avrupa'nın ekonomik olarak en güçlü ülkesidir.

    hemen hemen her konuda da elimize verir. haddimizi bilmemiz gerek.

    buna sinirleneceğimize, nasıl onlardan daha iyi oluruz onu düşünmeliyiz.
    1 ...
  24. 15.
  25. Suriyeli mülteci olayinda daha net görülen farktir. Adamların yöneticileri bizimkiler gibi basiretsiz değil. 63 bin mülteci kotası koymuş fazlasını kabul etmiyor hesaplamistir tabi benim ekonomim ne kadar kişiye bakabilir diye adamlar sisteme göre iş yapıyo çünkü bi takım kişilerin kıçının keyfine göre değil. Asıl insanlık budur işte bizim gibi 2 milyon kişi alıp adamları dilendirmek değil. Bi de biz yıllardır bahıyoz Suriyelilere kıymetimiz bilinmiyo yea diyenler var utanmadan.
    4 ...
  26. 16.
  27. almanya pkk'yı desyekleyen yavşak bir ülke. türkiye'de ise yurdum çapulcuları aynı işi yapıyor gezideki gibi.
    2 ...
  28. 17.
  29. Alman insani bizden daha caliskandir ve vatan haini orani daha azdir, bizde herkes rant cabasi icindedir rant icin anasini satacak adamlar yasar. Ama yinede (bkz: ölürüm türkiyem)
    3 ...
  30. 18.
  31. Makam araçları konusunda türkiye alır hem de alman arabalarıyla.
    0 ...
  32. 19.
  33. Sanayi olarak Almanya öndedir.
    neyde Türkiye önde onu bilmiyorum.
    1 ...
  34. 20.
  35. Öncelikle asla alman sevicisi değilim fakat şu var:

    Almanya 2 dünya savaşında harabe bir şekilde çıkıp şuan dünyanın en büyük gücüdür. Türkiye ise almanya gibi harap olmamasına rağmen bu haldedir...
    (bkz: çalışkan) vs (bkz: tembel)
    (bkz: iyi yönetici) vs (bkz: kötü yönetici)
    .
    4 ...
  36. 21.
  37. 22.
  38. 23.
  39. Almanların domaltıp sikeceği vs.
    0 ...
  40. 24.
  41. ilk aklıma gelen şeyleri birkaç başlıkta inceleyecek olursak;

    Tüketim alışkanlıkları:
    Almanların emtia alanında moda algısı yok. Birşey çalışıyorsa Halen daha kullanılabilir diyorlar özetle. En son çıkan cep telefonu, araba gibi şeylere koşmuyorlar. Bu hayatlarının her alanında böyle. Halen daha evlerinde dijital elektrik saatleri yok mesela. Bunu bir eksiklik olarak görmüyorlar. Çok zengin bir adam 91 model mercedese binebiliyor.

    Sessizlik:
    Can sıkıcı derecede bir sessizlik var. Gürültü yapmıyorlar. Oturduğum apartmanda 8 aile yaşıyor. Televizyon sesi, çocuk sesi, çamaşır makinesi, süpürge sesi bile yok. Eve çok yakın bir yerden tren geçiyor. O bile sessiz lan.

    Bisiklet:
    Dün yürümeyi öğrenen çocuk anasının peşinden bisikletle gidiyor bildiğin. Şehir içinde genellikle her yere bisikletle gidiyorlar. Bisikletin mutlak geçiş üstünlüğü var. Araba ile giderken Özellikle sağa dönüşlerde kaldırıma paralel Giden bisiklete çarpmamak için çok aşırı dikkat ediyorlar.

    işyerine yemek götürme:
    Türkiye’de olsa çoğu yerde dalga geçerler lan fakir diye. Ama dur. Çok şık ve gerçekten iyi kazanan kimseler bile öğle aralarında çıkarıyor sefer tasını yumuluyor. Pattis var yen mi diyorlar. Öyle de bonkör canını yediim.

    Şehirlerin peyzajı:
    Her yer aynı. Tepesi gövermiş bir kilisenin etrafına kurulu şehir. Dik çatılı kırmızı tuğlalı evler. Şehirlerarası yollarda yolun iki tarafının hep ağaç olması filan hep aynı. Yani diğer şehirlerini gezmesen bile o kadar da birşey kaybetmezsin.

    Alışveriş kültürü:
    Birşey almak için gerçekten indirime girmesini bekliyorlar. indirimler öyle göstermelik değil. işin komik yanı birşeyin indirime girip girmeyeceğini kasiyere sorduğunuzda söylüyor. Bu kadar dürüstlüğe ben bile alışkın değilim.

    Bira:
    Birayı alkol olarak görmüyorlar sanırım. Hemen her yerde içiyorlar. Çoğu işletme pet bardakta bile satıyor. insanların kamuya açık alanlarda, yürürken, otobüs beklerken filan bira içmesi çok sıradan bir olay. Biraları çok güzel. Ancak topluluk içinde içmeye alışkın olmadığımdan içemiyorum. Sıkıntı bende Yani. O mahalle baskısı algısından kurtulamadım henüz.

    Lokanta/yeme içme:
    Kendi geleneksel yemekleri antin kuntin patatesli şeyler. Yabancı lokantalar olarak Asya, Arap, italyan ve Türk lokantaları var. Asya yemekleri damak zevkime uymadığından hiç denemedim. Zaten dönerciler hariç alayı teneke. Almanlar Türk yemeklerini çok seviyor. Bulunduğum yerde Türk bir dönerci karşısındaki mc donaldsı iflas ettirdi diyeyim gerisini siz düşünün.

    Geri dönüşüm;
    Bu olaya takmış durumdalar. Çöpleri atarken kağıt, plastik, yemek artığı, cam filan hepsini ayrı ayrı atıyolar. Musluk suyu bile kullanılan suyun tekrar arıtılmış hali. Almanlar kesinlikle temiz olduğunu, içilebileceğini söylese bile içmeyi düşünmüyorum.

    Randevu/termin:
    Randevusuz birşey yapmak mümkün değil. Beni araya sıkıştırsan olma mı bilader durumunu yemiyorlar. Kibarca nein diyor kesip atıyor.

    insanlara yardım etme hastalığı:
    Bu gurbet elde ilk gün evin yolunu kaybettim. Telefonun şarjı bitti navigasyona da bakamıyorum. Her sokak birbirine benziyor 33 yaşında adamım çaresizlikten neredeyse ağlıycam amk. Gözümü kararttım bi eczaneye daldım. Sorry... how can i go to blablastra6e dedim. 10-15 kadar kişi beni evime götürmek için seferber oldu lan. Yardım etmek Kanuni bir zorunlulukmuş. Bizde olsa adamın götünü keserler böbreklerini çalarlar amk.

    insanların cinsel tercihleri:
    Beyler lafı dolandırmadan söyliycem. ibnelik çok yaygın. Hatta yaşlı Almanların dışarıdan bakınca cinsiyetini algılamak çok zor. Bu durumdan dolayı insanlara hitap ederken birkaç kere pot kırdım. Siklemediler pek tabi gülüp geçtiler. insanların ibne, gay filan olması sosyal hayatlarını etkilemiyor. Kamuda rahatlıkla çalışabiliyor. Çok güzel iki kadın hafif çakırkeyf sarmaş dolaş yürürken bu güzellik nasıl sevici olur diye ağlayası geliyor insanın. Alışamadım.
    6 ...
  42. 25.
© 2025 uludağ sözlük