soru cümlesini yerden yere vurmaya gerek olmayan sorunsal zira kendisi üretemiyor diye değil, üretmiyor diye sormuş.
sözlük olarak en büyük özelliğimiz "çünkü şu yüzdendir lan yarraaaam", "amkdumun gerizekalısı sana mı soracaktı?" kıvamında kafa yapılarımız. şimdi bu yazdığım şeyden sonra basacaklar eksiyi ama olsun, haters gonna hate amünyim.
cevabına gelirsek, bana göre, diğer entrylerde de söylendiği gibi adamlar disiplinleri sayesinde dünyada ilk sırayı temsil ediyor.
otomotiv sektöründe dünya markası konumundalar.
bunun yanısıra siemens, bosch, miele gibi markalarla beyaz eşyadan tutun da sağlık sektörüne, bilgi teknolojilerinden gemi üretimine kadar birçok sektörde dev konumdalar.
ayrıca apple, samsung, lg, huawei, sony gibi devlerin yer aldığı sektörde rekabet etme gibi bir istekleri de olmayabilir.
siemens başarısız telefonlar üretiyordu. aldığın zaman max 2 sene o da kör topal şekilde gidiyordu. telefonları kötüydü. siemens şu an hala var ama daha çok ev aletleri, tıbbi elektronik aletler(röntgen vb) şeyler üretiyor.
alman mantığına uygun bir ürün değil. bir ürün alacağın zaman markasına bakıyorsun; alman malıysa evladiyelik, çin malıysa tek kullanımlık gibi bir düşünce oluşuyor. alman mantığından kastım bu. adamlar "bir ürün yapalım hayvan gibi sağlam olsun, 20 sene bana mısın demeden gitsin." düşüncesiyle üretim yapıyor. akıllı telefon sektörü bu düşünceye uygun bir sektör değil. her sene bir önceki sene çıkan modelin kamerasını 2 megapiksel arttırıp yeni bir ürünmüş gibi sunumu yapılıp satışa çıkarılıyor. ayrıca telefon teknolojisi arabalara göre daha hızlı ilerliyor. çoğu insan senede bir veya iki senede bir telefon değiştiriyor. bu sıklıkla araba değiştiren insan sayısı telefona kıyasla bayağı azdır. bence almanların akıllı telefon piyasasına girmemelerinin nedeni budur.
çünkü almanya firma değil bir ülkedir. ülkeler telefon üretmezler. Ülkeler, teknoloji üretir. bilim irfan üretir. zaten 2 marka almış gitmiş götürmüş piyasayı. işi gücü yok bunlara mı girecek. mesela bizim ülkemiz bol bol cahil üretir. hiç bitmez.
Her ülkenin ulusal ve uluslararası ticaret politikası var. Yani bir ülkede kimin ne üreteceği kime satacağı az çok belli. Devlet bu durumu kontrol ediyor. Almanya gibi liberal ülkelerde bizimki kadar yönlendirme olduğunu düşünmüyorum ama stratejik olarak alman devleti ve alman istihbaratı cep telefonu konusuna Eğilmislerdir.