bak mesela dün oscar ödülleri verildi, orada oy veren 7bin sinema akademisi üyesinde aranan ilk özellik ne?! Amerikan vatandaşı olmak !! Çünkü oscar bir amerikan ödül töreni, adam neden "en iyi yabancı film" oscarı, "en iyi yabancı oyuncu" oscarı veriyo?! "Yabancı" ne---> amerikan menşeili olmayan !!
E bu böyledir!!
Çok güzel alman, fransız, türk, hint filmleri var, öyle diil mi?! Ama n'oluyo, sadece "en iyi yabancı" film dalında katılabiliyolar yarışmaya. Bazen istisna yapıyolar, ama istisna yapılıp yapılmayacağına karar verenler de o 7 bin amerikan vatandaşı akademi üyeleri!!
-) kürsü sahibi olacak, rektör olacak seviyede bir bilimadamı olsan, çalıştığın üniversitenin aidiyet ülkesinin vatandaşı diilsen, sadece "misafir doçent" olabilirsin!! Bu türkiye'de de böyledir, abdde de, fransada da, tabii ki almanyada da...profesör falan olamazsın, zamanla senden 25 yaş genç tipler senin amirlerin olur. Güzel olmaz.
Siz gerçekten çok sığ tartışıyosunuz, kusura bakmayın.
Irk, saç, kan üzerinden tartışıyosunuz, işin aslı öyle diil ki...benim okuduğum ortaokul da şebnem diye bi kız vardı, bütün okul öğretmenler hademeler de dahil hastaydı bu kıza, sarışın mavi gözlü afet bir hatundu ve özbeöz türktü bu kız!! Sarışın kürtler bile var, sarışın yeşil gözlü iranlı kadın var...buna karşın bu kesin türktür diyeceğin ismi johannes olan karakafalı özbeöz alman da var!! Johannes bana benziyo, biralamaya gittiğimizde kardeşin mi, diyolar...ağzını açıp schwäbisch almancası konuşmaya başladığında kal geliyo almanlara, vay anasını diyolar.
-) herhangi bir hukuk alanında çalışmak istersen, o ülkenin vatandaşı olacaksın. Bu böyle.
-) havacılık alanında, mesela hayatta kule de uçak trafiğini kontrol ettirmezler sana, eğer fransa da fransız, amerika da amerikalı, almanya da alman, türkiye de türk diilsen...
-) gazi yaşargil, tarihe geçmiş büyük beyin cerrahı, isviçre de ilk bunu şart koşmuşlar adama. Siz çok büyük bir adamsınız, yükselmeniz, öğrenci yetiştirmeniz lazım sizin, bunun içinde en kısa sürede isviçre uyruğuna geçmeniz lazım, demişler...
Haaa ben türküm geçmiyorum!!, diyebilirsin, ama o zaman "gazi yaşargil" olamazsın !!
Bu böyledir...haaa...döner dükkanı açabilirsin, araba tamircisi olabilirsin, fransa da da var araba tamircisi türk...hatta çok zengin bile olabilirsin. Ama mesela lufthansa da baş uçak mühendisi olamazsın...işin içine güvenlik giriyo, prestij giriyo, bilgi birikim sırrının dışarıya sızıp sızmaması giriyo...
--spoiler--
belli genetik özellikler vardır, örneğin slav kanlıların genelde sarı saçlı mavi gözlü olmaları, hunların elmacık kemikleri çıkık, çinlilerin gözlerinin çekik olması gibi. ayrıca edinilen mikro ve makro kültür öğeleri vardır, ayrıca çevresel ve din faktörleri vb. insan dediğin her yerde yaşar yaşamasına, kökleri yoktur ama kanında türklük varsa başka bir insansındır, kanında italyanlık varsa başkasındır, belki bunu tecrübeyle daha açık göreceksindir ileride.
--spoiler--
toplumları oluşturan kişilerin bulundukları bölgeden, genlerdeni tarihten gelen özellik ve gelenekleri, onların kim olduğunu belirlemez. mesela seri katillerde xyy kromozomunun sosyopatinin gelişmesinde ve cinayetlerin başlamasında etken olduğu düşünülüyordu ama yanlış olduğu kanıtlandı. seri katillerin çocukluk ve ilk gençliklerinde yangın çıkarma, 11 yaşından sonra altını ıslatma, küçük hayvanlara işkence edip öldürme gibi özellikler sergilediği söyleniyordu, bunların hiçbirini yapmamış bir seri katili geçenlerde ingilizce araştırdığım sırada okudum. yani karakterin oluşumunda toplumun, ailenin, eğitimin katkısı önemlidir ama insan yine de nasıl biri olacağını kendisi belirler. sokak hayvanlarına tekme atabilir ya da onları besleyebilir. kadınları hedef alabilen kötü biri olabilir ya da kırılsa da onlara saygı gösterebilir.
dolayısıyla, insanın genleri değil, kararları kim olacağını daha çok belirler. mesela küçükken taciz ya da dayakla karşılaşmış herkes seri katil olmuyor. emniyet güçlerine katılanlar var aralarında.
asıl önemli olan düzgün bir karaktere sahip olmak olduğu ve ülkemizin son zamanlardaki düşündürücü durumundan ötürü pek de yadırganmayan karardır.
Gayet mantıklı bir davranış olabilir. Ekonomik açıdan en gelişmiş beş devlet arasında yer alan, işsizliğin % 5 civarında olduğu, insanların gıdaya ulaşma konusunda maddi bir sıkıntı çekmediği ve eğitim sisteminin sağlam olduğu bir devletin vatandaşlığına geçmek bu açıdan mantıklı bir hareket olarak değerlendirilebilir. bugün milyonlarca türk, ege ve akdeniz'in doğal ve tarihi güzelliklerini göremezken, her türlü imkanı sağlayan lüks otellerde kalamazken; almanlar bütçelerine göre uçak bileti ve hava alanı transferi dahil uygun fiyatlı turlarla türkiye ye gelip, tatil yapabiliyorlar. zaten türkiye'den beyin göçünün patladığı bilinene bir gerçek. bu ekonomik ve siyasi çöküş içinde çok da yadırgamamak lazım.
insan iyi, saygılı, kibar, bilinçli, geniş açıdan olaylara bakan, hoşgörülü biri olduğu sürece nerede doğmuş olduğu ikinci planda olduğundan pek de kafaya takılmaması gereken davranış biçimi.
kaldı ki bu anlamsızlık ve saçmalık dolu dünyada o kadar tuhaf bir süreç yaşıyoruz ki, bırakın nerede doğduğumuz durumunu, bir anlama sahip olup olmadığımızı bilemediğimiz günlere uyanıyoruz. bu yüzden kafaya takmamak gerektiğini düşünüyorum çok fazla.
mesele türk kanına sahip olmaktan açıldıysa çoğu kişi yol vermeden telefonuna bakıp yürüyor, ben yol veriyorum. çoğu kişi arabalar için yeşil ışık yanarken geçiyor, ben arabalar için kırmızı ışığın yanmasını bekliyorum. çoğu kişi metrodan inenlere yol vermeyi bırak önlerine geçip çıkmalarını engelliyor, ben sabırla yol verip bekliyorum. çoğu kişi ben sıra beklerken suratıma bakıp önüme geçiyor, ben sesimi çıkarmayıp gülümsemekle yetiniyorum. çoğu kişi tuttuğum takıma hakaret ediyor, ben rakip takım ve taraftarlarına hakaret etmiyorum. bu açıdan bakarsak, bir insanın doğduğu yerden ziyade, iyi ve saygılı biri olup olmadığı önemlidir. ister abd, ister sri lanka, ister türkiye, ister mısır' da doğsun ben karşımdakinin kimliğine değil iyi biri olup olmadığına bakarım.
bu açıdan kişisel bir tercihtir.
edit: hele ki yaşlılara yer vermeyen gençlere hiçbir şey diyemiyorum, gerçekten yazık...
edit-2: imla hatası düzeltildi.
nerede doğacağımızı seçemediğimiz gibi, nerede doğduğumuzdan çok, iyi biri olup olmadığımız önem taşıdığı için büyük bir sorun şeklinde görülmemesi gereken durumdur. hele ülkenin geldiği bu ekonomik ve diğer şartlarda, bunu yapan birini suçlayamıyor, hatta anlayabiliyorum.
iyi bir insan olduğun sürece nerede doğduğun ve ten rengin önemsizdir. mesela ailem ve galatasaray dışında beni bu ülkede tutan bir şey yok. iyi bir fırsat çıksa dakika durmam.
edit: imla ve noktalama işareti hatası düzeltildi.
Eee mirim ne demişer, göbüşüm nerede doyuyor ise memleketim orasıdır. insanın kimliğinin ne önemi var, önemli olan nereye ait olduğunu hissetmek değilmidir.
He şuna bir es vermek isterim. Ulu ata fatih Han'ın bir sevdiğim sözü vardır der ki ; Türk olmak zordur, çünkü dünya ile savaşırsın. Türk olmamak daha zordur, çünkü Türk ile savaşırsın.
imkanım var ve şu ticaret, yatırım işleri sayesinde bir çok ülkeden vatandaşlık alabilecek kabiliyetteyim lakin henüz türklük haricinde onurlu, gururlu bir yer göremedim.