bir grup insanın, herhangi bir işletmede beraber güzelce takıldıktan sonra, sıra hesap ödemeye geldiğinde herbirinin kendi hesabını ayrı ayrı ödemesi durumu.
arkadaşlarla toplu olarak gidilen cafe bar sinema tiyatro gibi mekanlarda herkesin kendi parasını kendisi vermesi olayıdır.acaba kız arkadaşıyla gidilince herkes yine kendi hesabını kendi mi ödüyor merak ediyorum.
ters bir usuldur. ortamdaki agir bunyeleri bozuk para krizi ile germekten oteye gecmezdir. lakin cepte para olmaz * ikinci sahis devreye girerdir. Biz buna türk usülü diyoruz.
alman usulü hakkaten samimiyeti ziyadesiyle bitiren bir durumdur. tamam sürekli birinin ısmarlaması da olmaz ama böyle bi ayrım getirmek o insanla samimiyetin bitmesine ön ayaktır. bi biri bir diğeri ısmarlasın yada kimin cebinde parası varsa versin niye kasıntı yapıyosunuz geriyosunuz birbirinizi kardeşim. gerçekten böyle bi usulü benimseyenlerden uzak durmak gerekir. alman usulü insanı bencil insandır, samimiyet kurmaya gelmez...
kendi paranı kendin ver üstad para kolay kazanılmıyor bu devirde ifadesinin iki kelimeden olşumuş kısaltılması. almanların tutumluluğundan veya cimriliğinden dolayı ilk kelime ordan alıntı olabilir.
toplu olarak gidilen yerlerde herkesin kendi parasini vermesi. hadi arkadaşlarla takılırken bir yere kadar, ancak kizla falan cikinca da kizin kendi parasini vermesi. hala aklimin almadigi olay, nasil oluyor da oluyor bu. misal, super taş gibi kizi almişim goturmuşum iyi bir yere, "-hesabi ben vermeyeceksem niye yaşiyorum ulan..." dedirten bir hesap odeme sistemi.
ayrıyetten bu hesabın almanlarla bi alakasında yoktur.
2010 dünya kupası'nda karşı karşıya gelen almanya ve ingiltere milli takımlarının maçının yayınlandığı taksimde bir mekandaki alman kalabalığın cılkını çıkardığı usüldür. bırakınız hesap ödemeye gelince herkesin kendi yediği içtiğini ödemesini daha siparişler aşamasında ayrı adisyon açtırarak olası kaynakların önüne geçme çabasını da içerebilirmiş. on kişilik masaya on adisyon kesildiğini gördü bu gözler.
kesinlikle isminde de olduğu gibi alman usulüdür. türklerinde yer yer uygulamaya çalıştığı görülmüştür bu yöntemi. (bkz: öğrenci) fakat bize göre değildir.