almanya'da egitim veren üniversitelerdir. almanya'da yüksek ögretim veren üniversitelerin yaninda fachhochschule denilen kurumlar da vardir. ama konumuz simdi üniversiteler.
her ne kadar amerika'daki kadar dikkate alinan bir siralama* yoksa da, yine de belli basli üniversiteler belli bölümlerde daha kaliteli egitim verir. kaliteyle dogru orantili olarak zorluk derecesi de artar üniversitelerin.
alman üniversiteleri, dünyadaki diger üniversitelerden farklidir. diploma sistemi, egitim sistemi dünya genelindeki amerikan sisteminden farklidir. burnu havada almanlari tatmin edecek bir sistem gelistirmislerdir.
ayrica üniversiteler özerktir genel itibariyle. üniversitenin yönetimi üniversite icerisinden olusturulur, her yil secilen ögrenci birlikleri buna katki saglar. böylece üniversitelerde bir basina buyrukluk hakimdir. tabii ki belli bir kanuna bagli olmak sartiyla üniversite kendi kurallarini kendi koyar. örnegin benim tabi oldugum sinav gecme sistemi. her dersin tek sinavi vardir, senede bir ya da iki kez yapilir. vize, final, büt falan yoktur. tek sinav. ve genel olarak o dersi gecmek icin iki kez sinava giris hakki vardir yeni sinav gecme sistemine göre.
özerk yönetim sayesinde üniversite, kendi programini da belirler. gerci bu program genel olarak almanya'nin her üniversitesinde gecerlidir. yaz tatili diyebilecegimiz bir sey yoktur. toplam olarak yilda "tatil" süresi bir 2 aydir. bir aylik bir tatil, kis dönemi bittikten sonra, yani mart-nisan döneminde; bir aylik diger tatil de yaz döneminden sonra eylül-ekim dönemindedir. tam olarak tatilin tarihleri sinavlara göre belirlenir.
kis dönemi ve yaz dönemi vardir. herseye muhalefet ingiltere'de bile üniversitelerde amerikan sistemi uygulanir. güz dönemi ve ilkbahar dönemi vardir. ama almanya'da bu olmaz.
gerci hic bir sekilde devam zorunlulugu yoktur. sinavlara da istek üzerine kayit olursunuz. yani girmek istemiyorsaniz kayit olmazsiniz. yani teoride istedigin sinavi istedigin zaman ver, fark etmez.
ne var ki, pratikte bu kötü sonuclar dogurur. 3 bucuk ay süren bir dersin sinavi 3 bucuk saat sürer. sinava hazirlanmak da sana baglidir. istersen profesöre dahi gidip sunu anlamadim, anlatsana bi daha diye israr edebilirsiniz. anlatir.
baglamak gerekirse, ögrenci odakli bir yüksek ögretim sistemi vardir almanya'da. %100 ögrenci odakli hem de. basarili olmak da tamamen düzenli olmaya baglidir. düzenli olarak derslere devam eder ve sorulari dönem icerisinde cözersen basarirsin.
bu ögrenci odakli sistemin kötü bir yani, iyi üniversitelerin bitirme ortalamasinin dönem bazinda yüksek olmasidir. normal süresi (tavsiye edilen programa göre) 10 dönem olan bir bölümün ortalamasi 13-14 olabilir üniversitesine göre.
sonuc olarak ; allah almanya'da üniversite okuyanlara kolaylik versin. amin.
times higher education üniversite sıralamalarında genelde alt sıralardadır. bunun sebebi akademik çalışmalarını almanca yapmalarıdır. times higher education ingiliz kaynaklı olduğu için ingilizce'yi bilimde bir ölçüt olarak kabul etme gibi bir saçmalığa gidiyorlar.