alman mühenis sabahın 4'ünde trene binip, bir elinde gazetesi, bir elinde tostu işine giderken, Türk mühendisin götünde pireler halay çekiyordur. türk mühendis uyandığında, alman mühendis çoktaan 250 adet mercedes, 323 adet de bmw yapmış bitirmiştir bile. bizimki daha servis bekleyecek, işe varacak, çay molası verecek, derken öğle yemeğiydi, sigara arasıydı.. was ist los? dememeli, was ist das amk? demeli.. tey tey teeey...
alman mühendis sistematik çalışır kriz anı yönetimini beceremez, türk mühendis heran her koşulda iyi yada kötü sizi mutlaka sonuca ulaştırır çözüm adamıdır.
10 basamaktan oluşan işi eksiksiz tamamlayan bir alman mühendistir. 10 basamaklı işi 7 basamak olarak sonuçlandıran ara formüller ve pratik çözümler bulan bir türk mühendisdir.
sözlükçülerin hepsinin aslında birer isviçreli bilim adamı olduğunu gördüğümüz başlık. eğitimcilerin hepsi prototip, finans sektöründekilerin hepsi dünya bankasında çalışabilecek potansiyelde ve keynes teoremini çürütmek üzereler, tıp sektöründekiler ölüyü diriyi sikti en son kansere çare buldular da tek sorun türk mühendislerin yetersizliği demi. hıhı.
alman mühendis görünce yüzünde aptal bir sırıtışla eki eki yaparsın ama, türk mühendise format attırır, sigorta değiştirir, elektrikli süpürgeni tamir ettirirsin.*
erdal bakkal editi: alman mühendise hayranlık duyarsın ama cenazene türk mühendis gelir.
erdoğan bayraktar not: biz mucit çıkaran bir ülke değil, ara eleman yetiştiren bir ülkeyiz! neyin versusunu tartışıyoruz.
alman ve türk mühendislerini anlatan kısa bir anektod vardır ve yaşanmıştır.
alman mühendis türkiyede yapılacak olan yola yardım etsin diye çağırılır. bir bakar önde eşek arkada mühendisler. sorar ne yapıyorsunuz diye, türk mühendis cevap verir. eşek içgüdüsel olarak yolun eğimsiz ve en kısa yolunu bulur, yükünü oradan taşır. bu kırsalda yaşayan herkesin bildiği şeydir der.
alman mühendis şaşırır, peki eşek bulamadığınız zaman ne yapıyorsunuz der.
türk mühendisler cevap verir, alman mühendis çağırıyoruz.
türk mühendisin mühendisliğini yaşayabileceği hepi topu 10 fabrika varken, alman mühendisin mühendisliğini yaşayabileceği binlerce fabrikası kendi ülkesinde bulunur.
çalıştığım fabrikada öyle iyileştirmeler yapılıyor ki, alman uzmanların imkansız olarak nitenlendirdiği iyileştirmeler hayata geçebiliyor. sonra hayata geçen iyileştirmeler için alman mühendislerden süpervizörler gönderiliyor ve iyileştirmenin detayları anlaşılmaya çalışılıyor.
kısacası insanda bitiyor arkadaşlar olay. alman mühendis diye bir şey yok. almanya'daki mühendis mühendisliğini iyi ortamda yaşar diye bir şey var. bizdeki beyni çalışmayan kobi fabrikalar olduğu sürece mühendisler ne yapsın. okulda aldıkları bilgilerle olacak iş değil.
Hakkını yememek lazım Türk mühendisleri de çok ilerledi son zamanlarda. Lakin Alman mühendisliğinin o titiz, kılıkırk yaran, sorumluluklarını fazlasıyla hissedip hakkını veren tarzını hala göremiyoruz Türk münendislerde.