1. si allah melekleri ona yardım etmesi için değil ibadet etmesi için yarattı, melekler yardımcı değil allahın kanunlarını sorgusuz uygulayan varlıklardır. 2. onlara evet vasıflar vermiştir fakat bu vasıflar zaten allahta vardır aslında bu allahın kudretinin göstergesidir bir nevi ayna gibi. sonuç: allah her işi bizzat kendi yaptığı halde izzet azametine zarar gelmemesi için sebepleri kendisine perde olarak yaratmıştır. edit: sebepler ise allahın varlığını daha kolay idrak etmemiz içindir (bkz: melekler) eğer sen de bu sebepleri kudret sahibi olan allahı anlamak için değil de onu anlamayı daha da zorlaştırmak için kullanırsan asıl olayı kaçırır göremezsin, takılı kalırsın bunun gibi bir çok sebebe..
allah kuran ı kerim de aklını kullanmayanın başına pislik yağar/yağdırırım anlamında mesajlar veriyor.
başlığı açan aklını kullanmış. elbette allah ın dininin insan aklıyla çürütülmesi mümkün değildir. o yüzden din hakkındadaki her konu sorgulababilir, sorgulanamaz diye yasak koyanlar acaba allah ı o büyük kudreti mi, töbe haşa korumaya çalışıyorlar. bırakın herkes sorgulasın, belki sorgulayarak bir yere varacak, tam iman edecek.
soruya gelirsek, sebeplerden biri şu olabilir. kuran ı kerim i peygamberimize cebrail iletti, bir kısmı da farklı yollarla indirildi. mesela cebrail olmasaydı kuran ı kerim in ayetlerini kim getirecekti ?
yani allah belki de kendini göstermemek için melekleri yaratmıştır.
bunlar tamamen kendi bilgilerimle ve iyi niyetli bir inanan olarak yazılmıştır. eksikler olabilir.
yetersiz, aklımı kullandım.
Peşinen söyleyeyim ben ne bir bilim adamıyım, ne de bir ilahiyat profesörü.
Lakin okuduğum bir kaç yazıya göre, islam tam olarak tek tanrılı bir din değildir. Çok tanrıdan, tek tanrıya geçiş formudur." Ulan dinlerin bile evrimi var".
Çünkü tek, gerçek, mutlak güçlü bir tanrı, ne meleklere ihtiyaç duyar, ne şeytana. Şeytanı çok tanrı dinlerinde ki kötü tanrılar(loki,seth, hades) melekler ise iyi tanrılardan.
Daha iyi bir fikri olan var ise, buyursun anlatsın. Lakin saçmasapan argümanlarla gelmeyiniz.
şimdi burada birinci önemli olan, kişinin allaha inanıp, inanmadığıdır. Eğerki inanmıyorsa allah'a zaten böyle bir soruda sormaması gerekir. şu gökyüzüne, yıldızlara, aya, güneşe, yere, denizlere, ağaçlara, ormanlara, yağmurlara, o çeşit çeşit kuşlara, milyonlarca değişik böceğe, sayısız hayvan çeşidine bakıpta ve en sonundada kendinide farkettiği an anlayacak herşeyi insanoğlu.
Bu kadar dengeyi sağlayan ve yaşatan ve tekrar bitirecek allah'a inanıyorsa kişi, melekler kafasını kurcalamamalı diye düşünürüm.
allah herşeye kadir ve hakimdir. allahımızın hikmetinden sual olunmaz.
insanların anlayacağı dille "yapıyorsa birşey bir bildiği vardır" rabbimizin.
ha inanmaz insan, o ayrı.
işte cümlelerimin başında dediğim gibi, burada birinci önemli olan olan, kişinin allaha inanıp, inanmadığıdır.
verilen sığ cevapları gördükten sonra "bunlardan adam olmaz" diyerek cevap vermekten vazgeçtiğim soru. ne boş adamlar var ya. he tamam siz çok müslümansınız, en müslüman sizsiniz. adam soru sormuş lan, verecek cevabın yok diye salak salak benzetmeler yapıyorsun.
bunu diyen once melekler gibi bir varlığı yaratsın sonra konuşalım. memurlarını yaratması o işlere gücünün yetmediği anlamına mı geliyor yuh artık. yeni mi ateist oldunuz yoksa dandik ateist forumlarinda çoluk çocuğu mu okuyorsunuz? biraz iş bilen ateistlerle oturup kalkın da size rezil olacaginiz sorulari izah etsinler de burda sormayın.
Hıristiyan betimlemelerine fazlaca inanan ve o betimlemelerdeki havada uçan kanatlı oğlan çocuklarının gerçekten var olduğunu sanan insan sorusudur.
Kısa cevap şudur ; melek denilen şey sizin anladığınız şey değil. bu yüzden böyle varlıklar yoktur. Birileri Allah'a yardım etmiyor.
Uzun cevap ise şudur; melek bir insanın vucudu dahil hayatını devam ettirmesini sağlayan maddi ve manevi bütün iyi güçlerdir. Yağan yağmur veya sevgi. evde hoplayıp zıplayıp sizi eğlendiren kedi ya da merhamet duygusu. bunlar melektir.
Bunlar allah'a değil bize yardım ederler.
antik metinler ve özellikle antik dini metinler ağır simgesel anlatım ve edebiyat ile yazılmış metinlerdir. Okumak anlamak için yeterli olmayabilir. Ne demek istediğini anlayabilmek için doğru bakış açısına sahip olmak gerekir.