Evet bugün bir arkadaşım sorduğu ama cevap veremediğim sorudur. Kendi çapımda müslümanımdır ama bu soru beni ters köşeye yatırdı.Soru aynen şöyleydi. ''Madem allah'ın kudreti herşeye yetiyor,dünya'da onun üstüne güç yok. neden kendine yardımcı olması için melekleri yaratmış? o kadar güçlü bir varlık bütün işleri kendide halledebilirdi.
peşin peşin eksileyeceklere Not;Ateist değilim sadece Kafamda dönüp durmakta bu soru. bilgili sözlük ahalisinden bu soruya cevap beklemekteyim sadece.
allah herşeyi yaratıyorsa kaldıramayacağı bir taş yaratsın gibisinden boş sorudur. allah cc işçi başı olmadığından diye cevap verip susturulması gerekir.buram buram ateistlik kokan sorudur ayrıca.
Allah'ın yarattıklarından istediği kulluktur. yarattığı her şeyide insan için yaratmıştır. şeytan'ı ele alırsak, insanın nefsini sınasın, içindeki allah (c.c) sevgisini ölçsün diye yaratmıştır. hileleri, aile düzenini bozma, vesvese verme, tahrik etme, yalan söyleme, aldatma, günahları süslü gösterme, unutturma ve sihirdir.kurâna göre insan allah tarafından yaratılmış üstün bir varlıktır. o, yarattığı insanı irade ile donatmış, kendisine önemli görevler vermiş, yaratılanları da onun hizmetine vermiş, onu aklı, iradesi, iyi ve kötü fonksiyonları yapabilmesi açısından diğer yaratıklardan farklı kılmıştır. üstün yaratılması ve irade verilmesi sebebiyle fiillerinden sorumlu kılınmıştır. insana verilen üstün meziyetler, yaratıcıya kul olması, şeytanla olan ilişkilerinde başarıya ulaşması, tabiatı faydalı hale getirmesi ve mutlu olması içindir. bu nedenle, şeytan tarafından sembolize edilen yanlış inançlarla mücadele etmesi ve başarıya ulaşması arzulanır. insan üstün olmanın yanında, âciz bir varlıktır. aklı ve yetenekleri diğer yaratıklara karşı üstünlük sağlarken, zayıf olarak yaratılmış olması, musibetler karşısındaki sabırsızlığı, nefis ve şeytan karşısında sıkıntıya düşmesi, maddî ve manevî hastalıklar karşısındaki çaresizliği, ömrü ve gücünün sınırlı oluşu zayıf olduğunu hatırlatır. zayıf olan kuvvetli olana sığınma ihtiyacı duyar. hiçbir şeye ihtiyacı olmayan güçlü demektir. islâm inancına göre bu varlık allahtır. insan her şeyi ile ona muhtaçtır. insanın şeytan ile ilgili mücadelesinde başarılı olması yaratıcının yardımı ile mümkündür. gönderdiği peygamberler ve onlara verilen vahiy bu konuda yardımcı olur. son kitap olan kuranın yol gösterici ve aydınlatıcı oluşu insanlık için önemlidir. islâmî açıdan insanın konuları doğru algılaması, iyi düşünmesi, istikrarlı karar vermesi, fayda ve zararına olanları bilmesi, kuran sayesinde mümkündür. bunlar bilinmeden şeytanla ilgili mücadelede başarılı olur.
velhasıl kelam, hep diyoruz ya bu dünya hayatı bir sınavdır diye. o melekler'de sınav gözetmeni. kurulu düzenin parçaları. ama herşey insan için.
insan beyninin bir zaafından kaynaklanan arızî bir durumdur. insan herşeyde sebep aramaktadır, ancak bazı durumlar zihnin kıstaslarıyla açıklanamayacak cevaplar içerebiliyor olabilir. Kur'an'da meleklerin niçin yaratıldığı geçmiyor (enteresandır insanları ve insanları ilgilendiren şeylerin niçin yaratıldığı geçiyor).
Gel gelelim melekler konusuna, Allah'ın yaratma eyleminde sadece mümkünatı yaratmaktadır, irade ve yaoabilite kula bırakılmıştır. Kullar arasındaki yatay (aynı türden, yeryüzü ahalisi) ve dikey (farklı türkden, melekler ve insanlar) ilişkide yani birincil dünyada öznede nesne de biziz. Bu arada herşeyi bileceğiz diye bir kaide de yok Allahın öyle bir vaadi de yok. Kur'an ruhtan soranlara "onun hakkında insana pek az bilgi verilmiştir" siye cevap vermektedir Eğer uydurma bir kitap olsa müellifi u-bir cevap uydurur o devirde onunla prim yapardı. (kendi görüşüm Allah kitabı olduğundan zerrece şüphem yok)
Din konusunda bilgili bir arkadaşıma bu soruyu sordum ve şu cevabı aldım : Allah'ın isimlerinden biriyle : Samed .. Şüphesiz ki Allah'ın herşeye gücü yetiyor ama bilirsinki her imparatorun ordusu vardır. Melekler değil bunları pek tabi Allah'ta yapabilirdi melekler ona övüp zikretmek için varlar.
ve o melekler sen irade sahibi olan insanın bir kez imanlı haline gelmen sonrasında ind-i ilahide senden geride kalacaklar.
itikad alimi taftazâni iradeye ilişkin şöyle bir muazzam tespiti var:
"insan iradesinin varlığına vicdanı ile kanaat getirir (delil bulur)"
allah yarattığı bütün varlıkları ayrı bir sınav için yaratmıştır, melekler de kendi sınavlarını tamamlamak için yaratılmıştır. hatta insanlığın yaratılışı bile bir sınav olmuştur melekler için, bir kısmı doğru yolu diğer bir kısmı da karanlık yolu tercih etmişler ve kendilerine bu yollarda imtihan olanağı yaratılmıştır.
her işi kendi yapmak istemediği için olabilir belki.
zengin birinin işlerini yaptırmak için yanında birilerini çalıştırması gibi.
her şeye gücünün yetmesi her işi kendinin yapmasını gerektirmez ki, tam tersi o durum gücü yetmeyenlerin mecburiyeti.
saçmalıktır. adam gibi sorular olsa tamam da.. biraz daha kalite.. örneğin: tanrı kaldıramayacağı taşı yaratabilir mi? deseniz tartışırız da. bu ne la böyle?