2 yıl önce tam da böyle bir tweet atmıştım ki, o zamanlar twitter da herkesle laf dalaşına girip, hiç kaybetmeyen, bilgi küpü; çok da sevdiğim @silgilikalem bana ikisininde baba anlamına geldiğini tokat gibi bir cevapla söylemişti. Bugün bu bakış açımı; siyasi olsun, dini olsun ona borçluyumdur.
ilah anlamına gelen tanrı kelimesini kullanmakta bir zarar yoktur.
ancak dar görüşlü bir arkadaş yanında kullanılmasını önermem. şayet allahsız olarak nitelendirilip akabinde necip fazılın tanrı ile ilgili o meşhur sözünü duyabilirsiniz. ona göre hazırlayın kendinizi.
doğru veya yanlış şekilde adlandırılamayacak durum. önemli olan kalbinde o' na karşı ne olduğu ve neler düşündüğün. kavramlara takılmak önemsiz, içini doldurun bu kafi.
Sanildigi gibi "yabanci" degil, oz turkce tengri kelimesinden gelir. Islamiyet oncesi turklerin kutsiyet atfettigi bir varlik. Allah kelimesinin islamiyet öncesinde arap ve ibrani toplumunda var olup olmadigina da baksin dilbilgisi bakimindan zengin insanlar.
elohim kimdir, ilah nedir azicik arastir la yanmaz devreler korkma.
islama inanmayanların söylediği yaratan sıfatı. ateistler için anlam ifade etmez. jizıs, allah, tanrı, yehova... hepsi cafer ile aynı anlamı taşır ateistler için.
(#21581049) burada belirtmişim tanrı sözünün çoğul olmadığını, allah sözünün kökü olan ilah lafzının bundan 30- 40 yıl öncesine kadar tanrı sözü yerine kullanıldığını... lakin okuyan insan yok ki.
Dogrusu tanri olduğu icindir. Tanri kelimesi ozbe oz turkceden tengri kelimesinden gelmektedir. Arap ozentisi olan konusurken arapca konusuyormus gibi konusanlar ise daha cok allahi tercih eder. Sekilci olmayin amk. Nasil olsa bitane madem oyle birak isteyen istedigini desin.
Tanri turkce bir kelime olup anlami ilahtir.
Ancak allah kelimesinin anlami yoktur ve 99 isimden biridir. Tanri demek sanildigi gibi kotu bir sey olmayip tamamen turkce olmasi arada kullanilmasini gerektirir.
Felsefe için geçerli durum, Allah islam inancındadır, her şeyi yaratandır. Üzerine tartışılamaz.
Bu yüzden felsefe disiplininde genel geçer bir kavram olan tanrı kullanılır.
etiket beyinlilerin karşı çıktığı görüştür. oysa önemli olan özünde kimi andığındır.
Allah kelimesinin islamdan önce var olduğunu, çok tanrılı dinlerden islama geçildiğinde Allah kelimesinin tek tanrıyı anlatır özel isme dönüştüğünü bilmemektir.
Bir de ikiyüzlülüktür. ingiliz GOD deyince
-Aha o da Allah'ı kastediyor, tanrımız bir inaçlarımız farklı
deyip, bir Türk'ten Tanrı kelimesi duyunca ürperen insan, insanlarımız
laptop ile dizüstü bilgisayar arasındaki fark ne ise, allah'la tanrı kelimesi arasındaki fark odur.. ama gel bunu müminlere anlat, nato mermer nato kafa..