din alimi değilim ama en azından ilk okul bilgimle bile bunun mantığını anlatabilirim sanırım zira allah hiç bir zaman ben demez biz der bunun sebebi meleklerin özellikle büyük meleklerini de her zaman bu biz kelimesinin içine katar o yüzden böyle kullanılmıştır.
biz demesi, isim ve sıfatlarına göredir. isim ve sıfatlarının çokluğu zatının birliğine zıt değil. Çünkü isim ve sıfatların hepsi, zata aittir. ('ruh ul beyan' tefsirinden alıntıdır.)
yaradana giden yolda sayısız melek, rab, rehber gibi yardımcıların olmasından dolayıdır.
haşa, teşbihte hata olmaz; bir holdingin sahibiyle pat diye görüşebiliyor musunuz ki? holding holding olana dek kimse çalışmamış mıdır? nasıl orada bile birimler varsa yaradana giden yolda da vardır en uhrevisinden...
kimi için yaradan ne dese suç, ne dese hatalı. Size kalsa nasıl seslenmesi gerekirdi insanlara? Yaratılmış olan her şey kendinden bir parça olduğu için "biz" kelimesini kullanmıyor olabilir mi?
Allah bu ifadeyle bizlere de ders vermekte ve şöyle demektedir: Ben yerine Biz deyin, benlik yapmayın, kendinizi beğenmeyin, kibirden uzak durun, tevazu ile yükselin ve benlikten kurtulmakla insan-ı kâmil olun.
insanlara, cinlere, meleklere verdiği ruhların ondan bir parça olduğunu ortaya koyduğu gibi ilahi idare mekanizmasından bahsedilen ayetlerde geçen ifade biçimidir.
mütevazılığındandır. bu konuda nihat doğan haklıdır işte.
: Allah bile kendini biz diye tabir ederken ben niye kendimden bahsederken ben diye tabir edeyim.