bunun çok felsefi bir sebebi vardır, yalnız kabul edebilmek için önce tanrının, insanların ihtiyaç duyduğu sebepler gibi sebeplerden bağımsız olduğunu kabul etmek lazım. sonrasında bu durum tanrının sıfatlarını etkinleştirmek için ortaya çıktığı söylenir. örneğin tanrının bir sıfatı rızk verendir. bunun olabilmesi için rızk vereceği insanları yaratmıştır. kısacası Allah, kendi sıfatlarının etkinliği için evreni yaratmıştır.
cevabın tatmin ediciliği veya insanın içindeki boşluğu doldurup doldurmaması çelişkileriyle sizi baş başa bırakarak sigara içmeye çıkıyorum ben.
önemi ve soru kalitesi anlamında bir değeri olmayan sorunsal. allah neden yarattı? şu sebepten diye cevaplandığı zaman bize ne kazandırıyor? hiçbir şey. allah'ın kendisine göre çok anlamlı bir sebebi olsa ne olur, saçma bir sebebi olsa ne olur. bize göre gerek yoktu desek ne olur, yok yok iyi ki yaratmış ben olsam ben de yaratırdım desek ne fark eder. yaratmış ve olup bitmiş. her şey bittikten sonra neden oldu diye sorgulamanın bir getirisi yok. yaratmış işte. ne yapabiliriz? velhasıl-ı kelam, daha mantıklı ve cevabının bir şey kazandırdığı sorular sorulmalıdır.