gordugumuz, duydugumuz, olctugumuz fiziksel alem ornekleri ile ispatlamayi deneyip husrana ugrayan, bunun uzerine "allah bu aleme ait degildir" diye kestirip atan iman sahiplerinin masal kahramanlarinin ispati icin basvurduklari son iman kalesidir.
hadisenin ozu sudur: sevgi var, nefret var, uzatmayalim, duygular var iste, bunlari olcemiyoruz, demek ki allah' da var. ya da baska bir sekilde sacmalamak gerekirse, allah'da iste boyle bir sey; iddialidirlar bir de: sen duygulari olc, ben de allah'i olceyim sana! vay, vay, vay...
bir kere, sana ogretemedik kardesim, altin kural su: olan seyleri gostererek olmayan bir seyi ispatlayamazsin. bu kurali unuttugun takdirde gosterecegin her ornek ayni kategoriden (var olma) sicmaya mahkumdur. buyur simdi duygulara bakalim:
senin sevgi, nefret, arkadaslik diye tanimladigin ve "duygular" basligi altinda toplanabilecek hadiseler beynin islemesi esnasinda uretilen salgilardan baska bir sey degildir. yani bu su demektir: sen her duygulanim tecrubesi yasadigin zaman bunun beyinde yaptigi ozel bir noron baglantisi ve bu baglantinin neticesinde vucudun urettigi bir takim kimyasallar vardir. bunu kafir soyluyor diye inanmiyorsan acar beyin uzmanlarinin, psikologlarin, ve bilcumle uzmanin arastirmalarini, calismalarini, tespitlerini ve olcumlerini okursun, internet orda, sakli degil gizli degil. yani neymis, bu duygulari olcebiliyormusuz.
hala ikna olmadin mi? bu uzmanlar vucuduna bir kimyasal salar, birden mutlu olmaya baslarsin, baska bir kimyasal salar deliye donersin. ne oldu, senin duygular maymuna dondu degil mi? hala mi ikna olmadin, allah'in "a"'sindan habersiz peygambersiz hayvanlarin hayatlarini incelersin, doganin bu duygulanimlari belli amaclar cercevesinde (grup birligi, tedbir alma, savunma, vs.) bir cok canli uzerinde var ettigini, ancak hic birisinin de bu duygulari somurup diger uyelere "beni takip edin allah var" diye numaralar cekmedigini gorursun. yine mi ikna olmadin, gider iki sise sarap alir icmeye baslarsin. ne olur, ictigin sarabin olcusu arttikca senin o olculemez duygularinin yogunlugu da degisir. yani sarap ve duygu arasindaki olculu baglantiyi kendi imkanlarinla bile test edebilirsin.
sen bana "allah'da duygular gibi bir seydir" dersen, ben de sana "allah'ina icirelim iki sise sarap o zaman bakalim hala ayakta durabiliyor mu?" derim. olcmus oluruz. sacmalamadan once iki kere dusunun...
tuvalet gerçekleştirdiği empirik çarpılma deneyleriyle ateizmi benimsemiş pek duygusal insan için duygusal ispatlama çabalarına girişmek takdir edilir ki ateiste allah'ı anlatmak gibi bir şeydir.
varlık duyguyla ispatlanmaz. ve dolayısıyla öyle bir çaba da yoktur. ispat kabullerle başlar. hiç bişey kabul etmeden neyi ispatlamaya çalışacaksın merak ediyorum. (bkz: merakımı ispatla)
Nietzsche den bir bukle ile bu tespiti doğrulayalım.
''Tanrı dünyayı yarattı ve insanlara acımasından kendi cehenneminde öldü''
Yani bu demek oluyor ki tanrıyı bilecek kadar gücün ve kabiliyetin olsa zaten otomatikman tanrı sen olmuş olursun. Şu tanrının bir an önce ölmesi gerek
var yada yok. sorun nedir ? kim neden bir çaba içerisine girsin. inancı var yada yok. insanlara (insan olana ) saygı duymaktan başka bir şey düşmez. ben inanmadığım bir şeyde ispat aramam. eğer arıyor isem var olduğundan kuşkularım vardır. inandığım bir şeyi ise ispatlama çabasına girmem. eminimdir.
Allah'ın bilimsel yollar ile ispatlanması arayışından daha saçma değildir. Allah önce evreni ve insanı yaratacak, sonra kulları onu bu boyuta ait zeka ile ispat ve ya inkar mı edecek? Bilimsel yollarla varlığı ispat edilebilen bir yaratıcıya iman olmaz, biat olur. inancın yerini bilgi alır. Bu da dinin mantığına aykırıdır..
bilginin kaynağı nedir derler insana? bilginin kaynağı nedir sahiden... insan ve bilgi... doğru bilgi nedir? inanç nedir? inanmak nedir? akıl nedir? bilinç nedir? insan nedir? düşünen hayvandan öte değildir dersin... sanıldığı kadar sığ değildir insanoğlu... hormonlar nöronlar oldu bitti değildir. kuantum fiziğinde maddenin gözlemlendiğinde değişen tepkilerinin sırrı çözülememişken (bkz: çift yarık deneyi) insanın sırrı çözüldü demek nedir? bence bir tür dogmatizmdir.
(bkz: ateizm dogmacılığı)