allah ın başlangıcı var mıdır

entry14 galeri0
    1.
  1. ulan bu soruyu hep düşünmüşümdür. dini kaynaklar kolaya kaçıp yoktur diyor ama yeterli cevap değil. başlangıcı yoksa eğer nasıl bir zaman kavramı var. buradakinden farkı nedir.
    1 ...
  2. 2.
  3. Çocukken uçakla uzaya atıldığını sanardim. Insan zekası almaz bunu.
    2 ...
  4. 3.
  5. başlangıcı olan ilah olamaz. onun için başlangıç görecelidir. evveli ve ahiri yoktur. 100 mb'lık hafızaya 1000 gb'lık bilgi işletemeyeceğimiz gibi sonsuzu anlamak için onu anlayacak kapasitemiz olmalıdır. onun için bu soruların cevabı bu dünyada yok.
    11 ...
  6. 4.
  7. o zaman ezeli nasıl olur ki.

    Bu çok basit, herşeyin yaratanı var, sona gide gide, işte onu o onu o onu o diye diye mutlak ylne hiç yaratılmadan yaratan bir zat olmalı o da mevla benim diyor zaten.
    0 ...
  8. 5.
  9. Hayal dünyası bilimde dahi yer alan bir şeydir.

    Ama konu burada yaradan, ve bizim hayal dünyamız bildiğimiz renklerle ve kısaca duyup gördüklerimizle kısıtlı.

    Yani düşününce bu dunyanın bile hayal olma ihtimali var, herkesin kendi hayalinde yaşıyor olma ihtimali bile var.

    Belki "başlangıç" insana özgü bir kavramdır...
    2 ...
  10. 6.
  11. Tanrı insanları değil fakat insanlar tanrıyı yaratmıştır.
    3 ...
  12. 7.
  13. bunu insan zekasının anlaması mümkün değildir. Kur'an-ı Kerim'de yazılanlarla yetinmeliyiz. zaten Allah ötesini düşünmeyi yasaklamıştır. (bkz: "De 'ki O Allah'dır, Ehad’dir. (O) Allah'tır, Samed'dir. Doğurmadığı gibi, doğmamıştır da. Hiçbir şey O'nun dengi (ve benzeri) değildir." )
    1 ...
  14. 8.
  15. Aslında maddeyi anlaması kadar zordur. Bu gibi şeylere kafa yormayın. Deli olmanıza yol açabilir. Her şeyi sorgulamaya başlarsınız. Bu da ömür boyu rahatsızlık getirir. Ya ahiret denen bir şey yoksa ya da varsa düşünüp durursunuz. Bir mucize gerçekleşmesini beklersiniz. Rahat olun kendinizi huzura bırakın. Normal takılın. Bırakın aksın gitsin ne olacaksa gerisi sizi ilgilendirmez.
    Ayrıca (bkz: madde)
    (bkz: kosmos)
    (bkz: uzay)
    (bkz: zaman)
    (bkz: mekan)
    (bkz: nötron)
    (bkz: atom)
    1 ...
  16. 9.
  17. Efendim zaman denen şeyi bir gözden geçirmek gerek nedir ki zaman.
    insanlar güneşin doğması batması ve bunun hep tekrarlanmasına alışmışlar ve zaman demişler ya da bundan 10 ışık yılı uzağa gittiğinde 2004 yılına ulaşıyorsun gerçekten bu kavram şimdilik bizi aşar.
    1 ...
  18. 10.
  19. zaman felsefi olarak değişimin olduğu yerde geçerlidir. yani siz bi odaya girdiğiniz vakit eğer hiç bir hareket yoksa, hava molekülleri bile sabit duruyorsa tek açıklaması zamanın durmuş olduğudur. bu bi kenarda dursun.

    tanrının mükemmel olduğunu bütün teist dinler kabul etmektedir. keza ateistler de eğer varsa mükemmel olduğunu kabul edecektir zira tanrının mükemmel olmaması yaratıcı ve her şeye gücü yeten sıfatlarına ters düşer. bu da bir köşede dursun.

    şimdi, mükemmel olduğu kabul ettiğimiz tanrının mükemmelden daha mükemmele geçmesi söz konusu olamaz. mükemmelden daha az mükemmele(ki bu durumda eksik olur)geçmesi kendi sıfatlarına aykırıdır. bu durumda tanrıda hareketten bahsedemeyiz. hareketin olmadığı yerde zaman olmadığına göre zaman tanrı için geçerli değildir.

    başlangıç zamanla alakalı bir kavram olduğu için tanrının başlangıcı yoktur.felsefe yapma bana diyenler için bilimsel açıklama getirelim;

    (bkz: izafiyet teorisi)=zaman izafidir.
    17 ...
  20. 11.
  21. 12.
  22. Bilim ve gerçek dinin ezeli savaşının şimdi din lehine gözüken en büyük silahı niteliğinde soru.
    0 ...
  23. 13.
  24. (bkz: sicim kuramı)
    (bkz: m kuramı)
    tanrı için zaman kavramından söz edemediğimiz için geçmişinden ve geleceğinden de bahsedemeyiz. Unutmayalım ki biz çok basit bir boyutta yaşıyoruz.
    4 ...
  25. 14.
© 2025 uludağ sözlük