bizim "insan" beynimiz/kapasitemiz ile anlamamızın mümkün olmadığı şeydir. inanırsın inanmazsın sana kalmış. inanıyorsan ;
insanlar olarak biz nankör yaratıklarız. nankörlükten kastım verilen için şükür etmemek değil sadece. verilmeyen için isyan etmek ve herhangi bir olayda mutlaka ama mutlaka kendi lehimize sonuç çıkmasını beklemek de dahil. yani ben dahil hiçbir insan/herhangi bir olayda olay kendi lehine gelişmemiş ise durumdan memnun olmuyoruz. istediğimiz şeyde haklı olmasak bile o olay kendimizce bizim aleyhimize gelişmiş ise başlıyoruz isyan etmeye "adalet yok haksızlık var" diye. tamamda kardeşim her olay bizim lehimize sonuçlanamaz. her istediğimize sahip olamayız..
he konuşulacak şey tüm canlılar için adaletsizlik ise ona yorum yapamam. misal katledilen insanlar, katledilen hayvanlar, tecavüze uğrayıp işkence ile zulmedilenler açlıktan ölen çocuklar, insanlar.. bunlar neden oluyor sorusunu biz de soruyoruz her gün, her saat, her dakika. ancak en başta dedim ya bizim kapasitemiz sınırlı. sandığımız kadar gelişmiş canlılar değiliz. o yüzden yaşanan şeylere kahrolmak ile beraber herhangi bir yorumda yapamıyoruz. elimizden gelen tek şey haksızlığa, zulme, tacize/tecavüze uğrayacak olanları elimizden geldiğince korumak ve bunların olmasına engel olmak.
Katıldığım olay.
Birini zengin birini fakir
Birini çirkin birini güzel
Birini sakat
Birini sağlam yaratır.
Bu kötü yaratılanlar neden ben demez mi?
Biri zengin bir ailede doğar biri fakir.
Fakir olan demez mi neden ben?
O nun ne suçu vardı?
El kadar bebeklere cocuklara tecavuz edilirken allahınız nerdeydi?
Çirkinler, fakirler,sakatlar,açlar, kötü durumda olan insanlar şükretme malzemesidir islama göre.
Ben sakat olsam derim ben neden şükür malzemesiyim amk?
Ben allah a naptımda beni böyle sınıyor demez mi insan.
Allah adaletsiz degildir sadece siz gotunuzun ustunde oturup adalet bekliyosunuz. Allah adildir calişana hak edene verir istedigini. Ayni zamanda adalet ve esitligi birbiriyle kariştirmayin
Aslına bakarsak adalet kavramı tanrısal olarak dünyaya etki edemez. Yani eder ama bu zor olur.
Ya her şeyi düzeltirsin ya da bırakırsın. Eğer bir kişiye yardım edip diğer kişilere yardım etmezse Allah bu da adaletsizlik olur.
Eğer herkesi eşit yapmaya kalkarsa Allah bu seferde gene sorun çıkar. Herkesin isteği kabul olursa bu sefer de istekler çakışır. Yani basit şekilde açıklanması zor olaylar.
adaleti göklerde arama gafleti avuntudur. şu güne kadar insanlar bir sürü put edindi ve hiçbirinin çocuğu tecavüze uğrarken tanrı oraya inip çocuğunu kurtarmadı.
bugün bile bunun yığınla örneği var ve onlar her gün tanrılarına yalvarıyorlar.
allah adaletsiz bir dünya yaratıyor, sonra başka bir dünyada adaleti sağlayacağını söylüyor. bizim şakirtler yaa ne kadada adaletli bir tanrı diye seviniyor.
Neye göre, kime göre. Sen allah'ı kabul ettiysen ki kabul etmişsin ki adaletsiz diyorsun nasıl adaletsiz niçin adaletsiz. Paran mı yok, başkaları senden daha mı mutlu, daha mı fazla hayattan haz alıyor. Emin ol bilemezsin.
sen allahdan adalet istiyorsun ama sen allahin dediklerini yaptin mi hic. sen onun rizasi icin calis sonra bu sorulari sor. bu dünyada adalet istiyorsaniz eger Allahin dedigi gibi yaşarsanız ancak adalet bulabilirsiniz. eger yasamazsaniz boyle surunup gidersiniz.
kişinin kendi içinde yaşadığı bir sorgulamadır.
sen kendine yardım etmezsen kimse sana yardım etmez. hiçbir şeyin bahanesini, sebebini kimseye kesemezsin. kendi adaletini kendin sağlarsın. allah var'dır veya yok'tur. bunu kimse bilemez. ama eleştiri yaparkende biraz düşünmek lazım...
aklıma konuyla ilgili yaşadığım bir anımı getirmiştir. hukuk fakültesinin ilk dersinde medeni hukuk hocamız kendini tanıttıktan sonra bizlere, bu dünyada adaletin olmadığını düşünenler elini kaldırsın demişti. sınıfın çoğunluğuyla birlikte o gün ben de el kaldırmıştım. hocamız çok sinirlendi ve bizlere şu an allah'a şirk koştuğumuzu ve katiyen allah'ın adaletini sorgulamamamız gerektiğini söylemişti. Ne zaman bu konuyla ilgili ilgili düşünsem aklıma o hocam gelir.
Çok da düşünmeye gerek yok bunu kimine para vererek sınıyor. Örneğin paranın ulaştığı içki,uyuşturucu,kadın gibi. Kimini ise fakirlikle yoksullukla sınıyor. Sonuçta bir şekilde imtihana sokuyor bizi.