enerji+madde=hareket bağıntısını kabul etmişlerce kabul edilemeyecek olan güçtür. çünkü bahsi geçen güç, enerjinin ta kendisidir. yaratan maddesel değildir (varlık dünyasında algılanabilirliği yoktur) ve bu sebepten dolayı enerji, madde ile buluşmadıktan evvel bir harekete sahip değildir. Ancak bunun anlamı, mevcut hareketi sağlayan hareket ettiricinin olmadığı anlamına gelmez.
Aristo'nun hareketsiz hareket ettiren kavramını sunmasının sebebi de budur. mevcut sistemin hareketini sağlayan hareket ettiricinin hareketsiz olduğunu belirtir ve bu hareketsizliğe aşk veya tanrı der.
yukarıda bahsi geçen hareketsizlik kavramı yaratıcı için kullanılmıştır. hareketsiz olan bir şeyin her hangi bir güç altında kalma zorunluluğu yoktur ve hatta onu hareket ettirecek bir güç olmamalıdır. bu sebepten de yaratanı yaratan güç kavramı hatalı bir görüş olur.
Bilemeyeceğimiz güçtür. Tahmin etme zorluğunun sınır olduğu bir konu. Abinizden tavsiye, çok kasmayın böyle şeylere. Kafanızı bunlara yormayın yani sonuç yok bu konuda.
yok canım öyle yok insan beyninin derinliklerinde tanrı bulmaca. insana sorarlar madem böyle bir şeyi bir tanrı yaratıyor, tanrı olabilecek bütün varlıklardan güçlü olmasına rağmen nasıl kendi kendine oluyor? eğer tanrının kendiliğinden olabileceğine inanıyorsan ve bi kulp takmıyorsan sonra gelip insanı tanrı yarattı vik vik vik nasıl muazzam bi yaratığız bak bak vikvikvivk yaparsan silkerim feriştahını. lan niye sinirlendim bilmiyorum ama düşünün az amk
soruyu ureten zihin cevabini da uretir konusu dogru. ancak zihin var olan uzerine bir cevap uretir. yani zihin bir seyi var etmez. zihin bir seyi var edeni sorgular. bunu dusunmek sacmalik yani materyalizmse sorun yok sacmalamakta.
zihnin uretmedigi onceden beri var olan bir seyi hangi zihin uretmistir. ureten gerceklik aslinda uretilen gercekliktir. o zaman evren bir gerceklik mi? evreni ne uretti? evren gercekse evreni ureten gercekligi ne uretmistir?
en basitinden yolda bir hesap makinesi bulsan bunu insan yapmış demek için insanı kimin yarattığını mı sorgularsın yoksa kabul mü edersin insanın yaptığını.