Amentü billahi ve melâiketihi,
ve kütübihî ve rusülihî ve'l yevmi'l-âhıri
ve bi'l-kaderi, hayrihî ve şerrihi mina'llâhi teâlâ
ve'l-ba'sü ba'de'l mevt.
Haggun, Eşhedü en lâ ilâhe illAllâh ve eşhedü enne
Muhammeden abdühû ve rasûlühü.
Ben Allâh-ü Te'âlâ'ya, meleklerine, kitaplarına, peygamberlerine, âhiret gününe, kadere, hayır ve şerrin Allâh-ü Te'âlâ'nın yaratmasıyla olduğuna inandım.
Öldükten sonra dirilmek de haktır. Ben şahadet ederim ki, Allâh-ü Te'âlâ'dan başka ilâh yoktur.
Ve yine şahadet ederim ki, Muhammed (Sallallâhu Aleyhi ve Sellem) O'nun kulu ve peygamberidir.
bu imanın 6 esasını açıklayan bir duadır. bunlardan birisine inanmayan ve kelime i şehadet getirmeyen kişi müslüman olamaz.
orada ne diyor? "hayır ve şerrin Allâh-ü Te'âlâ'nın yaratmasıyla olduğuna inandım."
yani şer de olsa hayır da olsa yaratan tek allah'tır. hristiyanlar mesela şeytan'a atfederler. kötü şeyleri (haşa) onun yarattığını düşünürler. islam inancında ise allah'tan başka hiç kimsenin bir toz zerresi kadar yaratma gücü yoktur..
bir asansör düşün. içine girdin. eksi 5 inci kata da gidebilirsin artı beşinci katada. sadece düğmeye basman yeterli. asansör seni istediğin kata götürür. ikisinde de senin iraden önemli olsa da taşıyan asansördür. ama sen eksi beşinci kata indikten sonra asansörü suçlayamazsın. çünkü sen istedin, o da gerekeni yaptı.
araf 179.
--spoiler--
Andolsun, biz cinler ve insanlardan birçoğunu cehennem için yaratmışızdır. Onların kalpleri vardır, onlarla kavramazlar; gözleri vardır, onlarla görmezler; kulakları vardır, onlarla işitmezler. işte onlar hayvanlar gibidir; hatta daha da şaşkındırlar. işte asıl gafiller onlardır.
--spoiler--
cehennem için yaratılan ama cennete gitmeyi hayal edenler burada mı?
Birincisinde iyilik de kötülük de Allah tandır diyor. ikincisinde ise iyilik ve kötülüğün nedenini açıklıyor, kaynağını değil bu sebeple çelişki yok detaylandırma ve açıklama var. Gerçekten de söyleneni anlamama gibi bir olgu var... Çeliski yok.
﴾78﴿ Nerede olursanız olun ölüm sizi yakalar; sarp ve sağlam kalelerde olsanız bile! Kendilerine bir iyilik dokunsa “Bu Allah’tan” derler, başlarına bir kötülük gelince de “Bu senden” derler. “Hepsi Allah’tandır” de. Ne oldu bu topluluğa ki bir türlü söyleneni anlayamıyorlar!
﴾79﴿ Sana gelen iyilik Allah’tandır. Başına gelen kötülük ise nefsindendir. Seni insanlara elçi gönderdik; şahit olarak da Allah yeter.
Al sana nisa suresinden bir birini yalanlayan iki ayet.
çünkü o zamanın arapçası ve o kitapta geçen bir sürü kelime bir çok anlam içeriyor. sündür sündürebildiğin kadar çek çekebildiğin kadar. anlamlı bir çeviri yapılamıyor. yapılamadığı için bin türlü çelişki ortaya çıkıyor. birilerinin kendi çağında o kadarcık ufkuyla anlattıklarının daha sonraki devirlerde çok daha devasa bilgi ve ileri tekniklerle irdelenip en küçük parçalarına kadar incelenip tüm açmazlarını ortaya serileceğini bile düşünememiş bir gerilik çaresiz kalmış tabi ki.
Bizler Arapçayı Türkçe gibi okuyup anlayan profesörler miyizki arasındaki bağı sana anlatalım. Biliyorsun ki Atatürk Arapça konuşmayı yasakladı o yüzden anlamıyoruz.
müslümanların hiç bir endişesi yok bu hususta.
imanını içine sindirememiş kur'ana göre kafir olarak adlandırlılan kimselerin kaşarlıkları var vesselam. detay da izah da gereksiz.
a.a. y. var.
Esasen, kuran bir bilim kitabı olmadığından, yazılan tüm ayetlere mantıksal açıdan yaklaşmak çok doğru olacağını sanmıyorum. Bazı metaforlar ürettiğini söyleyebiliriz.
Ayrıca kuran diğer semavi kitaplar ve mitolojilerden etkilenmiştir. “Yaratmak” kavramı türk mitolojisinde de “ol der olur” şeklinde geçmektedir. Ayrıca sadece türk mitolojisi değil, diğer mitolojilerde de doğrudan kesin bilgi vermez.
Kuranda gerçekten ne demek istendiği konusunda bir çok mealci tartışmıştır. 6. Yy arapçası ile günümüz arapçası farklılaşmıştır. Dolayısıyla bir kelime anlam olarak bazen 10 farklı anlama çıkabilmektedir.
Dolayısıyla; bence kuranda bilim aramana gerek yok. Çünkü kuran dönemin bilineni kadar bilgilere sahiptir. Çağın ötelerini aşan bilim kitabı değildir.
bahse konu ayet ibrahim suresi 48. ayettir. elbette kulları için her fırsatta israfı kötüleyen bir rab kendisi de israf etmeyecek ve bu dünyayı dönüştürecektir.
Cehennem ikidir. Biri küçük, biri büyüktür. ileride küçüğün büyüğe dönüşeceği ve çekirdeği hükmünde olduğu gibi, ileride ondan bir menzil olur. diyor bediüzzaman. yani güneş ve diğer yıldızlar cehennemim yakıtı olacağı, dünyanın da belki mahşer yeri olacağını söylüyor.
Kuran'a göre Allah sonsuz güç kudret sahibi, herşeyden münezzeh. Sonsuz kudret sahibi tanrı için çelişkisiz yada çelişki ile yaratma bir sınır olabilir mi. Döngü ile yada yok edip yada sonsuza kadar kelimeler kullanılacak şekilde yaratır.
Çelişki sanılan şeylerin cevabı, al-i imran 7.ayet olabilir.
Sana Kitab'ı indiren O'dur. Ondaki bir kısım ayetler Kitab'ın temelini oluşturan kesin anlamlı ayetlerdir. Diğerleri ise müteşabih (birden fazla anlama gelebilen) ayetlerdir. Kalplerinde bir eğrilik bulunanlar, bozgunculuk yapmak ve kendilerine göre yorumlamak amacıyla müteşabih olan ayetlerin üzerine düşerler. Onların yorumunu (tam ve doğru olarak) Allah'tan başka kimse bilemez. ilimde derinleşmiş olanlar ise "Bunlara iman ettik. Hepsi Rabbimizin katındandır" derler. Şu var ki, akıl sahiplerinin dışındakiler bunlardan ibret almazlar.
o anda ne işine geliyorsa cahil vahşi insanları nasıl olsa kandırması çok kolay. şeddeli uaynnnlı bir takım haykırışlar yaptınmı insanlar bir şey dediğini sanır. zaten kala kala bu denilene kalmamış tonla tutarsızlık var çuvalla doldur doldur boşalt.