bu soruyu soranın bilinçaltında tdk nin atesit sözcüğünü çevirisi yatmaktadır. tanrıtanımaz olarak dünyanın en hatalı çevirisine imza atan tdk, böyle desteksiz üretilen tezlerin varlık nedeni olabilir.
din kardeşim şuradan hareket ediyor:
ne demek ateist?
-tanrıtanımaz.
ee madem bir tanrı var, e bu zındıklar neden yok diyor, tanımazdan geliyor?!
-canım din kardeşim, atesit demek tanrıtanımaz demek değildir. sen bu tanımlamayla bir tanrı vardır deyip * o tanrıyı tanımayanları zındık ilan etmiş oluyorsun. teist, inanan demek; atesit inanmayan oluyor haliyle. yani metafiziği reddeden. bak ortada bir tanrı kavramı yok. neden tdk sözlükte var. o tdk nin kültürlemesi ona sor. ateiste sen, tanrıtanımaz dersen zaten sana şunu soruyor
-hangi tanrı?
neyse din kardeşim, kafan karıştıysa bir neskafe yap ve insanlığı sorgulamaya devam et. belki bir gün buğday ekmek için domatese gerek olmadığını anlarsın.
ateist (atheos) kelimesi tanrısız anlamına gelmektedir ve ilk kullanımı şu an ülkemizde "allahsız" sözünde olduğu gibi, dışlama, hakaret etme, sapmış gibi anlamlar yüklenerek kullanılmıştır. bu açıdan bakarsak ilk kullanımı gerçekten de sanki tanrı varmış da ona inanmıyormuş gibi "tanrıtanımaz" benzeri bir anlamda olmuştur.
18.yy'da ifade özgürlüğünün gelişmesi ile birlikte artık bu kelimeyi hakaret amaçlı kullananların biraz da gözüne sokma amaçlı olarak tanrıya inanmayan kişiler tarafından kendilerini nitelemek için de kullanılmaya başlanmıştır ve tanrıya inanmayan kişiler kendilerini bu şekilde nitelediği için artık hakaret/dışlama anlamını kaybetmiştir.
şu anki kullanımı kişiden kişiye az da olsa farklılık gösterebilir. kimisi hala "allahsız" anlamında kullanır, kimisi "tanrıya inanmayan". ben ise "tanrının olmadığını bilen kişi" anlamını yeğliyorum. teist için de "bir dini ve tanrısını gerçek sanan" anlamı oldukça uygun.