güzel bir mantık sorusu. biz biliyoruz ki hiç kimse babasız olarak doğmaz. babasız olanın babası allah'tır derler, ama niye derler bilmiyorum. tabi o ifade şirke girer.
şimdi şöyle bir şey var ki tüp bebek olayında erkeğin spermi kadın yumurtasına üflenir ve bu üflemede kadın hamile kalırsa nefesin sahibi olan adam çocuğun babası olur. ayette allah'ın meryem'e üflediği ve hamile bıraktığı anlatılıyor. o zaman doğal olarak, yani teknik olarak allah isa'nın babası olmuş oluyor. ama gene başka bir yerde böyle dersen yakarım demiş. şimdi arkadaşlar yani dürüst olmak lazım. ben mesela bir çocuğum olsa inkar etmem, eder miyim, ha mesela piçse bir ihtimal ederim, hani kadın orospu filansa yani. yine ayetlerde meryem'in iyi bir kadın olduğundan söz edilmiş. e kardeşim hazreti isa da aslanlar gibi bir peygamber yani.
çık ve yeni bir ayet gönder, tamam lan isa benim oğlum'dur de, inkardan vazgeç. söz dalga geçmeyeceğim koskoca alemlerin rabbi ölümlü bir kadından çocuk sahibi oldu diye. inkar inkar nereye kadar.
Ayette allahın üflediği yazmıyor cebrail(a.s) ın üflediği yazıyor ki bu onun babası olduğu anlamına gelmiyor. Hz.isa babasız doğmuştur, hz.meryeme iftira atanlar ise helak olmuştur.
illa beni üstteki entrylere cevap veren şeysine düşüreksiniz ama olsun, gerçek için feda olsun size kural ihlali. herkes iyi okusun kim kime ve kimin neresine ne üflüyor.
Velletî ahsanet fercehâ fe nefahnâ fîhâ min rûhinâ ve cealnâhâ vebnehâ âyeten lil âlemîn(âlemîne).
1. velletî (ve elletî) : ve ki o
2. ahsanet : korudu
3. ferce-hâ : onun ırzı, ırzını
4. fe nefah-nâ : o zaman biz üfledik
5. fî-hâ : onun içine
6. min rûhi-nâ : ruhumuzdan
7. ve cealnâ-hâ : ve onu kıldık
8. vebne-hâ (ve ibne-hâ) : ve onun oğlu
9. âyeten : bir âyet
10. li el âlemîne : âlemlere, âlemler için
kaynak: enbiya suresi ayet 91.
burada cebrailden veya başka bir melekten söz ediliyor mu. hayır. allah kendisi, diyor ki meryem'in "içine" ruhumdan üfledim, çocuk oldu. yani insanı cahil yerine koymayın lütfen ama.
isa nın babası yoktur çünkü isa hrisityanlıkta zaten tanrıdır. isa tanrının oğludur lafı tanrının tözüdür anlamına gelir ve orada kullanılan oğul lafının karşılığı budur. kutsal ruh da mesela bir tözdür. o zaman kutsal ruh un babası kim?
aynı mantık burada.
kısaca şöyle: geçmiş, şimdi ve gelecek nasıl zamanın bölümleriyse ve töz olarak hepsi zamansa, rab, isa, kutsal ruh da özde aynıdır.
yani teslis bu yüzden birliktir.
tanrı için mekan, zaman kavramı yoktur. tanrı hem orada hem burada olabilir. her zamanda da olabilir. o yüzden tanrının üç farklı yerde görünmesi veya üç farklı zamanda bulunması tanrıyı üç tane yapmaz. sadece onu sınırsız yapar.
ha bana kalırsa hrisityanlı da islam kadar saçma ama hep dediğim bir şey vardır. bir dini eleştirecekseniz dinin kendi gerçekleri üzerinden eleştirin. aksi halde yanlı, yobaz olursunuz.