allah ve din konseptinin en kötü yanı

entry18 galeri0
    ?.
  1. iyiligi oldurmesidir efendim.

    aynen oyle, sasirmayiniz ciddi bir sekilde acikliyacagim;

    efendim insan bir allaha veya bir dine veya bir hayatsonrasina(afterlife'a) inandigi anda yaptigi butun iyilikleri bir bilet kazanmak veya allah icin veya dini icin yapmis olur ki bu da bir insan iyi oldugu icin iyilik yaptigini degil, iyilik yapmasi gerektigi icin yaptigini gosterir ki iyiligin gercekten iyilik olmaktan cikarip bir arac konumuna sokar.

    o yuzden ciddi bir sekilde de konusuyorum ateistler veya sifatlanmak istemeyen ozgur ve inanmayan kisiler gercek iyiligi yapan insanlardir. onlar bir insana iyilik yaptiklari zaman bunu iclerindeki bilmemne sevgisi, aski, saygisi icin degil, dogrudan iyilik icin yaparlar.
    6 ...
  2. 1.
  3. dinin iyilik yapmasını gerektiren emirler verdiğini unutan bünye söylemi. insanın içinde isterse iman olsun isterse olmasın iyilik niyeti kötü ve ileri yönelik olarak kendine çıkar sağlamak ise zaten yaptığı iyilik boş demektir. ancak bunu dine bağlayarak din size emrettiği için bunu yapıyorsunuz yoksa sizin hepiniz pis kaka çocuklarsınız demenin bi mantığı yok. ayrıca iyilik ve kötülük kavramlarının temellerini oluşturan zaten dini kuralların bütünü. bunlar aslında evrensel ahlak diye bağlamayada çalışmayın komik oluyor.
    3 ...
  4. 2.
  5. 3.
  6. bu konsepti kötüye kullananların olmasıdır. o da kötü yan sayılmaz. kötüye kullananın ayıbıdır.
    1 ...
  7. 4.
  8. din zaten iyilik yapmayi emrederek, iyiligin icini bosaltip iyiligi oldurdugunu kavrayamamis kisilerin kolpa bulacagi laftir efendim.

    iyiligin emredilerek yapildigi zaman hicbir manasi olmadigini anlayamamis avrupanin karanlik cagindaki rahiplerle ayni dogmatik dusuncelere sahip kisiler tarafindan hos karsilanmaz bu laf. iyilik insanin icinde sadece iyilik olarak bulundugu zaman tadi cikar yanina, dine bagli olsun veya olmasin bir cikar girdigi anda anlamsizlasir.

    ve illaki de iyiligi iyilik olarak yapan inananlar da vardir. ama din iyiligi emrettigi anda havasini kacirir.
    0 ...
  9. 5.
  10. üç kuruşluk zekalarıyla din düşmanlığı yapmaya çıkanların safsatasıdır. yok içinden gelecekmiş, yok dışından gelecekmiş..

    iyilik nedir yahu? sizin evrimde, doğal seleksiyonda, iyilik diye bir şey var mıdır? siz önce bu çelişkiyi bi anlatsanıza!
    2 ...
  11. 6.
  12. iyiligin dusunme ve vicdan duygusuyla hareket ettigini bilmeyen yazarlarin da bok atabilecegi dusunce.

    dogal seleksiyon, dolayisiyla evrim de tabiki de iyilik diye bir sey yoktur, cunku sadece icguduler vardir. ancak homo sapienslerin beyinleri buyudukce, guzel seylerin, iyilik ve vicdan gibi seylerin de farkina varabilir konuma geldiler.

    ne yazik ki kimilerinin o iyilik duygusunu hissedebilmek icin hala bir kitaba ihtiyac duyuyor olmasi kotu tabig.
    0 ...
  13. 7.
  14. çok garip açıklamalara sahne olan meseledir.
    --spoiler--
    dogal seleksiyon, dolayisiyla evrim de tabiki de iyilik diye bir sey yoktur, cunku sadece icguduler vardir. ancak homo sapienslerin beyinleri buyudukce, guzel seylerin, iyilik ve vicdan gibi seylerin de farkina varabilir konuma geldiler.
    --spoiler--
    yani homo sapienslerin beyni büyüdükçe, onlar evrimin dışına çıktılar, bağımsız hareket etmeye başladılar, iyi ve kötüyü keşfettiler?

    dışına çıkılabilir, karşı konulabilir bir evrim?

    çok gülüyorum size maymun arkadaşlar!

    (bkz: ve evrim vicdanı yarattı)
    0 ...
  15. 8.
  16. saçma bulduğum tespit. hiç bir iyi dindar, iyiliği, yapması gereken bir zorunluluk olarak görmez zaten. yani şuna şöyle yaparsam öbür dünyada...şeklinde düşünmez.
    1 ...
  17. 9.
  18. içlerinde taşıdıkları saf iyiliği olan insanlar zaten iyidirler fakat kötüleri de iyi yola sokmak için bir neden gerekir. mallık arayışı içinde olmamak gerekir.

    allah a inanıyorsan varlığının sebebi seni yaradan a zaten bir minnet borcun olacak. ona inanmayıp inkar edip yaptığın iyiliği götüne sokabilirsin.
    1 ...
  19. 10.
  20. iyiligin din kokenli oldugunu dusunen insanlarin sapitarak karsi ciktiklari laftir ayni zamanda efendim.

    yuh demek istiyorum lan, yuh yani. hani burda benim gotumu sikmeye calisan mumin dostlarim muslumandir ve islam hakkinda konusuyorlardir da, incil'den once, budizm'den once(ki bir din degil o), iyilik, vicdan, iyi kalpli olmak diye bir sey yok muydu lan? insanlar birbirlerine yardim etmiyorlardi sanki. herkes onune kim cikarsa sikiyordu di mi ? boyle kafasina estigi anda birilerini vuruyordu falan. sonra din geldi bunlar kotu bunlar iyi dedi, haa bizde o zaman ogrendik. yuh. sacmalamayin.

    inanan dostlarimin da atladigi nokta su heralde. ben dinin gonderisi veya istegiyle iyilik yapanlara iyilik yapmamis demiyorum, iyilik yapmis oluyorlar ama pasif bir iyilik oluyor. iyiligi gercek anlamiyla, kendileri icin yapmamis olma ihtimalleri asiri derecede yuksek diyorum.
    --spoiler--
    --spoiler--
    dogal seleksiyon, dolayisiyla evrim de tabiki de iyilik diye bir sey yoktur, cunku sadece icguduler vardir. ancak homo sapienslerin beyinleri buyudukce, guzel seylerin, iyilik ve vicdan gibi seylerin de farkina varabilir konuma geldiler.
    --spoiler--
    yani homo sapienslerin beyni büyüdükçe, onlar evrimin dışına çıktılar, bağımsız hareket etmeye başladılar, iyi ve kötüyü keşfettiler?
    --spoiler--
    iyiyi ve kotuyu kesfetmek gibi bir sey tabiki yok, farkina varmak diye bir sey var. bu da zekayla alakali. ki tek bir soru; eger insanlar yaratildiklarinda, yuce tanri tarafindan, iyilik, kotuluk, vicdan ve ahlak bir bilgisayar programina, bir sey kurarmiscasina yuklenmis olsaydi, bu iyiliklerin bi anlami olur muydu lan ?
    0 ...
  21. 11.
  22. iyilik ve vicdan kavramlarının dinsiz olamayacağını bilmezlikten gelen bir serzeniş. örnek ile açıklamak gerekir ise;

    peygamber efendimiz gelmeden önce ki cahiliye devrinde insanlar sırf "uğursuzluk" getirdiği gerekçesi ile kızlarını bebek iken diri diri toprağa gömüyordu. ancak peygamber efendimiz geldikten ve peygamberliği ilan edildikten sonra bu iğrenç adet kalktı. şimdi kim bana savunabilir ki ahlak evrenseldir din ile alakalı değildir?
    zaten iyilik ve kötülük kavramlarını koyan ve bunları yasa haline getiren din. ve dinin sahibi allah'tır.
    1 ...
  23. 12.
  24. tek satır okumayan ve araştırmayan özenti ergenleirn bu ilahi mesaja kulaklarını tıkamaları.
    ne olacak kardeşim sizin haliniz?
    1 ...
  25. 13.
  26. iyilik ve kötülük vicdan işidir çoğu kişi vardırki dinin tüm gereklerini yerine getirir (namaz,oruç vs) fakat yinede mükafat göremez. Çünkü o iyi biri değildir insanları sevmez tanrının yarattığı şeylere saygısızlık eder. Tanrı gerçek iyi ile kötüyü ayırmıyormu zannediyorsunuz? Bu resmen pire için yorgan yakmaktır efendim.
    0 ...
  27. 14.
  28. iyiliği insan için değil,cennet için yapıyorsan iyilik denilemez tabikide(şahsi iyilik olur).Ama insan için yapılan iyilik sırasında sevap kazandıracak diye düşünmek insanın kişiliğinden dolayı değil inancından dolayıdır.
    0 ...
  29. 15.
  30. hak eden hak ettiği seviyeye(her boyutta) bileğinin hakkıyla gelsin.
    0 ...
  31. 16.
  32. 17.
  33. hiçbir kötü yanı yoktur. insanı değersiz bir hayvan olarak ve de sadece ürettiği işten ibaret sayan konseptlerden bin kat daha iyidir. komunist ve kapitalist rejimlerin insanlara dayatma yapabilmek için yaptıkları katliamlar gün gibi ortadadır. bu durumda böyle bir söylemin arkasinda saf tutmak, oldukça büyük bir insanlık düşmanlığıdır. ayrıeten o "diğer" sistemler zorla ayakta durmuş ve direkt halkın kendi isteğiyle yıkılmışlardır. aynı şeyin kapitalizm içinde geçerli olacağını öngörenler, gerizekalı kahve köşesi şahısları diil, oldukça sağlam ekonomistlerdir. islam "üretmek için yaşatmaz" "yaşamak için ürettirir"...iş, zaten bu noktadan kopacaktır.
    1 ...
© 2025 uludağ sözlük