"her şeyi bilen, geleceği gören tanrı, gelecekteki fikrini değiştirmek için, her şeye gücü yetme özelliğini kullanabilecek mi?"
Allah zamandan münezehdir. geleceği geçmişi görmek gibi bir durum onun için söz konusu değildir. dolayısıyla bizim için geçmiş ve gelecek kavramları-anlayabilmemiz için söylüyorum- onun için hep şimdidir. an ona değil o ana sahiptir. ve istediğini istediği an değiştirme kudertinide sahiptir. ol der ve olu verir.
taş kaldırma hadisesi ise onu sanki bir insanmış gibi düşünenlerin sorduğu sorudur. dünyadaki taşlar hatta evrendeki tüm kütleler allah ın yarattığı fiziksel kanunlara tabii. taşı kaldırma hadisesi fiziksel kanunlara tabii ise, allah dilediği an o taşın kalkmayacağı şekilde devasa bir yer çekimi kuvveti yaratarak kendisinin dahi kaldıramayacağı bir taş yaratmış olur. ve dilediği anda o taşın göklere savrulması için yer çekimi kuvvetini ve sürtünmeyi yok etmekte elbette mukdedirdir.
vesselam...
görmediğimiz herşeyi inkar etseydik hayat yaşanılmaz bir yer olurdu.
Enam 8'de şöyle yazıyor...
Bir de dediler ki: "Ona (açıktan göreceğimiz) bir melek indirilse ya!" Eğer (öyle) bir melek indirseydik artık iş bitirilmiş olurdu, sonra da kendilerine göz açtırılmazdı.
Yani işin özü senin herhangi bir zorlama olmadan, sadece elçileri ve kuranı dinleyerek kendi kalbinle doğru yolu bulman. zaten Allah ayetlerinde sürekli isteseydim herkes iman ederdi şeklinde buyuruyor.
işin özü sen kafanı çevirip etrafa baktığında allahı görüyorsun zaten. gece kafanı kaldırıp gök yüzüne bak. herşeyin nasıl düzen içinde olduğun bak.
Dünyanın 23 derece 27 dakikalık hiç değişmeyen ve dünyada şu anki yaşamın olmasının en önemli bir sebebi olan eksen eğikliğinin sadece bir rastlantıdan ibaret olduğunu düşünenin kalbi gerçekten taştandır. Şimdi allahı gördün mü?
allah'ın 99 güzel ismi güzel sıfatı var (#210238). bunların hepsi aslında insanın da sahip olduğu daha doğrusu insanın hayatını nasıl yaşaması gerektiğini işaret eden sıfatlar. allah'ın nerede olduğunu anlayabilmek için ilk önce bu sıfatları yaşamak ilk önce insan olarak kendimizi anlamak gerekir.
bunu anlayabilirsek aslında her şeyin başlangıcının tek bir noktaya gittiğini, var olarak saydığımız her şeyin aslında aynı şey olduğunu ve islamiyetteki 'biz' kavramının da ne demek olduğunu anlamış oluruz.
sorulmaması gerekir. tanrı, sana göre yoksa yoktur. başkası için vardır. bence yok ama şahsi fikir bir başkasının hassasiyetine zarar verebilir. bu nedenle ateist kişi, tanrı sorgusunu öncelikle kendi içinde yapmalı ve bu sorunun cevabını kendi içinde aramalıdır.
Bunun tam olarak cevaplamak zor,kehanet olur çünki,buda büyük günah,ayrıca resmi yapanın yaptığı resme benzemesi
Zorunlu değil,bunu düşünmek ve bir biçim vermeyi yasaklamıştır hz peygamber,gizli şirk olur çünki,
Soru :
Tanrı asla kaldırayamayacağı kadar büyük bir taş yaratabilir mi?
A.Yaratabilir.
B.Yaratamaz.
A diyorsanız tanrı bu yarattığı taşı kaldıracak kadar güçlü değildir. O halde tanrının her şeye gücü yetmez.
B diyorsanız tanrı bu taşı yaratamayacağı için tanrını her şeye gücü yetmez.
Bir de Karen Owens'in güzel bir sözü vardır paylaşmak isterim:
"Her şeyi bilen,
Geleceği gören Tanrı,
Gelecekteki fikrini değiştirmek için,
Her şeye gücü yetme özelliğini kullanabilecek mi?"
Bunda da kısa bir açıklamaya gerek yok sanırım.
Sonuç: Tanrı insan ürünü hayali varlıklardan biridir. Tıpkı süperman ejderhalar devler cadılar gibi...
O aslında her şeye gücü yeten bir varlık da değildir. Bu örnekle açıklanmış oldu sanırım.