şimdi deney ve gözlemi at. o yok çünkü tanrıyı bir deney tüpüne sokamazsınız ve gözle görmez, kulakla duyamaz ve elle dokunamazsınız.
bu yüzden deney ve gözlem çöp oluyor. ( ki ben gerçek bilginin kesinlikle bunla bulunacağına tarafım)
akılla gelelim, yani mantık.
tanrı aklımızın alamayacağı bir şey ona senin aklın da ermez. ee bunu da attık hadi bakalım.
geriye ne kalıyor, iman.
iman et abi, ee imanın ölçüsü ne?
içimizde, hissediyoruz.
bir kere tanrı aklının alamayacağı bir şeyse zaten onu düşünmek boşunadır çünkü aklın zaten onu alamıyor. bu sınırlı akılla( ki ben asla öyle olduğunu düşünmüyorum) elde ettiğin her bilgi yanlış olacağından, tanrı hakkında yaptığın her yorum da yanlış olacaktır.
tanrı bilinemez ve bilinse de aktarılamaz sözü buradan geliyor herhalde.
ancak doğrudur. tabi üsteki yazı daha çok agnostik içerikli ama olsun değişik bir bakış.
Allah kavramı insan aklının üzerinde olduğu için biz aciz insanlar onu insan özellikleriyle nitelendiriyoruz. Görmek duymak fiziksel olaral bir bedene sahip olmak korkmak sinirlenmek vb. Allahında bu özelliklere sahip olduğunu düşünüyoruz ancak yanılıyoruz.
insan aklı ile algılanamayacak düzeyde bir kavram olduğu için insanlara sadece var olduğuna inanmak düşüyor.
Zaten dünyada düşünce akıl ruh gibi konular hakkında biraz düşündüğümüzde herşeyin sadece fiziksel değil nasıl olduğu anlaşılamayan bir güçle varolduğunu anlayabiliriz.
Çünkü düşünce hiçbir duyu organı ile algılanamaz ve insan tarafından yaratılamaz hatta iyice düşününce var olmak ve yok olmanın elemetlerin bağlarıyla veya atomların çarpışmalarıyla olmayacağını herşeyin belirli bir düzen içinde sürdüğünü anlayailiriz.
Tek isteğim önyargıyı yıkıp farklı açılardan düşünelim.
Bukadar karmaşık ve kusursuz bir döngünün doğa olaylarıyla olabileceğini lütfen söylemeyin.
Cahil müslüman çok fazla.buyüzden onlara bakıp müslümanlar işte böyledir mantıksızdır demek önyargıdır.
Ve son olarak islamın asıl düşmanı ateistler veya yahudiler değil cahil müslümanlardır.islamı yanlış tanıtıp insanları uzaklaştırdıkları için.
maymun sorusu olan arkadaşın evrimi anlamadığı ortadadır
evrimde geçen bir konu doğal seçilim ile rahatlıkla açıklanabilir.
doğal seçilime göre ortama kolay ayak sağlayan canlıların üreme ve hayatta kalma ihimalleri artar şimdi ne bu diyenler için;
kutuplara giden boz ayılarının kutup ayısına evrimi (evrim bir olay değil oluştur yani bir süreç içerisinde gerçekleşir önce bunu anlayın belki 1000 yılda belki 1 milyon yılda olur) sonuçta kahverengi boz ayılarından bir mutasyon sonucu beyaz tüyleri olan bir ayı doğar ve bu ayının kutupta avlanması daha kolaydır (bkz: kamuflaj) avlanıp hayatta kalabilirler ailesine bakabilirler ve üreme ypabilecek yaşa gelme ihtimalleri daha fazladır beyaz bir alanda kahverengi boz ayısına göre.
şimdi bunu günlük hayattan kendi gözlemlerim bulduğum bir olayı örnek vermek istiyorum.
şu anda ticari zekası olan insanların üremesi ve hayatta kalma olasılığı daha fazla buna karşın diyebilecek bir şeyiniz var mı ?
ve bundan yola çıkarak örnekler verebiliriz
ilk insanlar hayvanlarla kavga ederdi yüksek ihtimal ölürdü sonra biri çıkıp taş attı o adam öldüremese bile kaçıyordu sonra biri sopayı buldu ve öldürme avantajı sağladı kabilesine daha çok yemek götürüyordu dişisini etkileme şansı daha yüksekti bu adam üredi gittikçe hayatı kolaylaştıran zeki adamlar dişisini etkiledi ve böyle daha zeki olduk uygar çağda para denen bişey çıktı insan bunun için öldürmeye başladı mağdur olanlar bir adalet olmasını istediler bu adaleti veren biri olması lazım dediler tanrı fikri ortaya çıktı sonra herşeyi tanrılardan istediler ve bu bir öncü oldu artık suçlu dediklerimizi durduracak bir yol vardı artık insanlar emeklerinin karşılığını alıyordu ve bu düzeni getiren atalarının yıllar önce korkudan hayal ettiği şeye teşekkür etmek istediler başlarındaki devlet bunu yapamıyordu ama içlerindeki korku suçluları durduruyordu zengin fakir ayrımı çıktı insanlar zengin olmak istediler ama din kavramı oluşmuştu artık çalamazlardı bu dini kullanmaları lazımdı ve peygamberler çıktıı ortaya artık din sayesinde etkileri vardı yeni bir din oluşturmak isteyenler bazen hüsrana uğruyordu (bkz: hz. isa) ama genelde başarılı oluyorlardı 12. yüzyıla gelindiğinde artık din devletten resmi olarak daha güçlü idi ve dini karalamaya çalışanları dine davet etmiyorlar öldürüyorlardı (bkz: engizisyon mahkemeleri) bir süre sonra insanın içindeki iman ölmeye başlamıştı artık din olmayabilir çünkü bu adamlar bize eziyet ediyor diyorlardı sonra olmayacağına dair bir düşünce gelişti bilimsel araştırmalar hız kazandı ve martin luther son hamleyi yaptı kötü din adamlarını uzaklaştırmalıyız dinin değil insanalrı kötü olduğu mesajından sonra artık bilimsel gelişmeler serbestti keşifler icatlar hı kazanmıştı ve çok geçmeden bazı şeylerin mantıksız olduğunu düşünenler çıktı ve konuştukları yerler bilim alanında gelişmiş konuşamadıklar dinsiz bunu dinlemeyin dendikleri yerler uyutulan halklardı