her şey bir masal olsa ne olur, olmasa ne olur? insanların güvenecek, sığınacak bir limana ihtiyacı var, kimileri -bence- bu gibi zırvalara inanmayacak kadar cesur, fakat kimileri de bilinmezden korkup buna ihtiyaç duyuyor, radikal fikirleri olmadığı sürece, inanan bir insanın sana bana ne zararı var? kafamızı kesmek istemediği sürece bırak inansın, neden bu çaba?
Allah dileseydi herşeyi kendi kudreti ile yapardı.Ancak vazifelendirdiği varlıklar onun kudretinin eksikliğinden değildir.
El-bari isimlerinden biri olan Allah varlıkları vazifelendirerek çeşitli kanunlar koymuştur.Herşey sistematik olarak işliyor.Allahın orduları vardır.Onlarda meleklerdir.Kuran biz diye itafen meleklerdir.
Belkide Allah bazı doğaüstü olaylarla uğraşmak yerine bunu vaziflendirecek varlıklar yaratması onun en güzel örneklerindendir.
Nasıl ki cumhurbaşkanı bakanlar,valiler atıyorsa aynen bu şekilde Allah'ta bazı varlıkları görevlendirmiştir.
Sen hiç, bir generalin, sabah içtima alıp askerleri kaldırıp eğitim alanında topladığını, hizaya soktuğunu saç sakal bot üst baş kontrolü yaptığını gördün mü? Göremezsin. Orada onbaşı var, çavuş var, uzman var, astsubay var, teğmenler var. Hayatta da, yani sivilde de askerlikte de hiyerarşi var. Git bakalım reisi cumhurla direk görüşebilecek misin? Sekreteri var, müsteşarı var özel kalemi var danışmanları var yaverleri özel korumaları var. Yada git bir patrona randevusuz bakalım fabrikadan içeri sokuyorlar mı? Dingonun ahırı mı bu dünya hayatı? Üç kuruşluk insanoğlu bile konumuna göre 40 kapıdan destur almadan/vermeden seni kabul etmiyorsa ee müsade et de cenabı hakkın da emrinde muhafızları olsun yani. Bu acziyet değildir. Bu şatafattır. Şatahattır. Bu gösteriş debdebe ve âlâyiş, Bu kibriyadır. Bu celâl perdesi şan şeref izzet ululuk büyüklük ve azâmet libasıdır.
Her işi ben yaparım.
Her işi ben bilirim.
Her şey benden sorulur.
Direkt olarak ben ilgilerim.
Tek adam, tek yetkili, tek müracaat tek ilgili, tek bilgili benim.
Evet, bu düşüncenin sahibi olmayın, belli bir düzen nizam içinde olun demek için ve şu an adına demokrasi, kuvvetler ayrılığı, sorumluluklar dediğiniz geçmiş de başka gelecekte ise başka isimlerle anacacağınız bir ortak sorumluluk işlerlik içinde işlerinizi yürütün diye örnek almanız gereken mesaj.
insanı yaratan Allah bile bunun için sorgulanır ve melekler "sen bozguculuk çıkaran kan döken birini mi yaratacaksın?" derler.
Hatta; şeytan bile bu karara muhalefet eder (şeytan neden var sorusuna cevap) insanı kabullenmez secde etmez.
Allah'ın bu kararının yanlış olduğunu ve yanlış olduğunu ispatlamak için izin ister. Allah da "vaaay sen fetöcü PKK'lı bölücü dış mihrak" demez şeytana izin verir.
Bunun için cennet-cehennem vardır.
https://galeri.uludagsozluk.com/r/1753861/+
Din inancını böyle insanlara göre değerlendirir biçimlendirir yargılarsanız (inanın veya inanmayın) cennet vaadi söylemleri topluma cehennem yaşatır.
Bir kurumsal yapıda olan şirket, bir aile veya refah huzur ekonomi olarak imrenilen toplumların yapısına bakın ne demek istediğimi anlayın.
Günlük hayatın içinde bile insanlar sağlıklı bir yapıda yaşamak istiyorsa bu ortak payda işlerlik içinde olmalıdır.
Bir iş görüşmesine bile gittiğiniz zaman cv de veya mülâkat esnasında "ne iş olsa yaparım" mı diyorsunuz.
Para proje bilgi pazar payı hazır olsa bile kuracağınız bir şirketin satış reklam yönetim planlama ve pazarlama departmanında görevli insanlar bulundurmamız gibi bir durumdur.
Cenabı hakk âlemleri yaratırken, --bakın yaratırken-- yani, yaratmak fiili meydana getirmek ve ortaya çıkartmak hadisesi zaten başlı başına bir sebeptir ki melekler de bu sebeb sonuç zincirinin bir halkasıdır. Tıpkı insan gibi. O halde bu soruyu soran önce şuna cevap versin; allah insanları niye yarattı? Seni niye yarattı? Sen olmasaydın olmaz mıydı? Pekâlâ da olurdu. Senin yaradılışın herhangi bir şeye zevâl verdi mi? Birine bi şey mi kattı? Hayır. Birinden bir şey mi eksiltti? Hayır. Sen bu yaratılmanla allah teâla yı aciz mi bıraktın? Hayır. Sen olmasan da bu âlem döner mi? Döner. E o halde bu âleme bir faydan yada zararın olsa bile düzeni değiştirebilecek gücün kuvvetin var mı? Yok. Şayet üzerine alsan da almasan da bir takım görevlerinin olması âleme çok yüksek miktarda bir etkiye sahip mi? Hayır.
Demek ki sen bir sebepsin. Melekler de öyle. Fakat aslında Perde gerisinde yapan da eden de veren de alan da, yerine göre yapmayan da etmeyen de vermeyen de almayan da allah. Tüm sebepler sonuca hizmet eder. Ama sonucu tayin eden sadece sebepler değildir. Karnın acıktığında yemek yeyip doyuyorsun. Ama kanser olduğunda yesen de para etmiyor değil mi? Niçin? Niye? Neden? Neden Kimisi o illet hastalıktan ölürken kimisi ölmüyor? Hayatında hiç sigara içmemiş insan akciğer kanserinden ölürken, adam var 90 yaşında püfür püfür içiyor habire ve senden benden sağlam. Bu nasıl oluyor? Niye her canlı ölümlü?
Mesela 35 yıllık tecrübeye sahip yazılım mühendisi düşün ve bu adam bir yazılım firmasında müdür konumunda.
Şimdi bu adamın altında çalışan 50 tane adam vardır, bu adam hepsinin yapabileceği şeyleri onlardan çok daha iyi yapabilecek seviyede olmasına rağmen onları çalıştırır. Neden peki? işte cevabı da o...