Öncelikle Allah'ın varlığına inanıyor muyuz diye kendimize sormamız gerekir...
Eğer gerçekten böyle bir inanca sahipsek ve inanıyorsak o zaman soruların cevabı zaten kendiliğinden ortaya çıkıyor...
Ancak böyle bir inanca sahip değilsek bu soruların artık bir anlamı kalmıyor...
Olmayan bir Allah sizin gözünüzde yargılanamaz...
O halde niçin varız sorusunun cevabı sanırım varlığımızın amacını anlayamamaktan geçiyor...
Varlığın amacını sorgulamak ise önce Allah'ın varlığına inanmaktan başlar...
Allah kavramının içeriği "hiçbir nedenin sonucu olmayan, yaratılmamış" olduğundan mütevellit allah'ın varlığını hiçbir etkene bağlayamayız.
inançlı insan Kur'an-ı kerim'i referans alarak
(mülk/2) bu sorunun cevabını pek tabii bulabilir.
inanmayan insanda bu sorunun büyüklüğünün içinden çıkamaz, hiçbir ayet ona inandırıcı gelmez ateist olur.
yani bu sorunun cevabını bulamadık ateist olmalıyız gibi bir ifade yersizdir. inanan zaten cevaplamıştır.
kuranda yazılanlara göre insanları ve cinleri kendisine ibadet etmek için yaratmış peki neden? insanların ibadetine ihtiyaç duyuyor? veya insanları yaratmasındaki asıl amacı ne? diye düşündürüyor insanları. ve açıkçası bir çok din var. bir çok bilgiler mevcut insanı karıştıran şeyler sıklıkla mevcut. biz neden ibadet edelim? sorusunu akıllara getirir. islam dininin baskılarla dolu, bir din olduğunu herkes biliyor herkesin inancı kendinedir. islam dini sevgi dini değildir. kardeşlikte değil. türkiye bir islam ülkesi değildir. islam ülkesi olamazda. mantığınız ile düşündüğünüzde bir çok gerçeği görebilirsiniz. herkesin inancına karşı saygım vardır.
amacım islam dinine karşı kötüleme ve hakaret yapmak değil. sadece doğruları konuşmaktır.
kuran da yazan "allah'a kulluk etsinler" cevabı hiç de tatmin edici bir cevap değil. allahın sırf kendisine kul köle olsunlar, huzurunda günde 5 vakit secdeye yatsınlar diye insanları yaratması en iyi tabiri ile abartılı bir ego tatmini olurdu.
yarattım, onlara kuralları söyledim, sonra da serbest bıraktım bakalım neler yapacaklar diye.. eğer benim dedigimi yaparlarsa onlara ödül, istemediklerimi yaparlarsa diye de ceza vermek amacıyla cennet ve cehennemi yarattım gibi bir söylemde canı sıkılmış olabileceğini gösteriyor. *
ama butun herseyden daha guclu, herseyı yaratabılecek kadar guclu olan allah.. ınsanları ne amacla yaratsın? hadı yarattın bu kadar ufak mahlukların yaptıkları ıle neden ılgılensın. kendı yarattıgın bır seyı, kendı yarattıgın bır ortamda dunyaya getırırken ve ılerıde bu cevre altında neler yapacagını da daha o dogmadan bılırken, onu neden cezalandırır..
bu ve bunun gibi sınırsız sorular. bunların tatmin edici cevaplar bulmak cok zordur..
cenabı allah gizli bir hazine idi. bir gün "bilinmek ve tanınmak" için insanoğlunu yaratmaya karar verdi. melekler diğer yarattığı varlıklar onu tanıyor ve biliyordu fakat bu "sabit" bir tanıma ve bilme idi. çünkü onlar iradesiz varlıklardı ve seçme hakları yoktu. allah ilk insanı yarattı ve onu çok sevdi. bazı kaynaklarda bu sevginin "aşk" kadar kuvvetli olduğu yazılıdır. allah yarattığı ve çok sevdiği insanoğlunu yeryüzüne halife ilan etti ve tüm yarattığı varlıklara bu yeni yarattığı varlığa secde etmelerini isteyerek insana verdiği değeri ve ona duyduğu sevgiyi göstermiş oldu. tabiiki bu büyük bir kıskançlık doğurdu ve baş meleklerden iblisin isyan etmesine bile sebep oldu. kısacası panpalarım cenabı allah insanları "tanınmak, bilinmek ve sevilmek" için yarattı ne mutlu bu sevgiye layık olanlara...
din öğretmenimizin verdiği cevaba yakın cevap. peşine hocam, ama neden? bir neden yokmu diye ısrar edildiğinde kabul etmişti cevap veremediğini.
ek: allah'ın egosu olmaması gerekiyor. güzelliklerinin görülmesini neden istesin? neden kendine ibadet edilmesini istesin? gibi soruları beraberinde getiren soru.