öncelikle, işi metafiziğe inananlara göre ve inanmayanlara göre olarak sınıflandırmak gerekir. inanmayanlar, yani materyalistlere göre zaten konuşulacak pek bir şey yok. o halde inançlı insanlara göre konuşacak olursak;
tanrı, şahsidir. god şahsidir, gottheit şahsidir... ancak allah varolan dinlerin, rabbi olandır. ama bu karıştırma meselesi bizde hep var. selpak diyoruz peçeteye, orkid diyoruz pede. neyse, daha kısa anlatmak gerekirse, sen bana tanrıyı sorarsan, benim tanrım krem peynir de olabilir. ama allah dersen, islamiyetin ve insanların yaratıcısıdır demek zorundasın. bu kadar basit. bilmem anlatabildim mi?
tanrı türkçe bir kelime olsa gerek. yani orta asyada türkler yaratıcıya tanrı demiş. Allah türklerin tanrı dediği yaratıcının özel ismidir. bunun dışında rahman, rahim gibi isimler de onun ismidir ve aynı zamanda sıfatıdır. yani bu şunun gibi;
bir insan var siz buna hitap edecekken ''hey insan'' diye hitap etmezsiniz. örneği şöyle vereyim. gazi mustafa kemal paşa, mustafa kemal atatürk örneğimiz olacak. şimdi bu zattan bahsederken canlı türü olarak insan olduğundan insan mı diyeceğiz, ismi olan mustafa'yı mı söyleyeceğiz, kemal mi diyeceğiz, paşa mı diyeceğiz yoksa atatürk mü diyeceğiz? bu zat mustafa mı yoksa kemal mi? yoksa paşa mı yoksa gazi mi?
yukarıda sorulan soru da bahsettiğim konuda olduğu gibi çok alakasız ve saçmadır. misal bilinir ki mustafa kemal kendisine mustafa ismiyle hitap edilmesini istemezdi. genelde de etrafındakiler paşam derdi. isim olarak da kemal'i tercih ederdi. Peki mustafa kemal'e biz haydar diyebilir miyiz? ben öyle dedim öyle oldu diyerek. Allah teala hazretleri de kendisine Allah denilmesini istemiş ve onu sıfatlarıyla övmemizi, bir şey istediğimizde o sıfatlarla istememiz gerektiğini söylemiş.
ne fark eder. inandıktan sonra ne diye hitap ettiğin. içindeki inanç onun buyurduğu şekilde ise ne dediğinin önemi yok. ayrıca tanrı sanıldığı gibi "gavur icadı" da değil. öz türkçede bulunmakta ve yaratıcı anlamına gelmekte. ayrıca 14. yüzyıla kadar ilk müslüman türkler tanrı da derdiler. bunu o dönemin yazılı eserlerini bir kere olsun okumuş insanlar ya da hiç değilse araştırmış insanlar bilebilirler.
türkler islama geçişten önce de yine tek tanrı inancına yani gök tanrı inancına sahipti. yaratıcıları da kök tengri idi.
allah, ilah ve rab bildiğiniz üzere arapçadır. tanrı ise türkçe kökenlidir. nemrudun kızı türküsünde "... mevlam gör bizi" kısmında mevlam geçmekte. bu da yine allah, tanrı ile aynı anlama gelmekte olup bu ise farsça kökenlidir.
yani herhangi birisini kullanınca kimse kafir falan olmuyor.
arapçası: allah, rab, ilah...
farsçası: mevla ve hüda
türkçesi: tanrı ve çalap
ve yine ayrıca türk milleti kadar tarihine, geçmişine yabancı millet yoktur. zira türk milleti osmanlı ile var olmadı. osmanlı türkçe dilini dışlamış ve arap etkisine girmiştir.
ayrıca son olarak söylemeliyim ki "allah", islamiyetle birlikte gelen bir sözcük değildir. islamiyetten önce de arapların kullandığı ve o dönemki put inancına ait olan "el-ilah" sözcüğünün karşılığıdır. el-ilah ise en büyük put için söylenirdi. gelelim "ilah" sözcüğüne. ilah sözcüğü ise sümerler tarafından tanrılarına verilen isimdi. sümer dininde ilah aslında tanrı, allah, rab, mevla, hüda demek yani.
el-ilah'ı ise yani en büyük putu hz. muhammed yıkmıştır.
daha açıklama gerekiyor mu bilemiyorum ancak el-ilah kavramını ilahiyatçılar dahi yalanlayamazlar herhalde.
tanrı : kainatta var olan her şeyi yaratan, koruyan, tek ve yüce varlık, yaradan, allah, rab, ilah, mevla, halik, hüda, hu, oğan
"insanlar tanrı rahmeti olan yağmurun yüzünü çoktan unutmuşlardı." - n. araz
allah : arapça, kainatta var olan her şeyi yaratan, koruyan, tek ve yüce varlık, tanrı
türk dil durumu noktayı koymuş. siz hala uğraşın bakalım, belki bir gün tengriyi de görürsünüz.
Diyanet işleri Başkanlığı'na ve halkımızın orta/alt sosyo-ekonomik grubuna göre Allah,TSK ve toplumun burjuva/elitist kesimi için Tanrı'dır...Önemli olan içimizde olmasıdır... (inananlar için tabii...)
allah lafzı esmaül hüsnayı içinde toplayan özel lafızdır .
bütün zikirlerin başlangicidir .
1 milyardan fazla müslümanın ortak dilidir .
yazılışı itibarıyla elif , lam ,hu allah cc ı temsil eder .
allah cc dendiğinde sadece allah cc hatırlanır
tanrı dendiğinde allah cc hatırlanmaz
olimpustaki tanrılar yer tanrı ,gök tanrı ,zart tanrı zurt tanrı .
Tanrı kelimesi belli bir dine ait olmayan genel bir şeydir Allah ise islamiyet'teki Tanrı'nın adıdır. Ortadaki konuya göre bu kelimelerin seçilmesi gerekir.
laik ve çağdaş bireyler ''tanrı'' demeli, yobazlar ise ''allah'' der. yemek duasında tanrı yerine ısrarla allah diyen yobaz er ve eratı bir kaç kez şiddetle cazalandırdığım olmuştur.