allah kendini yok edebilir ama yok etmez. allah kendini yok etse bile sonra kendini var edebilir ama o zaman da yok olmuş olamaz yani allah'ın varlığı zorunlu aslında. felsefi bir konu. iyi felsefe yaptım bence.
ben ateistim ama bu soruyu boş buluyorum. sonsuz bir güç üstüne bir güç çıkaramaz çünkü sonsuzluğun bir alt ve üst değeri yoktur. mesela hiçlikte kaç mevki vardır? biri diğerinden daha hiç olabilir mi? ya da bu hiçlik içinde biri az var diğeri daha az var olabilir mi?
bu da öyle. bunlar mantıksal olarak totolojidir. bir şeyde iki sonuçta her türlü aynı çıkıyorsa biz o bilgiyi ne doğrulayabilir ne de yanlışlayabiliriz.
ayrıca hiçbir paradoksu da yoktur. yalandan paradoks çıkartmayın başımıza.
madem ki mesele güce dayandı o halde allah (c.c.) el- aziz dir. asla mağlup edilemeyen.
aynı zamanda el-kuddüs tir yani eksik ve noksan sıfatlardan münezzehtir.
aynı zamanda vahiddir el - ehad yani, ilahlığında tek tir. kendisinden başka yaratıcı ve ilah yoktur.
o halde ondan başka güç olamayacağına göre soru muhaldir. (anlamsız)
sizce yaşadığımız bu çöplükte tanrısal bir varlık olması mümkün mü?
bence sıkılıp intihar etti. ben olsam ben de sıkılırdım. sonsuzluk çekilecek dert değil valla.
tanrı kendini yok edebilir mi? tanrı yiyemiyeceği kadar pilav yapabilir mi? tanrı kaldıramayacağı taşı yaratabilir mi? gibi soruların aslında özünde tek bir soru vardır.
o da; tanrı kendini aşabilecek bir güç ortaya çıkarabilir mi?
işte bu mantıkta totoloji denilen bir alana giriyor şöyle ki; eğer aşabilirse tanrı kendini aşmış sonsuz olmuyor. eğer aşamazsa tanrı bu sefer kendini aşamamış gene sonsuz olmuyor.
sonuç hep sıfır çıkıyor.
mantık olarak dikkate alınması gereken soru değildir aslında ama dindar yorulsun işi ne?
bunu soruyla beynini patlatana "kısa sürede vakti dolan, kaçırmadan kılmak gereken akşam namazını kıldın mı" bön bön bakar.
sen görevlerini hallet de hele.
böyle saçma sapan sorulara gerek olmadığını anlayacaksın.
yok işin ciddiyet boyutunu bilmiyor şirinlik yaptığını sanıyor. "hahaha hihi" falan. hayırlısı.
Allah a insan sıfatı yüklenirse tabii ki bu soru mantıksal açıdan doğrudur. Lakin Allah bir insan değildir. insan yok olma sıfatına sahiptir ama allah yok olamaz.
Bu soruyla ateist oluyor veya soruyu sormaktan korkuyorsanız imani noktada çok büyük eksiğiniz vardır. Eğer bir ateist bu soruyu soruyorsa çok cahildir. Öncelikle bu sorunun ne kadar büyük bir mantık hatası olduğu anlayabiliriz. Tanrı yapamayacağı bir şeyi yapabilir mi diye soruyorsunuz? Yani bir geometrik cisim üçgen ve aynı zamanda kare olabilir mi demekle aynıdır. Sonuç olarak soru kesinlikle mantıksızdır. Ölümsüz olan biri ölebilir mi demenin tutarlı bir tarafı var mıdır? ikinci olarak, Allah kendini yok edebilir ve aynı zamanda yaşayabilir. Mantığı yaratan allah mantıksızlığı da yaratabilir. Ve bunu öyle bir mantık çerçevesine koyar ki bu sorunun mantıksızlığından bu durumu mantıklı bir hale gelebilir.
kafirlerin müslümanların akıllarını karıştırmak amacıyla sordukları sorulardır. bir müslüman bu sorulara hiçbir şekilde cevap vermemesi gerekir. aksi halde dinden çıkabilir. bu sorulara bir örnek olarak: allah herşeyi yarattı, peki allah kendisi gibi bir allah yaratabilir mi! şeklinde sorulardır. belirttiğim gibi, müslüman bir insan kafa karıştırıcı, zihni bulandırıcı sorulara mutlaka ne olumlu ne de olumsuz bir cevap vermemelidir.
bir ateistin kafasına takılmadığı sorunsaldır. ancak bir müslüman olarak insan beyninin çok küçük olduğunu biliyorum, böyle sorulara insan beyni cevap veremez. cevap veremediğimiz sorular çoktur aslında: allah nasıl var? ilk canlı şey nasıl ortaya çıktı? uzay neden sonsuz? gibi..
bir gün hocama sordum fizikçi idi kendisi: hocam neden allah'ın varlığını tam olarak aklımızla tanımlaya mıyoruz?
oda tahtayı gösterdi bana, konumuz ise basınçtı, katıların basıncı sonra bana dedi ki; insan beyni öyle küçüktür ki bir katının basıncını bile kaç asırlar sonradan tanımlayabilmiştir, halada üstünde çalışılan bir durum bu... eğer ki en zekilerin bile asırlarca üstünde durduğu bir konuysa basınç, sen benden allah'ın varlığını beyin nasıl algılar diye sorma dedi.
gerçekten de o günden sonra sorgulanacak ve sorgulanmayacak şeyler olduğnu anladım. bu sorunsalı da insan beyni tam olarak açıklayamaz işte.