Kökeni antik yunan'a daha doğrusu aristo'ya dayanan tipik yahudi düşüncesi. Aristo'nun tanrıyı "muharrik-i evvel" kabul etmesinden sonra kainatın işleyen mükemmel sisteminin (tabii ki tanrının koyduğu) mükemmel kurallara dayandığını ancak tanrının buna bir müdahalesinin olmadığını iddia eder. yani kurallar o kadar mükemmeldir ki sistem tıkır tıkır işler. modern anlayışın çoğumuzun bilinçaltına bu fikri işlediğine kuşkunuz olmasın. Einstein'in meşhur "tanrı zar atmaz" sözü de bu düşüncenin ürünüdür. yani kainatta tesadüfi bir şey olmaz derken öte yandan da tanrı bile kendi koyduğu kurallara uymak zorundadır demeye getirir. buna karşı Bohr'un cevabı şu olmuştur aynş'a: "sakın tanrıya elinde tuttuğu zarlarla ne yapacağını söyleme!"
onun yaradılışı gereği hiçbir hatası olmayacağından dolayı ve koyduğu kuralların da sadece insanlar için olduğunu yani insanların hata yapmamasına odaklı olduğunu düşünürsek uyup uymaması bir sorun teşkil etmez kanımca.
Biraz mantığı olan biri bunun bir soru olmadığını, mantıki bir çelişki olduğunu kavrayabilir. Kurala uymalı mı diye soru olmaz çünkü eğer uyulamayan bir şey olsa o allahın koyduğu kural vasfına sahip olamaz. Bunun üstünü uzun uzun soru yazabilmek için aptal olmak gerekir.
güzel bir başlık ve konu. allah (c.c.) dilediğini dilediğince yapar. bu bir tek allaha (c.c.) yakışır. kul her istediğini yapamayandır. ayrıca allah (c.c.) asla zulmedici değildir. adildir.
"Her kim zerre kadar iyilik yapmışsa onu görür, kim de zerre kadar kötülük yapmışsa onu görür" (Zilzâl, 99/7-8); "O (Allah) yaptığından sorumlu değildir. Onlar ise, sorumlu tutulacaklardır" (el-Enbiyâ, 21/23).
o halde özgürsünüz işte daha ne istiyorsunuz. isterseniz buyrun gelin iman edin. dilerseniz etmeyin. buraya kadar her şey normal.
--ee peki o halde tercih sizin iken, seçiminizi de siz kendiniz, kendi elinizle, düşüncenizle yapıyorken ne diye allaha (c.c.) kızıyorsunuz ki ??
böyle bir sorunsal yoktur. zira allahın bu kurallara uyabilitesi yoktur. çünkü kurallar insanlar içindir ve allahın insana dönüşmeye pek niyetli olduğu tarafımdan düşünülmemektedir
insanın gözünü açıp kapayacağı anda dahi dünyayı bin kere kurup, bin kere yeniden yaratacak kudrete sahip olan yaradan için tartışılması abes olan önermedir. beyninin %3'ü ile %8'ini kullanabilen mahluk olarak insanlar elbette bilim yolu ile kavramakta sorun yaşacayacaktır. Ancak inanmak bazen çok şeyi değiştirebilir ki, o zaman, bu insanlar da, o kuralların dahi bir bütün olarak Allah'a imanın eseri olduğunun farkına varacaklardır.
Allah akıl fikir versin.
daha fazla düşünürsen, kafayı yeme gibi bi ihtimalin var demek istediğim soru. insan aklı yaratanı anlamaktan acizdir. bu kadar da kendimizi bir şey sanmayalım artık.
ergen ateist tepkilerinden bir tanesi. zamanla ateizmin farklı birşey olduğunu tanrı ile pek alakasının olmadığını; olmayan tanrıya bu soruları sormanın zaten anlamsız olacağını farkedip uzaklaşır insan o daireden.
ilk bakışta güzel görünen ama basit bir tahrik sorusu. allah hariç her nesne her canlı allahın koyduğu kurallara uymak zorundadır. O istemezse hiçbirşeyi yapamazsınız. Şüphesiz o herşeyi bilir. Peki günah kimin? insanın. Peki.