çok pis bir muhabbet. allah kaderi yapmadı insanlar kendi seçimleri ile kaderi oluşturdu dendiğinde. kaderin ne özelliği kalıyor o zaman.
geliyorsun bilimin olasılık teorilerine. paralel evren blabla. kader diye bir şey yoktur denildiğinde bunu diyorlar işte. Karşı tarafı göt edeceğim diye kaderin anlamını değiştirirsen sen olursun.
yıllardır ortada olan bir beyanıdır bu. gerçekten kader mantığını anlayamamaktan kaynaklanır, şuan anlatmaya çalışacağım;
Tanrı geçmişi, günümüzü ve geleceği aynı anda görür. senin geleceğini bilmesi seni yönlendirmez. sen günümüzde yaptığın kararlar ile geleceğini yönlendirirsin ve sen o kararları aldığın için tanrı senin geleceğini görür. kader mantığı tanrının geleceği bilmesidir ama o bildiği için yaşamıyorsun sen. sen yaşadığın için biliyor.
Burada ayrılması gereken allahın bildiği kaderini senin eline bırakması. külli irade, yalnızca allahın iradesinde gerçekleşebilecek olaylardır. cüz i irade ise külli irade dahilinde senin etki ettiğin ve değiştirebileceğin kaderindir. tanrı; oyunu oynayacağın masayı, zarları, oynayacağın eli verir ve şöyle der: 'atacağın zarları biliyorum, iyi şanslar.'
beyninin yolda düşürmüş yazar beyanı allah kaderi yazmaz insanlara özgür irade vermiştir sen de buna göre hayatını şekillendirmişsin külli irade var cüzi irade var madem soru soracaksınız islamı iyice anlayıp öyle sorunuzu sorun anlamadığınız bir şeyi körü körüne reddediyorsunuz sonrada sağdan soldan duyduklarınızı soru diye soruyorsunuz.
Bazı arkadaşlar senin seçimin diyor tamam. iyi de Allah sonsuz ilmi ile benim ateist olacağımı biliyor o zaman göz göre göre niye beni sırf cehenneme atmak için yarattı e sonra kalbimi mühürleyip doğru yolu da göstermiyor. Kusura bakmayın ama biri sizin yapacağınız her şeyi biliyorsa burada senin seçimin ve iraden işe yaramaz ki. Zaten böyle bir tanrı mantığı olamaz. Beni bile bile cehenneme atmak için yaratan tanrı olamaz.
neo: şekeri alıp almayacağımı biliyorsan özgür bir seçimi nasıl yaparım?
kahin: sen zaten seçimini yaptın, sadece seçimini neden yaptığını anlamak için buradasın.
durum buna benziyor biraz. zaman düzleminde sıkışıp kalmış canlılar ve bunun getirisi olarak geçmiş-şimdi-gelecek gibi kavramlarla çalışan bir beyine sahip olarak, eleştirdiğiniz tanrı tanımınının içinde olan 'her şeyi yaratan' bir tanrıyı nasıl kendinizle aynı zaman düzlemine sokabiliyorsunuz.
allah'ın olayları bizim gibi geçmiş ve gelecek algısıyla mı 'gördüğünü' düşünüyorsunuz?
sınavda cevabı bildiğim halde kağıda yazmadım, cevabımı biliyorum 100 almak benim hakkım! demekle eşit sayıldığını düşünüyorum... kağıda yazıp yazmamak sana kalmış senin seçimin sonucu kazanırsın bu sınavı . yani ateist olmakla olmamak senin seçimin.
Kimse doğuştan ateist olmaz bir yaştan sonra kendi aldığın bir karardır ve bu kararı neden aldığındır önemli olan bunu araştırman daha doğru olur o zaman zaten anlarsın.
insanların kendi imkanlarıyla bir plan yapması mümkün değil çünkü kuranı yazanların ayetlerine bakınca hiçte öyle bir tablo yok. allah istemese yaprak bile kıpırdamaz diyeceksin sonra ama bu senin istediğin olacak. allah istemese kimse hidayete eremez diyeceksin sonra ama sen istemedin olacak. onların kalbi mühürlü bu yüzden gerçeği göremezler diyeceksin ama o mührü kimin vurduğunu demeyeceksin.
ayrıca nedensellik üzerinden gidersek her şey ilk nedene iner ve o tüm nedensellik ona bağlanır.
mesele şöyle örnek vereyim: bir şey her şeyin nedenidir ama kendi hiçbir şeyin nedeni değildir.( tanrı gibi)
her şey tanrının eseriyse o halde her şeyin sorumlusu tanrıdır.
bir mühendisin çürük bina yapıp aa bu bina neden döküldü değip binayı suçlaması kadar saçmadır bu durum.