allah ile tanrının farkı var mı

entry24 galeri0
    22.
  1. Cevabı "Hayır, Allah ile tanrının farkı yok." Olan soru.
    1 ...
  2. 23.
  3. aynıdır.
    nüans farkları vardır. onlar da kültüreldir.
    yani abini big bradırım diye çağırabilirsin ama abi dersin.
    tengri eski türk inancındaki ana tarnıyı (kök tengri) ifade eder.
    şimdi bunun allah ile farklarına ve kullanımındaki sakıncalara gelirsek:
    tanrının türediği tengi kelimesinde ifade edilen yaratıcının kardeşleri vardır.
    yani allaholma sıfatından yoksundur. düz mantık ile allah da yaratıcı tengri de yaratıcıdır. mutlak güçtür.
    ama allah tekliği, uhreviyeti ve mutlakkıyeti temsil ederken tengri ya da tanrı allahın sıfatlarından yoksun ve dünyevidir.
    benzer şekilde yahudilik ve hristiyanlıktaki Elohim ya da Yahweh gibi isimler de ya da "god" dediğimiz kavram yine allah dediğimiz mutlak güçten uzaktır. zira "god" teslis içerir ve bir oğlu vardır.
    yani kelime olarak aralarında fark yok gibi gözükse de yüklendikleri anlam bakımından farklıdırlar.
    dünya üzerindeki dinler arasında sanırım bu şekil mutlak bir tanrı sadece islamda var sanırım. bu yüzden allah ile tanrı etimolojik olarak ve semantik olarak birbirinden çok farklıdır.
    1 ...
  4. 22.
  5. tdk sözlüğe göre yok ama müslümanlara ve hristiyanlara göre var. belki yahudilere göre de fark vardır. tdk sözlükte Allah ve tanrı eş anlamlı hatta Tanrı kelimesinin baş harfi büyük yazılınca allah kelimesi çıkıyor.
    1 ...
  6. 21.
  7. 20.
  8. islam dininde yaratıcının ismi >> allah.

    Yahudiler hariç Diğer tüm dinlerde yaratıcının ismi >> tanrı.

    Fark budur...

    Swh..
    0 ...
  9. 19.
  10. allah kuran'da geçer, tanrı geçmez.

    bu mantıkla lat, menatın da allahla farkı yok.
    0 ...
  11. 18.
  12. Farkı açıklayanın son 10 entry'sine fav atacağım bir sorudur.
    0 ...
  13. 16.
  14. 15.
  15. allaha turkce tanrı dıye seslenırsen senı duymaz, anlamaz hatta turkce dua etmek, turkce ezan okumak ve turkce kuran okursan senı anlamaz*. tanrı ıcın elde oyle verıler yoktur.
    0 ...
  16. 14.
  17. " tanrı" genellikle türkçe de tüm inanışların taptığı varlıklara verilen isimdir, allah ise müslümanların inandığı tanrı, ilah veya mabudlarının özel ismidir. nitekim kuran- ı kerim' in birçok ayetinde derki " deki: " o allah' tır" cümlesi geçer. bizde diyiyoruz ki o allah' tır.
    1 ...
  18. 13.
  19. allah arapça tanrı türkçe god da ingilizcedir fark bundan ibarettir.
    1 ...
  20. 12.
  21. Bir çok müslümanın yaptığı en büyük yanlış, Allah ile Tanrı'yı aynı özelliklere sahip sanmaktır. Daha doğrusu, insanlar, bir Tanrı'dan bahsedildiği an, o Tanrı'nın ancak Allah olabileceğini sanmaktır. Oysa Allah ile Tanrı aynı şeyler değildir. Tanrı çok daha üstün (kapsayıcı / genel) bir kavramdır.

    Dike, Ra, Allah, Yehova, Zeus, Ceres, Poseidon ve daha yüzlerce Tanrı ismi sayılabilir. Bu Tanrı'lardan her biri ayrı ayrı özelliklere sahiptir. Oysa müslümanlar her zaman tek bir Tanrı'nın olduğunu ve bu Tanrı'nın da, Kur'an'da belirtilen özelliklere sahip olan Allah olduğunu zannederler.

    Tanrı demek en başta 'yaratıcı' demektir. Tanrı -şayet varsa- evreni ve bizleri yaratan güçtür. Bu Tanrı'nın en belirgin özelliği, yaratma yetisine sahip olmasıdır. O'nun hakkında daha fazla bilgiye sahip olmamız pek mümkün değildir. Tanrı iyi olabilir, kötü olabilir; mükemmel olabilir, kusurlu olabilir; aptal olabilir ve hatta insan mantığının kavrayamayacağı özelliklerde bir şey de olabilir.

    Oysa Allah, Kur'an'da yazıldığı üzere ezeli ve ebedi olmak, adaletli olmak, affedici olmak, cezalandırıcı olmak durumundadır. Dolayısıyla Allah, yaratıcı güce sahip olan bir Tanrı'ya bazı özelliklerin yüklenmesi ile bir çeşit Tanrı'nın alt kümesi durumunda olmaktadır.

    Tanrı'nın olabilecekleri hakkında bir sınır yokken Allah'ın olabilecekleri hakkında uzun bir sınır listesi vardır. Örneğin; Allah psikopat olamaz, aptal olamaz, kötü olamaz ve bunlar gibi bir çok özellik sayılabilir. Dolayısıyla Allah, Tanrı kavramının herhangi bir kalıp halinden ibarettir.

    Şu şekilde matematiksel bir örnek verebiliriz; Tanrı tüm reel sayılar kümesidir, Allah ise sadece doğal sayılar kümesidir. Yani bazı açılardan Tanrı ile aynı özellikleri taşısa da, bu özellikler sınırlıdır. Bunun sebebi de, muhtemelen Allah kavramının insan mantığı ile oluşturulmuş hayali bir ürün olmasıdır.

    Bu açıdan bakarsak, evren için bir yaratıcının zorunlu olduğuna dair bir argüman desteklenecek olursa bile, buradan hareketle bu yaratıcının Allah olması gerektiği gibi bir çıkarım asla yapılamaz. Çünkü yaratıcı güce sahip olan bir Tanrı'nın gizemli kimyası ile yaratıcı güce sahip Allah'ın belirli kimyası oldukça farklı olabilir.

    Kısacası, belirtmek isterim ki, 'Tanrı vardır' gibi kesin bir yargıdan uzak bir yaklaşımla birlikte, eğer bir yaratıcı varsa, bunun Allah olmak zorunda olmadığının, aslında her Tanrı'nın belli özelliklere sahip bir Tanrı türevi olduğunun altını çizilmelidir. (alıntıdır)
    1 ...
  22. 11.
  23. olmayan farktır. şimdi uydurmalarla insanların öz türkçeden uzaklaştırma çabasıdır. amerikan filmlerinde geçen god yaratıcı sıfatını tanrıya yapıştırdılar. tanrı türkçedir. tengri kelimesinden gelen. sen öz türkçene sahip çıkma neymiş yabancıymış. gök tanrı inancı nedir? araştırmadan sallayın. tanrı türkçedir, allah arapça. tek anlamındadır. evet.
    1 ...
  24. 10.
  25. 9.
  26. tanrı kafirdir allah müslüman.
    0 ...
  27. 8.
  28. 7.
  29. tanri kelimesi tengriden gelmektedir. tengri oz turkce bir kelimedir. (bkz: göktengri) irnej verecek olursak ingilizler god demektedir ve bu bu da bir yaraticiyi isaret etmektedir. e ilah kelimesi de ayni anlama geliyor. sonuc olarak herifler god diyo tanri diye ceviren biziz eger yanlissa sorun bizdedir yabancilara da bok atmaya gerek yok.
    1 ...
  30. 6.
  31. kelime kökeni olarak farkı vardır.
    tanrı, "tan" kelimesinden geliyor: "gökyüzü"
    allah, "lah" kelimesinden geliyor: "xxxx" (anlamının ne olduğu tartışmalı, herkes kendine göre açıklıyor.)
    (bkz: allah/#9042651)
    0 ...
  32. 5.
  33. allah bir tanedir, tanrı birden fazladır. şöyle ki, güneş tanrısı, ay tanrıçası, su tanrısı vs varken güneş allahı, su allahı vs yoktur. çünkü ayı da güneşi de suyu da o yaratmıştır, tektir.
    2 ...
  34. 5.
  35. Tanrı tapılan şey demektir, kimi insanın tanrısı paradır. Ben şahsen Allah'a taptığım için benim tanrım Allah'tır.
    0 ...
  36. 4.
  37. klasikleşmiş ateist sorularından biridir. cevap verilmesine gerek yoktur. çoluk çocukla uğraşacak vaktimiz yok bizim. hedef büyük koşmak gerek. *
    0 ...
  38. 3.
  39. olmayan şeylerin isimleri için bu kadar kafa yorulmaması gerekilen durum.
    4 ...
  40. 2.
  41. maksat sözcükte değil kişinin kafasındaki kavramdadır aslında.
    eğer sen tek tanrıya inanıyorsan ve onun birçok adı var biliyorsan onlardan birini kullanabilirsin ayrıca farklı diller farklı kuralları getirir.
    1 ...
  42. 1.
  43. sözlükte uzun yazılar okunmadığı için özet geçiyorum...

    hocam allah kelimesi el ilah dan gelmektedir ki buradaki ''el'' kelimesi ingilizce deki the ile benzerlik gösterir. el clasico, el muhaberat, el nusra, el alamein gibi... the veya el kelimesi türkçede karşılığı olmadığı için tanımlamakta zorluk çekiyoruz ama bu kelimeler ''önceden bilinen, tanışılmış, özel şeylerden için kullanılır.'' dersek yanlış olmaz sanırım.

    yani allah bir özel kelimeden ziyade arapça da bilinen yaratıcı, özel yaratıcı gibi anlamı vardır. (umarım şirke felan girmiyorumdur.)

    bu yüzden god, tanrı veya allah kelimelerinin farklı olduğuna inanmıyorum.

    not: ben din alimi felan değilim sadece bildiğim şeyleri harmanladım, bende günlük allah kelimesi kullanan bir insanım.
    4 ...
© 2025 uludağ sözlük