Allah arapca degildir. Ibranice el illah sozcugunden gelir. Kureys kabilesinin muhammed kurani yaymadannonce inandigi kabedeki o tavaf edilen putun ismidir. Ay tanrisi diye de gecer.
Tanri turkce kokludur. Tengri den gelir.
Allah kelimesinin kullanimi neyi kastettigine gore degisir. Teist(tanriya bir rine ve pryhambere inan kisi) ya da deist olan biri islam tanrisi allah a inanmiyordur dogal olarak.
Yani yardirmadan once bir bakmak lazim. Eger ayni seyi kastediyorsan ayni kelimedir. Katolik kilisesinin pazar ayininde bile allah kelimesini duyabilirsiniz. Fakat derine inersenis gercek sizi ozgurlestirecektir.
Edit: allah sozcugu arapca degildir. Ibranicedir. El illah sozcugu daha araplar yokken ibraniler tarafindan kullaniliyordu. Ve eklemek isterim ki allah da islamla ozdes bir kelime degildir. Muhammed in babasinin adi abdullahtir. kabenin oldugu yerin adi islam oncesinde de beytullah. Oradaki en buyuk put allah diye bosa demiyoruz. Saka da yapmiyoruz. Kureys kabilesi yani muahmmed in mensup oldugu kabile o zamanlar allah putuna tapiyordu. Sonra muhammed beytullahtaki putlari islam gelince kirdirdi. Sadece bir tanesi kaldi. Tahmin edin onun adi ne?
Edit2: bazi muslumanlar cilginlar gibi yanlis bilgi veriyor. Kelimenin ibraniceden cikisi el illah tir arap allah olarak kullanmistir. O putun adi hala allahtir ve muhammed yikmak yerine kureys kabilenisin gelenekleri geregi tavaf edilmesini soylemietir. Bugunku kabe allah putudur. Ve islamin sembolu hala bu ay tanrisi allah putunun sembolu yani aydir. Cami minarelerine bakip gorebilirsiniz. Insanlara yanlis bilhi vermeyin hos degil. Bugun hala bir putun etrafinda tavaf etmek size zor geliyorsa islami birakin ama yalanlar uydurmayin.
ne fark eder. inandıktan sonra ne diye hitap ettiğin. içindeki inanç onun buyurduğu şekilde ise ne dediğinin önemi yok. ayrıca tanrı sanıldığı gibi "gavur icadı" da değil. öz türkçede bulunmakta ve yaratıcı anlamına gelmekte. ayrıca 14. yüzyıla kadar ilk müslüman türkler tanrı da derdiler. bunu o dönemin yazılı eserlerini bir kere olsun okumuş insanlar ya da hiç değilse araştırmış insanlar bilebilirler.
türkler islama geçişten önce de yine tek tanrı inancına yani gök tanrı inancına sahipti. yaratıcıları da kök tengri idi.
allah, ilah ve rab bildiğiniz üzere arapçadır. tanrı ise türkçe kökenlidir. nemrudun kızı türküsünde "... mevlam gör bizi" kısmında mevlam geçmekte. bu da yine allah, tanrı ile aynı anlama gelmekte olup bu ise farsça kökenlidir.
yani herhangi birisini kullanınca kimse kafir falan olmuyor.
arapçası: allah, rab, ilah...
farsçası: mevla ve hüda
türkçesi: tanrı ve çalap
ve yine ayrıca türk milleti kadar tarihine, geçmişine yabancı millet yoktur. zira türk milleti osmanlı ile var olmadı. osmanlı türkçe dilini dışlamış ve arap etkisine girmiştir.
ayrıca son olarak söylemeliyim ki "allah", islamiyetle birlikte gelen bir sözcük değildir. islamiyetten önce de arapların kullandığı ve o dönemki put inancına ait olan "el-ilah" sözcüğünün karşılığıdır. el-ilah ise en büyük put için söylenirdi. gelelim "ilah" sözcüğüne. ilah sözcüğü ise sümerler tarafından tanrılarına verilen isimdi. sümer dininde ilah aslında tanrı, allah, rab, mevla, hüda demek yani.
el-ilah'ı ise yani en büyük putu hz. muhammed yıkmıştır.
daha açıklama gerekiyor mu bilemiyorum ancak el-ilah kavramını ilahiyatçılar dahi yalanlayamazlar herhalde.
doğru bir zandır. zira "allah" islam'ın tanrı anlayışı içinde sıfatları, nitelikleri tarif edilmiş olunan tanrıya verilen isimdir. oysa ki tüm dinlerde tanrı aynı şekilde tanımlanmamıştır. mesela hinduizmim tanrı anlayışı islamınkinden çok farklıdır.
keza hıristiyanlar ve yahudiler, kendi tanrı anlayışlarıyla, islam'ın tanrı anlayışının aynı olmadığını, dolayısıyla islam'da tanımlı "allah"ın kendi inandıkları tanrı olmadığını söylerler.
keza zeus ve allah'ın nitelikleri de birbirinden son derece farklıdır.
hadi onu da geçelim, islam'ın "allah" anlayışı da tüm nitelikleriyle kesin ve net olan, her müslümanın fikir birliğinde olduğu bir tanrı anlayışı değildir. neden böyle dediğimi merak edenler, itikadi mezhepleri, mutezileyi, vahhabiliği, şiiliğin çeşitli dallarını ve de "kelam" mevzusunu incelemelidir.
yeryüzünde sıfatlarıyla, nitelikleriyle fikir birliğine varılmış tek bir tanrı tanımı olduğunu sananlar ancak cahillerdir.