Ezeliyetten bakınca tüm zamanlar bir anda görünür. Allah bir tercihimizi yaptıysak yaptığımız, yapmadıysak yapmadığımız yönünde bilir. Allahın bilgisi, bilinene bağlıdır. Yaşanmayanın bilgisi de olmaz. Siz bu yazıyı okuduğunuz için Allah bunu okuduğunuzu biliyor. Okumasaydınız okumadığınız şeklinde bilecekti. Sonuçta her iki durumuda bilecektir ancak seçme şansını size bırakır kader değiştirmez sanan dostlar var ki onlara çok görüyorum. insanın kaderini yaptıkları değiştirir ancak sonuç allahın istediği şekilde olacaktır.
Sınavı da insanın becerilerini ortaya çıkarmak için yapmazlar mı? Yani Allah bu hayatı bizim neyi tercih edeceğimizi ortaya çıkarmak için yaratmıştır. Ne yapacağımızı bilmesi ise yine bizim tercihimize bağlıdır. Allah bildiğini bizi sınayarak ortaya çıkarıyor değildir.
Kendini bir çocuk olarak düşün. Çok küçüksün. Yanına büyük biri geliyor, bir akraba, hadi deden olsun. Dedene diyorsun ki ''dede beni sırtına al''. Deden ''tamam'' diyor. Sen dedene ''beni şuraya götür, şuradan geçir, öbür tarafa götür'' diyorsun. oralara gitmek isteyen sensin ama götüren deden. Gideceğin yerden onun haberi hep oluyor. Eğer yaramazlık yapıp dedenin sırtından düşersen suç kendinin. yüzün çamur olursa suç kendinin... insanın kendi iradesi biraz bu çocuğun iradesine benzer. Allah'ın iradesini de az da olsa bu dedenin iradesi temsil eder.
Ben bu olaydan bir hikaye ile aydinlanmistim. Olay sundan ibaret; 2 tren karsidan geliyor iclerindede birer kisi mevcut carpisacak olmalarina ragmen durmuyorlar artik kesin carpisacaklar o anda yaziliyor kader yani o ana kadar senin elinde. Benim kafama yatti sizi bilemem.
Allah geleceği bilir, bu konuda şüphe yok. eksiksiz noksansız bilir. fakat Allahın geleceği bilmesi senin iradeni engellemesi anlamına gelmiyor. sen meyhaneye gidersen cehennemi boylarsın, camiye gidersen cennete gidersin (düz anlatıyorum), Allah senin meyhaneye veya camiye gideceğini önceden biliyor ama senin iradene karışmıyor, sadece "senin kendi iradenle nereye gideceğini" biliyor. bu noktaya dikkat edin diye tırnak içinde yazdım.
örnekleyecek olursak;
Önceden izlediğiniz bir filmi tekrar izlediğinizde hangi sahnede ne olacağını bilirsiniz ama, bu durum sizin o sahnelere müdahale ettiğiniz anlamına gelmez, sizin bilginiz vardır ama müdahaleniz yoktur, olay bu kadar basittir. netice olarak irade insanın elindedir, Allah insanın geleceğini önceden bildiğinden dünyaya göndermeyip direk cennete cehenneme yollasaydı insanlar bunu haksızlık olarak görebilirdi, bu yüzden Allah insana "kendi iradesini kullanma" fırsatı veriyor ama nihayetinde iradesini hangi yönde kullanacağını biliyor. durum bundan ibarettir.
islamdaki kader kavramını bilmeyen yazar beyanı. Daha kaç kere açıklamak gerekiyor anlamış değilim.
Kader: Allah'ın insanın vereceği bütün kararları bilmesidir.
Kaza: insanın seçim yapmasıdır.
Allah , senin seçimlerini merak ediyor.
Bu en temel iki kavramın bile anlamını bilmeden , "islamın bugını bulsum , ye huu , artık gönül rahatlığıyla ateist olup bütün sorumluluklardan kurtulurum" diyen insanlar var. Kolay gelsin ne diyim.
metafizik zeka yetmezliği ile cereyan edebilecek bir düşünce olabilir. olmayabilir de. gelecek geçmiş gibi zamansal mevzular insan için geçerli olan şeylerdir. bu şartlar altında zamansızlık ve mekansızlık gibi düşünme boyutunda olamayacağğımızdan zatını kavvrayamayacağımız, ayrıca allah'ın insanla iletişim kurarken anakronik ve alegorik bir dil kullanarak onun algı dünyasına indirgeyerek bazı şeyleri anlattığını iyi kavramamız gerekli. yani benim de farz edilen allah kadar aklım var onunla bir empati yapayım bakışı iletişim engeline takılır. korkmak, insanın her şeye aklının yetmeyecebileceği ve acziyetin farkına varışa karşı kompleks geliştirmemek önemli. insanın kendi sınırını bilmesi insanı güçlü kılar. her konuda olduğu gibi bu konuda da bu böyledir. bir anlam var, iyilik ve kötülük var zıtlıkla bilme var ortada. her şey zıddıyla mı kaimdir denirdi öyle işte. ölüm olmadan yaşam tanımlanmaz. bunlar derin mevzular. ateizmin teolojik anlayışı ise zihnin ve kalbin bu konulara yorulmasına karşı inkarı çabucak benimsemeye olan yatkınlığıdır.
sınırsız özgürlük ve nihai adaleti sağlamakla ilgili mümkün alem bu olabilir. daha iyisinde başka alemlerde başka fantezilerle ateist ideal teolojisini kursun madem. kanat olmadan uçmak, konuşmadan anlaşabilmek, başka fizik kuralları,i başka mümkün alem tasavvuru ile çık işte ateist işin içinden. ya da maddeye bağımlı kal.
biliyor, ama her şeyi yapan biziz klasik cevabı zaten bunun. var olmaya karşı duruşu da içinde barındırıyror bu soru. gizli depresif fikriyatlar. anlamsızlık, ah kıvranışlar. zor olan sarp yokuşa tırmanmak.
Allah bizim geleceğimizi biliyor ancak Allah kulunu cehenneme yolladığında kulun "Ben bunu hak edecek bir şey yapmadım." diyememesi için bizi sınıyor ve kanıt topluyor.
adem´e haksızlık olur yoksa. onu cennetten kovmuş emrine karşı geldiği için. seni sınamayıp cennete koysa, adem - allah´ım onları neden sınamadın, beni sınadığın gibi, der.
onu nası sınadıysa, seni de sınıyo işte. onun geleceği görüp görmediği önemli diil senin için.senin sana sorulan şeye verdiğin yanıt önemli. matematik hocası da biliyo sorduğu sorunun yanıtını, ama sınav olan sensin. çünkü okul bitirmek istiyosun.
burada da sen acı çekmemek , güzel bi şekilde ödüllendirilmek istiyosun.
senin konun diil kim neyi ne kadar biliyo. sen doğru bi şekilde sana sorulana yanıt ver, senin konun sadece o.