içinde bir ukte inancı olan kişiye denilmemiş ve her daim fırsat verilmiştir. yani yaratan kulunu bildigi için ilki nasılsa sonuda öyle olacaktır durumunu bildigi için ve inançsız kişinin zaten ne olursa olsun hiç bir şekilde inanmayacagını bildigi için ona artık hidayet verilmez ve kendi haline bırakılacagı söylenmiştir. dogrudur örnekleri ile çevremizdedirler zaten. milyon inanç belirtisi verilse yinede inanmazlar çünkü ''bu ileri gelen bir büyü derler'' sözü ile ispatlanmıştır.
allah kimseyi saptırtmaz. bir çocuk doğar ve 7 yaşına geldiğinde kişiliğinin nerdeyse tamamı oluşmuş olur, geri kalanını ise aile, yetişme ve yetiştirilme şekli, arkadaş çevresi, ekonomik koşullar, yani artık dış dünya belirler.
-dileyen dilediğine inanır. hür iradedir bu.
(başlığı açan troll ün mantığıyla bakmaktayım)
-madem öyle hür iraden öyle olsun.
kendi gideceğin yolu kendin seçersin.
yolunu seçtiğin zaman da Allah seni o istediğin yola sokar.
Bu yol Hak yol da olur, sapkın yol da.
çelişki falan yoktur.
Ortada olan şey sebeplerden ötürü sonuçların doğmasıdır.
sebepleri yerine getirmişsen Allah da sana sonucu verir.
allah insana özgür irade vermiştir. iyi ve kötüyü tercih etme gücü vermiştir. gerisi insanın nefis çabasıdır. ne kadar direnebilirse, ne kadar sabrederse insan tanrıya o kadar yakınlaşır. ondan kopan parçalarız biz. allah hiç bir zaman kötülük vermez bize. kötülüğü yapmak insanın kendi özgür iradesinin tercihidir. özgür irade olmasaydı tanrının zaten cennet ve cehennemi yaratma ihtiyacı olmazdı. ey kulum edersen bulursun diyor tanrı mecazi anlamda. kötülüğü yap sonra beni allah saptırdı de. allah seni saptıracak olsa özgür iradeyi vermezdi insanoğluna. bahaneye gerek yok. tanrıyla pazarlık yapmanın, onu suçlamanın ise hiç bir anlamı yok. tanrı o kadar bağışlayıcı ki hatalarımızı her zaman affetmeye hazır. yeter ki aynı hatayı bir daha yapmayalım. allah kötülük verseydi bu kadar rahman ve rahim olamazdı.