Ateistler: "Türkçesi dururken neden arapçasını kullanayım?" diyor. Bir kere Allah özel isimdir dillere çevrilemez abidin. Ingiltere de sana brotherreligion mu diyorlar. Tanrı dediğiniz şey ilahın türkçesidir. Yani Allahtan baska ilah yoktur demek yerine Allahtan baska tanrı yoktur diyebilirsin. Ama tanrıdan başka tanrı yoktur demek... Yorum size kalmış.
tdk sitesini açıp baksaydın bu başlığı açmana gerek kalmazdı.
--spoiler--
allah
a. (alla:hı) herhangi bir işte başarılı olmuş, en üst dereceye ulaşmış kimse: amerika'da kaçakçılığın allahları vardır. -t. buğra.
--spoiler--
--spoiler--
allah ar. allah
öz. a. (alla:hı) kâinatta var olan her şeyi yaratan, koruyan, tek ve yüce varlık, tanrı.
--spoiler--
tanrı kelimesini kullanan sadece türklerdir. çünkü tanrı kelimesi sadece türklerde vardır. yabancılar "god" der ya da kendi dillerinde ne ise onu derler. ama tanrı kelimesi sadece türkçe de vardır.
ululuğundan, hikmetinden, yüceliğinden sayfa sayfa bahsettiğimiz kadiri mutlak yaratan için zerre önemli olmayacağına "inandığım" durumdur.
öncelikle belirteyim, "inandığım" diyorum. çünkü sonradan özel mesajla bana din dersi vermeye çalışan şakirtler olsun istemiyorum. çünkü ben o dersleri zaten akademik olarak aldım. her din hakkında muhtemelen mesajla bikbik konuşacak yazarların %95'inden daha fazla şey biliyorum.
geçelim konuya... herşeyin, herkesin üzerinde olduğuna inandığımız, tek bir "ol" kelimesi ile olduran, gücünü sorgulamayı dahi aklımızdan geçiremediğimiz, ezeli ve ebedi derken kafamızda tam olarak kavrayamayacağımız kadar bambaşka bir boyutta olan yaratan'ın zerre umrunda olmayacak durumdur dedim. çünkü bir insanın içindeki niyet dışında şekille, şemalle, ritüellerle ilgilendiğini sanmıyorum. bu dünyaya gönderilmemiz eğer bir sınav amacı taşıyorsa, tanrı'ya ne diye hitap ettiğin bu sınavın bir sorusu olamayacak kadar dandirik bir sorundur. bu dünyada çok daha derin, çok daha manevi şeylerle sınandığımızı bilmeyecek kadar sığ, dar kafalı ve kraldan fazla kralcı olmaya çalışanları ne kadar rahatsız etsede, tüm diğer dinlere saygısızlığın dik alasıdır.
türkiye öyle bir coğrafyadadır ki, tüm dinlerin çıkış noktalarına yakın, ve tüm dinlerin dünyaya yayıldığı, beslenip büyüdüğü topraklardır burası.
bu nedenle kapı komşunuzdan tutun, okuldaki öğretmeninize, iş yerinizdeki çalışanınızdan tutun, ekmek aldığınız fırına, sokakta görüp tanımadığınız herhangi birine kadar herkes farklı bir dine mensup olabilir. ve hiç bir hıristiyan bana gelip "baba" ya da "tanrı" diye dayatmaz. ya da hiç bir musevi "rab" şöyle yaptı, "rab" böyle etti diye anlatmaz... dolayısıyla insanları farklı inançları ya da aynı inancı farklı algılayışları dolayısıyla kimse eleştiremez. isimlere bile bu kadar takmak, o'nu sınıflandırmak, belli bir kalıba sokmaktır ki bu islamiyette en büyük yasaklardan biridir.
99 isimden biri, tanrı, o.... adına ne derseniz diyin. hangi dinden olursanız olun bahsettiğiniz aynı kutsiyeti yüklediğiniz, aynı ululuğu atfettiğiniz, aynı derecede saygı duyduğunuz yaratandır. neyi dert edip paylaşamıyorsunuz siz? eğer inançlı biriyseniz emin olun, işlediğiniz ya da işlemeyi düşündüğünüz günahlarınızın yanında, kırdığınız kalplerin, aldığınız hakların, söylediğiniz yalanların yanında hesabı tutulmayacak bir konudur bu. yüreğinizi temiz tutun yeter!
"kimin kime ne diye hitap ettiği kimseyi ilgilendirmez." denesi başlık. hala bunlara takılan insanlar olması üzücü. bu yaratanla insan arasında bir mevzudur.
ikisi de aynı bokun boku olduğundan problem değildir. ayrıca allah denilen zat islam inancının tasvir ettiği, kur'an'daki tanrıdır. deistler de tanrı diye hitap eder çünkü onların düşüncesindeki tanrı ile islam'ın allah'ı farklıdır.
(1) Çok tanrıcılıkta var olduğuna inanılan insanüstü varlıklardan her biri, ilah.
(2) Kâinatta var olan her şeyi yaratan, koruyan, tek ve yüce varlık, Yaradan, Allah...
1.tanım 1 den fazla insanüstü varlığa tanrı denebiliri ifade ederken zaten Allah'ın tekliği ile bağdaşmaz.
2.anlamında eğer ''vahdet'' kavramı da varsa evet o zaman ''Tanrı'' da denebilir ''O'' da.
Aslolan kavramın işaret ettiğidir.
Müslümanlıkta "tanrı" kelimesine yer yoktur. Allah arapça bir isimdir. Ya Allah denilir ya da onun 99 adet isimlerinden bir tanesi belirtilir. Her ne kadar Tanrı da aynı manaya benzetilmek istenilse de, Allah her daim kendi isimlerinden söylemesini daha uygun bulur. Kur'an'da Tanrı kelimesi geçmez, yerine ilah denilmektedir.
Hadis-i şerif şöyle buyurur:
Tanrı yoktur, sadece Allah vardır.
kiminle iletişim kurduğun ile ilgilidir çoğu zaman.
iki müslüman konuşuyorsa tanrı kelimesi abes kaçar. belki senin tanrıdan da allah'tan da anladığın aynı şeydir ama dinin o varlığı allah olarak tanımlamıştır.
iki ateist, ya da bir ateist bir panteist, ya da bir panteist bir deist bu tür meselelere girdiği vakit seçilecek kelime tanrı olur. çünkü onların inanç sistemi kastedilen varlığı islam gibi üstüne bir çok sıfat yüklenmiş olarak kabul etmez. daha düzdür, sadedir, tanrıdır.
bir müslüman ve bir ateist konuştuğu zaman ise hangi kelimenin seçileceği karşılıklı anlayış konusudur. bir müslüman bir ateist ile konuşurken allah kelimesini tercih ederse antipatik olur. bir ateist bir müslümanla konuşurken allah kelimesini tercih ederse sempatik olur.
çok tanrı gördüm üzerinde elbise yok,
çok elbise gördüm içinde tanrı yok..
tanrıların allah olduğunu nerden bileceksin
tanrıların alnında allah mı yazılır ki
tanrıların allah olduklarını bilesin haaa!
ü...d'a sormuşlar tanrı diye bir şey var mıdır diye; "Allah tanrının belasını versin." demiş.
yahu sözlükte büyük harf sorunu mu var ben Allah'ı büyük harfle yazmıştım.