allah a tanrı diye hitap etmek

    32.
  1. Hristiyan bir ingiliz " Tanrı bless you" diyormuş birçok insana göre.
    veya da Ramsteinin Engel parçasındaki nakaratı (almancadan içinde God geçen aklıma gelen ilk tümce bu) "Tanrı weiss ich will kein engel sein"mış

    Hinduca, çince, japonca bilsem de oralarda geçen Tanrı sözcüklerini de bulsam. Bak tanrı evrensel Bütün dünya genel yaradana tanrı diyor.

    Ulan soyut kavramların dillerde ne zamandan beri tam karşılığı var. iLah, yaradan, tanrı karşılığı toplumların kültürleirnin ve genel dinlerinin oluşturduğu kavramlardır. Türk Tanrı derse başkadır, ingiliz GOD derse Alman GOtt derse başkadır.

    bilmem ne ettiğimin farsları Hüda deyince Lan Fars dur orada Hüda ne lan putperest misin olm demiyorsunuz Allah'a Türk Türk olduğu için Tanrı deyince putperest oluyor.

    Siz mi farssınız onlar mı Farslıklarını koruyor?

    ayrıca ek: Kısır döngülü tartışmadır, Bir tarafta arap uşakları veya da cahiller durur diğer tarafta Türkler, fazla üzerinde durmaya gerek yok Cahiller ve arap uşakları muhattap alınmaması gerektiğinden bu konu bir kere anlatılıp geçilmelidir.
    24 ...
  2. 49.
  3. daha önceki entrylerden birisinde verilen örnekten gider isek :

    evimde kedim var ve ben o kediye kedi diye seslenmiyorum kendi adı ile maktul diye sesleniyorum. ilk gördüğümde bana sanki adının maktul olduğunu söyledi bende öyle çağırıyorum. neden çünkü diğer kedilerle karıştırmamak için.

    şimdi

    evrenimizde bir tanrı var ve ben o tanrıya tanrı diye seslenmiyorum kendi adı ile allah diye sesleniyorum . kendisi adının allah olduğunu söyledi bende öyle çağırıyorum. neden çünkü diğer tanrılarla karıştırmamak için.

    kafası karışan küçük nurculara başka bir soru: eğer kedimin adı tanrı ya da allah olsaydı nabardık.
    soru 2. bu genele ama : neden islam alıp satıcısı karanlık tacirleri, bir şey anlatırken muhakkak örneklemeye çalışırlar.
    17 ...
  4. 13.
  5. var böyle bir arzulu gençler. ısrarla "hayııııırr allahıma tanrı dedirtmemmmmm" diye piyasaya çıkıp, sonra sanki hiç söylenmemiş gibi tanrı ve allah arasındaki farkları anlatıp sonra 99 adet isimden bahsedip sıralamaya çalışan ve bunu ilk kez kendisi farketmiş gibi davrananlardan bahsediyorum. hayır ne yazık ki kafamızı bu şekilde ilk siken sen değilsin. ama niyedir bu attention whore olma arzusu. niyedir kalplere neşe olsun eğlensin insanlar diye yaratılmış web sitelerinde ortamı gererek intial bonus puan kapmaya çalışma trajedisi. ne gerek var. tanrı/allah/buda/god/zeus/elohim hangi allaha inanıyorsan inan da nedir bu her bulduğum arada allahtan kitaptan bahsedip diğer insanları irrite etme gayreti. sal insanları rahat bırak. süzülsünler hayatın dalgalarında. ister tanrı desinler ister allah. inanıyor oldukları boşluğun adını koyarak isimlendirp somutlaştırıken yalnız olmamak isteyen insanları neden rahatsız ediyorsun. neden sen yarımken tam olmayı bir şekilde becermişleri yarımsın diye yaım kalıyorsun diye azarlıyorsun.
    20 ...
  6. 3.
  7. tanrı evrenseldir. tanrı dediğinizde bir dine bağlı kalmadan yaratıcıdan bahsedersiniz. ısrarla allah denilsin istemek saygısızlık ve hoşgörüsüzlükten başka birşey değildir.
    13 ...
  8. 16.
  9. bakın bir dua yazayım size:

    "tanrım seni çok seviyorum. allahım beni bağışla. rabbim sen merhametlilerin en merhametlisisin." şimdi düşünün bakalım. inandığınız yaratıcıyla bu şekilde kkonuştuğunuzda sizin hakkınızda ne düşünür?

    anladın değil mi?

    allah, yarattığı insan gibi takıntıları olan bir varlık değildir. o bütün eksikliklerden münezzehtir. e be kardeşim bırak o zaman bu takıntıyı. bırak isteyen istediği gibi hitap etsin allah a.
    10 ...
  10. 6.
  11. tanrı kelimesinin köktürkçedeki tengri kelimesinden geldiğini bilen insandır. kullanırsa doğru yapmış olur. kendi diliyle hitap eder. allah da bazı dindar geçinen salakların sandığı gibi aptal değildir. kulunun ne demek istediğini anlar. ona kızmaz, cehenneminde yakmaz efendim. gaddar mı o kadar bi kelime yüzünden kulunu yaksın?
    11 ...
  12. 2.
  13. önemli olan niyet. o seni anlar ne dediğin fark etmez.
    15 ...
  14. 26.
  15. (bkz: etimoloji)

    diye bir bilim var. küçük boy nurculara bahsetmek lazım. en azından adını bilsinler de atıp tutmadan evvel onlar için iyi olabilir.

    öncelikle allah kelimesi arapça değildir. arapça değildir ama muahmmedin sonradan mekkelilere bulup getirdiği bir tanrı da değildir zaten allah. pre islamik dönemde zaten mekkeliler allah isimli bir tanrıya taparlardı. mekkeliler ve muhammed taraftarları arasındaki kırgınlık ki ilk 10 yılda 10-15 kişidir- allah kelimesinin ve o tanrının farklı kullanımından kaynaklanır. islam öncesi araplarda allah tapınılan tanrılardan biridir. muahmmed doğmadan 50 yıl öncesinde bile allah için yazılmış şiirler vardır. hatta yok be diyecek olanlar için gelsin muhammedin babasının adı abdullahdır. allahın sevdiği demektir. her neyse allah muhammed yokken de vardır ama allah kelimesi arapça değildir. öte yandan ses benzerliği ve kullanım alanı olarak el ilah kelimesinden geldiği söylenebilir. el ilah kelimesinin ince söylenişinden dolayı azamet katmak için araplarca allah diye söylenildiği varsayılmaktadır. ilah bilindiği anlamda olmakla birlikte el ise bir sıfat gibidir. il takısı ile aynıdır. aramice, süryanice, ibranice vs benzer coğrafyadaki benzer dillerde il takısı zaten tanrısal ifadelerde yoğun kullanılır. mika-il, israf-il, cebra-il, azra-il gibi. el ilah bu manada tanrı anlamına gelen bir kelimedir ama aynı zamanda özel bir tanrının da adıdır. islamla aynı tarihlerde suriye'de tapınılan ay tanrısının adıdır. ve islamın çoğu ibadeti bu inananlarla aynıdır. oradan bizzat muhammed tarafından alınmış ya da ona öğretilmiş olabilir.

    ayrıca şöyle bir şey de vardır;

    isra suresi/110:
    De ki: " ister Allah diye çağırın, ister Rahman diye çağırın. Hangisiyle çağırırsanız çağırın, nihayet en güzel isimler onundur. buradan da nasıl isterseniz öyle deyin anlamı çıkar. allahtan çok allahçı olmak denilebilir bu durumda bu başlıkta konunun incelenmesi.

    gariptir ki allah daha önce gönderdiği kitaplarda -incil tevrat zebur- kendisinden hiç allah diye bahsetmez. zaten onları arapça da göndermemiştir. burdan hareketle aynı zamanda arapça tapınım ve ibadet konusunu da halletmiş oluyorum. belki sonradan kendisine allah diye bir nick seçmiş olabilir elohim tabi. ya da onu başka yerlerde duyup nasılsa uzak kimse bilmiyordur diye ithal edenler umursamamış da olabilirler bu ayrıntıyı.

    etimoloji diye bir şey var işte abi. bir sabah kalkıp ergen tepkisi ile tanrı ne ya diye yollara düşmek ayrı bir şey elbette.
    8 ...
  16. 7.
  17. Tanrı; varlık ve din felsefesinde bulunan bir 'kavram' dır.

    Dünya üzerinde allah tan başka inanılan 5bin küsür(bilinen) tanrı vardır.

    -

    Ben iddia ediyorum ki ikimizde ateistiz. Ben sadece senden 1 tane daha az tanrıya 'inanıyorum'. Sen, neden dünyadaki diğer tanrı ların varlığını inkar ettiğini anladığın zaman, benim seninkini neden inkar ettiğimi anlayacaksın.
    7 ...
  18. 44.
  19. tanrı kelimesi köken itibarıyla orta asya türklerine dayanmaktadır. yani atalarımıza.
    bir yaklaşıma göre türklerin islamiyetten önce ki dini ekseriyetle gök tengri inancı idi bu aşamada allah diye bir kavram yokken tengri yani bu günkü kullanılışı ile tanrı kavramı vardı. türkler islamiyete geçmeye başlayınca sonsuz bir saygıyla tanrı kelimesi yerini allah kelimesine bıraktı. her ne kadar dinimizi seçmiş olsakta insan kültürünü kolay kolay terkedemez, örneğin semazenlerin dönme hareketi dünya ile, sol elin yere bakması yer tengri ile sağ elinde yukarı bakması gök tengri ile özdeşleşmiş ve eski kültürde aşinalaşmıştır ancak yine dediğim gibi insanlar bazı alışkanlıklarından vazgeçemiyor. bu islamiyete uyarlanmış ve hem insanlar alışkanlıklarından vazgeçmemiş hemde islamiyete aykırı olmayan bir ritüel icadolmuştur. bunun gibi bir çok örnek verilebilir. sonuç olarak; tanrı = allah şeklinde algılamak gerekmektedir.
    kelimenin ne olduğunun bir önemi yoktur önemli olan neye reför ettiğidir. herşey bir yana büyüklerimiz halk arasın da halledilmiş bazı konuları bir takım kavram kargaşaları ile bir zıtlık ikilem haline getiriyorlar. bu konuda bir başlık açılması bile bunun bir göstergesi değil mi sizcede.
    5 ...
© 2025 uludağ sözlük