cavabı: inanırsan bir şey kaybetmemiş olursun, şansını denersin ve öldüğünde mükafatını alırsın, inanmazsan o şansı da kaybetmiş olursun ve geberir cehenneme gidersin. olan soru cümlesidir.
türkiye'de rahatça söylenebilen sözdür. öyle de olması gerekir. sonuçta türkiye'de herkes kendi yaptıklarını ve düşüncelerini rahatça ortaya koyabilir, koymalı !
cehenneme gider veya gitmez bu da kendi sorumluluğudur. kimin cehenneme gidip gitmeyeceğine allah karar verir. önemli olan ateistlerin veya ateist olma yolunda ilerleyen insanların düşüncelerini başkalarına empoze etmeye çalışmamalarıdır ve topluma zarar vermemeleridir. aynı şey allah'a inananlar için de geçerlidir. sen bir insanı zorla dini bütün yapamazsın.
her zaman söylüyorum, şu ülkenin değerini bilin artık ! bu sözleri iran'da söylemezsin. hristiyan aleminde bile söyleyemezsin, aforoz ederler seni.
alakalıdır belki, hz. ali bir ateistle karşılaştığında şöyle bir diyalog geçmiştir:
ben her bakımdan senden kazançlıyım. çünkü senin dediğin doğru çıkarsa (yani iddia ettiğin gibi allah diye diye bir şey yoksa ) senin de benim de sonum aynı olacak. senin benden farklı bir tarafın olmayacak. ama benim dediğim doğru çıkarsa -ki ben doğruluğundan şüphe etmiyorum- o zaman ben kurtulacağım sen ise kaybedeceksin"
Pascal ın "inanan insan, tanrı yoksa birşey kaybetmez; ancak inanmayan insan, tanrı varsa sonsuza kadar lanetlenecektir; dolayısıyla inanmamak mantıksızdır" diye cevapladığı soru. Ancak tabi ki alemleri yaratan bir tanrının, senin içten ve samimi inanmadığın halde, küçük bir "aman inanayım da cehenneme gitmeyeyim" numarana kanıp seni cennetine alacağını düşünüyorsan, (tanrı varsa) çok şaşırman muhtemeldir.
inancın kişinin iradesiyle oluşturulup oluşturulamayacağı daha gerçekçi bir sorudur.