çok basittir çünkü allah'ın varlığı kanıtlanmadıkça yok hükmündedir.
"allah vardır" diyenin, olduğunu kanıtlaması gerekir; olmadığının kanıtlanmasını istemesi saçmalıktır.
Böyle bir başlığı açıp Allah'ı kanıtla diye serbestçe konuşabildiğin ve hakikatli olup Allah'ın varlığının delilinin her yerde olduğunu anlayabilme iradesine sahip olduğun için Cenab-ı Allah'a şükretmelisin.
Zordur. Koskoca cosmolojistler, bilim adamları kanıtlayamıyorken. Bence inanmak subjektiftir. Vardır yada yoktur kişisel bir cevap ister. Hissediyorsan vardır. isteyen inanır isteyen inanmaz, bu bir seçimdir. Bir dine inanmazsın orası ayrı konudur ama tanrı, ilah, yaratıcı veya her nasıl adlandırıyorsan, şahsen, vardır. Çünkü isaac newton un dedidiği gibi hiç bir şey kaosdan böyle organize bir düzen alamaz. Organize eden vardır. Şunu da şuraya bırakayım. Artık google translate yaparsınız. "intelligent design" demiş iyi okuyun.
zor değildir aslında, tanrının varlığına dair oluşan delil sadece inanan insanın çokluğudur. mesela ejderhaya bu kadar inanan olsaydı biz ejderhayı da dikkate alıp olabilme ihtimalini değerlendirmiş olacaktır.
mesele o değildir, eğer tanrının olabilme ihtimali varsa bizim gerçekçi çizgi dediğimiz her türlü çizgi dışında bir şeylerin var olması da tanrının var olması derecesinde mümkündür.
mesela burada tanrının olması veya olmaması bir olasılık dahilinde olabilir ama gerçekçi çizgi dışında bir şeyin olabilme ihtimali çok daha farklıdır.
ayrıca tanrının varlığını veya yokluğunu bizim gerçekçi çizgide kanıtlayamamızın altında yatan şey bir tanrı fikrinin güçlü olması değil, o çizgi dışında hiçbir yöntemin işe yaramamasıdır.
bir hayaletin varlığını veya yokluğunu da biz kanıtlayamayız.
kısacası, siz bir karanlık alan oluşturuyor ve orada bildiğimiz ne varsa geçersiz kılıyorsunuz. sonra bu bildiklerimize zıt şeyler söyleyerek bir tanrının var olmasını ihtimal dahiline alıyor, sonra ise ama yokluğunu kanıtlayamazsınız diyorsunuz.
bunlar boş iştir ve mesela asla bir, ejderha, tanrı, hayalet meselesi değildir. gerçekçi çizgi veya algıdan koparsak hiçler her şey haline gelir ve mantıki kurallar alt üst olur.
Her gün ateistlerce yapılmaya çalışılan eylem. Adamlar Allah'ın yokluğunu ispat etmeye çalışıyorlar. Halbuki bir şeyin yokluğunu ispat etmeye çalışmak, o şeyin varlığını zımnî olarak kabul etmek anlamına gelir. Çünkü müddei iddiasını ispat ile mükelleftir. Hadi şimdi çay koyun geliyorum.
Gereksizdir. Kanit varı yok, yoku da var yapmaz. Senin beynini zumurlar bu çaba.
Sen yok diyorsan yoktur. Sen var dersen vardır. Ama sadece senin için!
Mantık olarak var olduğu kanıtlanmamış bir varlığın var olmadığı da kanıtlanamaz.
Zaten iman denen kavram kanıtlamadan inanmayı bir erdem kabul eder.
Böyle bir insanla oturup tartışamazsiniz.
Ízleyenler hanginizin aptal olduğunu anlayamayabilir.
varlığının kanıtlanma ihtimali olmayanın yokluğunu kanıtlamak ne demek ?
tanrının varlığını nasıl bir yöntemle kanıtlıyorlar ki biz de yokluğunu kanıtlayalım?
eğer inanç varlığı kanıtlıyorsa ya da hissediyorum ben tanrıyı o halde bir tanrı var diyorsa insanlar, o halde hissetmemek mi tanrının olmadığına kanıt olacak?
ben de bu saçmalığı anlamıyorum. bir masanın önünde durup ben o masayı hissetmiyorum demek veya hissediyorum demek neye yarar?
gerçek bizim dışımızda bir gerçekse "his" gibi subjektif, hiçbir gerçekliği olmayan bir saçmalıkla temellendirilemez.
geriye akıl ve deney- gözlem kalıyor. ee tanrıyı bildiğimiz her şeyin dışındaysa akıl gitti, onu göremezsek gözlem de gitti, onu deney tüpüne koyamazsak deney de gitti.
ne kaldı?
hissediyorum, inanıyorum, bence var her yerde onu görüyorum gibi sözler.
bunlar boş iş. tanrının varlığından daha çok varlığının bir gereği olmadığını anladığımızda ne kadar boşa uğraşmış olduğumuzu anlamış olacağız.